Κατηγορίες

Ορατός κίνδυνος blackout της ΔΕΥΑΜ – Εκτίναξη των οφειλών στον ιδιωτικό πάροχο – Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής!

Οι εξελίξεις στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και στη δική μας ΔΕΥΑΜ, είναι πολύ ανησυχητικές. Το κόστος λειτουργίας από την ενεργειακή κρίση, την επιβαλλόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής και την χαμηλή εισπραξιμότητα της ΔΕΥΑΜ, προκαλεί πλέον σοβαρές επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με την κατάσταση που σήμερα διαμορφώνεται, υπάρχουν οι παρακάτω διαπιστώσεις:

1. Έχουν εκτιναχθεί, τουλάχιστον κατά 30% οι οφειλές της ΔΕΥΑΜ στον ιδιωτικό πάροχο (VOLTERRA), με αποτέλεσμα το χρέος να ανέρχεται σε 940.000 ευρώ, λόγω κυρίως της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

2. Δεν έχει δοθεί καμία αυτόνομη χρηματοδότηση στις ΔΕΥΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση μέρους του ενεργειακού κόστους, όπως έχουν ζητήσει οι Δήμοι, η Ένωση ΔΕΥΑ και η ΚΕΔΕ.

3. Η ενεργειακή κρίση καθιστά τις κοινωφελείς επιχειρήσεις – όπως η ΔΕΥΑ – ιδιαίτερα ενεργοβόρες και το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί σε πρώτο στάδιο, όχι με οριζόντιες δράσεις – όπως και στις άλλες επιχειρήσεις – αλλά με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής!

4. Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΥΑΜ, κυρίως ως προς τους μεγάλους οφειλέτες, είναι εκ των ουκ άνευ.

5. Η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας ισχυροποιεί τις προϋποθέσεις απεξάρτησης και μείωσης, σε μεγάλο βαθμό, του ενεργειακού και λειτουργικού κόστους της ΔΕΥΑΜ.

Με βάση τα παραπάνω απαιτούνται:

  • Η άμεση καταβολή από τον Δήμο προς την ΔΕΥΑΜ της έκτακτης χρηματοδότησης 300.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος αυτές τις ημέρες από το ΥΠΕΣ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
  • Η ξεχωριστή χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ από το ΥΠΕΣ για το ενεργειακό ζήτημα.
  • Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Η υλοποίηση της ενεργειακής κοινότητας της ΔΕΑΥΜ.
  • Η βελτίωση της εισπραξιμότητας, κυρίως από μεγάλους οφειλέτες, προς την επιχείρηση και η μη ανεκτικότητα να θέσουμε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων (αντιλαμβάνεσθε κ. Δήμαρχε τι εννοούμε…).

Εάν δεν προχωρήσουν τα παραπάνω, πολύ φοβούμαστε ότι η ΔΕΥΑΜ οδηγείται σε οριστική blackout και οι ιδιώτες είναι προ των πυλών, μόνο βέβαια με την προϋπόθεση ότι θέλουν «το πιάτο καθαρό»…    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *