Με την εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες, η κ. Αννα Στρατινάκη δίδει κατευθύνσεις για την από 24.5.2021 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023. Σύμβαση η οποία κηρύχθηκε υποχρεωτική.
Στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγράφεται ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα». Ωστόσο η γ.γ, αξιοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη, προχωρά σε ερμηνεία της σύμβασης και προσθέτει ότι ο όρος για την καθιέρωση της 5θήμερες εβδομάδας μπορεί να ερμηνευτεί και σε «6 ημέρες αντί για 5 ημέρες για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη».
Η πρωτοφανής ερμηνεία όρων συλλογικής σύμβασης εργασίας με διοικητικό τρόπο γίνεται και παρά τα όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα «Ζητήματα ερμηνείας των όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Όπως προκύπτει και από το κείμενο που ακολουθεί ερμηνεία συλλογικών συμβάσεων μπορεί να κάνουν μόνο τα πολιτικά δικαστήρια.
«Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας δεν έχουν αρμοδιότητα κρίσης ή διευκρίνησης του περιεχομένου των όρων συλλογικών ρυθμίσεων εργασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 1876/1990 (Α΄27), τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν με επόμενα κείμενα συλλογικών ρυθμίσεων να διευκρινίζουν, να ερμηνεύουν, να τροποποιούν, να αντικαθιστούν όρους και να διαμορφώνουν ελεύθερα τα όσα επιθυμούν να ορίσουν, εφόσον αυτά δεν συγκρούονται με διατάξεις αναγκαστικού δικαίου. Διότι από την εφαρμογή του Ν.1876/1990 (Α΄ 27) περί ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι το αποτέλεσμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων των εκάστοτε συμβαλλομένων, σε αυτές, μερών. Τα συμβαλλόμενα μέρη, υπό τις προϋποθέσεις του ανωτέρω νόμου, μπορούν να καθορίζουν με συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους όρους αμοιβής και εργασίας, το χρόνο κατάρτισης και την διάρκεια αυτών, χωρίς παρεμβάσεις πλην όσων νομίμως ορίζονται από σχετικές διατάξεις. Ωστόσο για διαφορές που τυχόν προκύπτουν επί των ανωτέρω ζητημάτων, αρμόδια να κρίνουν είναι τα πολιτικά δικαστήρια»
efsyn.gr