Ο Βασίλης Μπρούμας, ψυχίατρος και πρόεδρος επιστημονικού συμβουλίου στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, σε ανάρτηση του μίλησε για ανεπάρκεια διοικητικής ικανότητας σχετικά με την λειτουργικότητα των νοσοκομείων Μεσολογγίου και Αγρινίου ύστερα από την παραίτηση της Μεσολογγίτισσας ακτινολόγου.
Διαβάστε την ανακοίνωση:
Βάσει της έκτασης και της δημοσιότητας που έχει πάρει το σχετικό καυτό πρόβλημα, θεωρώ γνωστά τα ”τεχνικά” του στοιχεία γι’ αυτό εδώ θα κάνω μόνο ορισμένες παρατηρήσεις και επισημάνσεις.
Είναι, σε τελική ανάλυση, αντικειμενικό κριτήριο διοικητικής επάρκειας και ικανότητας, όταν μέχρι πριν λίγο καιρό ας πούμε ότι κάπως λειτουργούσαν τα πράγματα και αντί τουλάχιστον να συντηρήσουμε την κατάσταση, με εντελώς άστοχες και λανθασμένες διοικητικές ενέργειες, βρισκόμαστε τώρα στα χειρότερα.
Εξώθηση σε παραίτηση ικανότατης εξειδικευμένης ιατρού, αδυναμία κατάρτισης προγραμμάτων εφημερίας, κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές από επιπολαιότητες, αυθαιρεσίες, εγωισμούς ανεπαρκών επιδειξιών.
Εν τω μεταξύ, έξω, γύρω γύρω από τα δύο νοσοκομεία του νομού, λειτουργούν μια χαρά και μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, παρόλο που οι νοσοκομειακοί είναι κατακαίνουργοι.
Πώς γίνεται; Ας μας πουν οι σοφοί διοικητικοί υπεύθυνοι και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους. Αν ενδιαφέρονται πραγματικά για λύσεις, ας τις αναζητήσουν, υπάρχουν και τώρα.
Οι γιατροί των δύο νοσοκομείων και άλλοι που έχουν γνώση έχουν ήδη προτείνει και πρέπει σε κάθε περίπτωση να εισακούγονται και όχι να περιφρονούνται και να οδηγούνται σε παραίτηση. Διοικητική ικανότητα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού λέγεται αυτό, εάν δεν το γνωρίζουν.
Και κάτι τελευταίο επί του παρόντος, ιδιαίτερα όσον αφορά το νοσοκομείο Μεσολογγίου. Οι χειρουργοί μας, όλος ο χειρουργικός τομέας, πέραν του ότι καλύπτουν όλο τον μήνα τη νότια Αιτωλοακαρνανία, εφημερεύουν και δώδεκα μέρες το μήνα για ολόκληρο το νομό.
Οι διοικητικοί υπεύθυνοι λοιπόν οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την επιβίωση του ασθενή που θα έρθει ως επείγον περιστατικό αύριο, τροχαίο ή πτώση, με ειδικό στον τομογράφο που θα βοηθήσει τον χειρουργό να πάρει γρήγορες αποφάσεις με αξιόπιστα και έγκυρα απεικονιστικά δεδομένα, για να σώσει τη ζωή του ασθενή, που μπορεί να είναι και ένας από εμάς. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μιλάμε βέβαια μόνο για το ”κρίμα στο λαιμό” του κάθε τυχαίου επικεφαλής διοικητικού, του κάθε βουλευτή και πολιτικού.
Βασίλης Μπρούμας
Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου
Νοσοκομείου Μεσολογγίου ”ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ”