Η προικισμένη Ελλάδα μας ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει με την απίστευτη ποικιλομορφία των τοπίων της αλλά και τα όμορφα και πολλές φορές παράδοξα φαινόμενα που παρατηρούμε σ’ αυτήν.
Ένα τέτοιο φαινόμενο βλέπουμε στην σημερινή πτήση μας. Πραγματικά πρόκειται για ένα τοπίο βγαλμένο από πίνακα, καθώς τα ρεύματα και τα αβαθή νερά έχουν δημιουργήσει μέσα στη θάλασσα μικρούς λοφίσκους άμμου που έχουν πάρει τη μορφή των “παγωμένων” κυμάτων.
Όσο κι αν κινείται η θάλασσα από πάνω τους, αυτά τα “κύματα” παραμένουν ακίνητα, σαν ένας μόνιμα αποτυπωμένος βαθμιδωτός διάδρομος με λευκή άμμο, που αποδίδει ένα υπέροχο τιρκουάζ χρώμα στο νερό.
Το σπάνιο αυτό φαινόμενο παρατηρείται μεταξύ της Νήσου Αίγινας και της Νήσου Αγκίστρι, στον Σαρωνικό Κόλπο πολύ κοντά στη νησίδα Μετώπη. (Δείτε τις συντεταγμένες στο τέλος του άρθρου).
Τα αβαθή γύρω από τη νησίδα Μετώπη πιστεύεται ότι κάποτε ήταν στεριά, που συνδεόταν με το Αγκίστρι και με την Αίγινα, αλλά στη συνέχεια και στο διάβα πολλών αιώνων καταβυθίστηκαν από τα ρεύματα, τους ανέμους και τα κύματα και σήμερα αποτελούν μια απέραντη τιρκουάζ πεδιάδα με διαυγή νερά που επιτρέπουν στον επισκέπτη να απολαύσει κάθε λεπτομέρεια του βυθού, σαν να φόραγε μάσκα κατάδυσης.