Κατηγορίες

Τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε Λευκούς Πελαργούς στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η δράση τοποθέτησης δορυφορικών πομπών σε Λευκούς Πελαργούς (Ciconia ciconia) από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. στα πλαίσια χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».


Σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σημάνθηκαν με δορυφορικό πομπό 8 από τους 28 λευκοπελαργούς, που δακτυλιώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού. (βλέπε φώτο)


Στόχος της δράσης είναι η συλλογή πολύτιμων στοιχείων για τις μετακινήσεις των πουλιών και τις απειλές που αντιμετωπίζουν κατά τη μετανάστευσή τους. Ο λευκοπελαργός είναι απειλούμενο είδος για τη χώρα μας, (Κατηγορία Κινδύνου Τρωτό). Στις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού έχουν καταμετρηθεί 15 ζευγάρια. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, τα πουλιά φωλιάζουν στην περιοχή πάνω από 35 χρόνια.


Επίσης στα πλαίσια δράσεων παρακολούθησης και προστασίας απειλούμενων ειδών ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού πραγματοποιήθηκε και η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 3 Όρνια (Gyps fulvus) από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η οποία αποτελεί σταθερό συνεργάτη της Μονάδας Διαχείρισης, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE IP 4 NATURA (LIFE16 IPE/GR/000002) και της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τρία πτωματοφάγα είδη (γύπες). (βλέπε φώτο)


Τα όρνια είχαν μεταφερθεί από τις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ με τη συνδρομή μελών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στον κλωβό επανένταξης που διατηρεί η Μονάδα Διαχείρισης στην περιοχή του Αρακύνθου.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α θα ήθελε να ευχαριστήσει για την άψογη συνεργασία τους: τα μέλη της ΑΝΙΜΑ, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την ανεξάρτητη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΠΕΛΑΡΓΟΣ», τον επιστημονικό συνεργάτη της πιλοτικής δράσης (Δασολόγο) κ. Ρήγα Τσιακίρη και τα μέλη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για την μέχρι τώρα συνεισφορά τους στην όλη διαδικασία, καθώς και για τη συμμετοχή τους στην πομποθέτηση των λευκοπελαργών τη δεύτερη μέρα.
Επίσης ευχαριστίες στον ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου και στο υποπρακτορείο του ΔΕΔΔΗΕ Αστακού για την παρουσία τους για την αποφυγή τυχόν ατυχήματος, στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την παραχώρηση του ειδικού καλαθοφόρου οχήματος.
Τέλος θερμές ευχαριστίες στους κατοίκους των χωριών για τη θετική τους στάση και την υπομονή τους κατά τις ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.

pompoi

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *