Κατηγορίες

«Δεν τους έχω δώσει δικαίωμα να ζητάνε αυξήσεις» – Ανοιχτό παράθυρο νέων απολύσεων, μπροστά στο κύμα αλληλεγγύης στον απολυμένο φωτορεπόρτερ

Ανυποχώρητοι κι αποφασισμένοι να δικαιωθούν οι αμέτρητοι φωτορεπόρτερ, απλοί πολίτες κι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και κόμματων, που βρέθηκαν έξω από τα γραφεία του πρακτορείου INTIME, που προχώρησε σε εκδικητική και καταχρηστική απόλυση φωτορεπόρτερ, που στοχοποιήθηκε επειδή μετέφερε επιστολή με αιτήματα διεκδίκησης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που η πλειοψηφία των φωτορεπόρτερ του γραφείου είχε συμφωνήσει. «H μαζική παρουσία σας εδώ δείχνει ότι μπορούμε αν το βάλουμε πείσμα, να είμαστε έξω από κάθε χώρο δουλειάς και να διεκδικούμε, να βγουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες» είπε ο γγ της ΕΦΕ, Σωτήρης Δημητρόπουλος, με την εργοδοσία να αποκαλεί παρευρισκόμενους φωτορεπόρτερ «ψευτόμαγκες», να μην απορρίπτει ενδεχόμενο κι άλλων απολύσεων, να τονίζει μιλώντας στο ΤΡΡ πως «δεν τους έχω δώσει το δικαίωμα να ζητάνε αυξήσεις», να αναρωτιέται «τι εννοείτε εργατικό ατύχημα;». Μέσα σε αγκαλιές, δάκρυα συγκίνησης για το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, οι φωτορεπόρτερ υποσχέθηκαν να μην κάνουν βήμα πίσω… μέχρι να ανακληθεί η απόλυση, να μην ακολουθήσουν άλλες, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

«H μαζική παρουσία σας εδώ δείχνει ότι μπορούμε αν το βάλουμε πείσμα, να είμαστε έξω από κάθε χώρο δουλειάς και να διεκδικούμε, να βγουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες» είπε ο γγ της ΕΦΕ, Σωτήρης Δημητρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους δεκάδες εργαζόμενους -φωτορεπόρτερ στην πλειοψηφία- που παρεβρέθησαν έξω από τα γραφεία του INTIME, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον απολυμένο φωτορεπόρτερ και να φωνάξουν αγκαλιασμένοι τα αιτήματά τους -δίκαια εργασιακά δικαιώματα που δυστυχώς δε θεωρούνται ,ούτε στην περίπτωση αυτή, δεδομένα.

Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου, που είναι και μέλος του ΔΣ, καθώς και η λοιπή διεύθυνση, προχώρησαν σε μια τιμωρητική απόλυση για παραδειγματισμό προς όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που διεκδίκησαν τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματά τους σε έναν χώρο που καταγγέλλεται πως η αυθαιρεσία και τα αφεντικά στήνουν πάρτι. Να υπενθυμίσουμε πως η ΕΦΕ είχε στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων για πληρωμή καυσίμων -που είναι εργατικό έξοδο- και πληρωμή φθοράς μηχανημάτων -επίσης εργατικό έξοδο, βάσει εργασιακών δικαιωμάτων. Το ΤΡΡ είχε προσφάτως επικοινωνήσει με την εργοδοσία του Intime, όπου οι διαθέσεις στοχοποίησης εκφράστηκαν με σαφήνεια από τη διεύθυνση του πρακτορείου, με συνεχή πίεση να δοθούν ονόματα των πηγών μας.

Φωτορεπόρτερ του INTIME, της Eurokinissi, του SOOC, ανεξάρτητοι, φωτορεπόρτερ ξένων πρακτορείων, απλοί πολίτες, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καθώς και η Μαρία Απατζίδη, βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον απολυμένο φωτορεπόρτερ.

Είναι αποφασισμένοι. Δε θα κάνουν βήμα πίσω, μέχρι να δικαιωθούν. Μέσα σε κλάματα συγκίνησης για τη μεγάλη, μαζική πρωτόγνωρη αλληλεγγύη για διεκδίκηση δικαιωμάτων στον χώρο του φωτορεπορτάζ, υποσχέθηκαν στους εαυτούς τους πως θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τέλους. «Από τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια Καβάλας, της Λάρκο, της Cosco, της e-food, “χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά” – Η αλληλεγγύη όπλο των εργατών» βροντοφώναζαν αγκαλιασμένοι. Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου, Αργύρης Μακρής, πλησίασε τους διαμαρτυρόμενους, δηλώνοντας πως ό,τι έχει συμφωνήσει, το τηρεί στο ακέραιο, ενώ η απάντησή του στις αντιδράσεις ορισμένων ήταν «άσε σε ψευτόμαγκα, μαζευτήκατε εδώ ,τι μαζευτήκατε;».

Η διεύθυνση του πρακτορείου δέχτηκε να μιλήσει στο ΤΡΡ, παρά τους υψηλούς τόνους και την έντονη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από τη δικηγόρο του γραφείου. «Τα άτομα που είναι έξω δεν έχουν καμία σχέση με το πρακτορείο, μόνο δύο είναι δικοί μας» δήλωσε ο κ. Μακρής, επαναλαμβάνοντας «δεν τους ξέρουμε», ενώ να σημειωθεί πως ήταν και φωτορεπόρτερ που είχαν εργαστεί για το γραφείο του παλιότερα. «Μου ‘στειλαν μια επιστολή, μου έβαζαν όρους ότι πρέπει να δώσω λεφτά παραπάνω. Δίνω αυτά που πρέπει. Δεν τους έχω δώσει το δικαίωμα να ζητάνε αυξήσεις» τόνισε, ενώ για τον απολυμένο φωτορεπόρτερ ανέφερε πως του έγινε και μείωση μισθού, επειδή δε δέχτηκε «να κάνει τα πάντα γύρω από τη δουλειά», όπως ανέφερε ο κ. Μακρής.

Όσο για αποζημίωση εργατικών ατυχημάτων, ο ίδιος διερωτήθηκε φωναχτά «τι εννοείτε εργατικό ατύχημα;», συμπληρώνοντας μονάχα πως «αν είναι κάτι σοβαρό, θα πάρει την άδειά του». Όσο για την επιστολή που έστειλαν οι εργαζόμενοι του ΙNTIME που καλούσαν σε συζήτηση την εργοδοσία για τα αυτονόητα εργασιακά τους δικαιώματα, ο κ. Μακρής ισχυρίστηκε πως δε γνωρίζει ποιοι την έστειλαν κι όταν ρωτήθηκε γιατί δεν τηλεφώνησε σε κάθε εργαζόμενό του να τον ρωτήσει, απάντησε «όχι, γιατί να τηλεφωνήσω;».

«Όταν μου βάζουν κανόνες ότι θέλουν άλλα 200 ευρώ, δε θα το δεχτώ ποτέ. Να ανακαλέσουν την επιστολή. Είναι έμμεσος εκβιασμός» είπε και σε ερώτηση αν θα προχωρήσει η εργοδοσία και σ’ άλλες απολύσεις, απάντησε «Δεν ξέρω, θα το αποφασίσω μόνος», ενώ τόνισε πως «είναι πιθανόν να συνεχίσουν όσο αντέξουν».

«Δε θα υποχωρήσουμε, θα συνεχίσουμε την κλιμάκωση του αγώνα, συλλογικά θα αποφασίσουμε στην Επιτροπή Αγώνα τι θα ακολουθήσουμε…Σκεφτόμαστε από επερωτήσεις κομμάτων στη Βουλή, μέχρι οποιαδήποτε εξόρμηση σε ταμεία αλληλεγγύης, αφισοκολλήσεις, δράσεις ενημέρωσης για την κατάστασή μας… δε θα αφήσουμε να πέσει αμάχητή μια άδικη κι εκδικητική απόλυση» υπογραμμίζει ο γγ της ΕΦΕ.

thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *