Το καλοκαίρι έχει φτάσει στη μέση. Το φαινόμενο των σαράντα βαθμών κελσίου, τείνει να γίνει καθημερινό. Την καλοκαιρινή περίοδο τα απορρίμματα αυξάνονται. Και η Δημοτική μας Αρχή, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το παρόν και διαμορφώνουν το μέλλον μας, με μια ανακοίνωση έξι γραμμών, μας ζητούν “για το επόμενο χρονικό διάστημα να μην εναποθέτουμε τα απορριμματα μας στους κάδους” διότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη.
Ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) γνωρίζουμε ότι δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας σε ισχύ και από το 2017 έχει αναστείλει τη λειτουργία του. Τον Αύγουστο του 2021 πήρε φωτιά και σταμάτησε κάθε παράνομη εναπόθεση. Εδω και 11 μήνες έχουμε πετάξει σκουπίδια σε κάθε πιθανό Δήμο, ακόμα και απαιτώντας να τα δεχτεί. Τα απορριμματοφόρα μας διανύουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται. Τον Απρίλιο του 2022 κηρύχθηκε ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Γνωρίζαμε ότι θα βρεθούμε σε αυτό το τέλμα τουλάχιστον 1 έτος τώρα. Επομένως εύλογα γεννάται το ερώτημα, ποιές είναι αυτές οι “γνωστές, ξεκάθαρες, ρεαλιστικές προτάσεις για τη λύση του προβλήματος”, τις οποίες ανέφερε ο κ.Δήμαρχος σε video (18/07/22).
Επίσης, ανέφερε ότι “ είναι πλέον η ώρα η πολιτεία σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες και να δώσει λύση στο πρόβλημα που απασχολεί το Μεσολόγγι”. Δηλαδή έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην κεντρική διοίκηση; Υπάρχει κάποιο σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος; Γίνεται να ενημερωθούν οι 36.000 κάτοικοι, που τους αφορά και αυτούς το πρόβλημα;
Για ποιό λόγο δεν λειτουργούν στο Δήμο κάδοι απορριμμάτων 5 ρευμάτων (πλαστικό, χαρτί, χάρτινες συσκευασίες, φυτικά, οικιακά υπολείμματα), ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα καταλήγουν σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Σε έναν δικό μας ΧΥΤΥ, λειτουργικό, βιώσιμο και ανεξάρτητο. Αν είχαμε μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων, το τονάζ που μας έχει δοθεί από τους γειτονικούς Δήμους, θα μας έφτανε για αρκετό καιρό ακόμα μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα για τον ΧΥΤΥ και τον ΣΜΑ (Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στο Δημο μας. Άραγε σε τι στάδιο βρίσκονται τα έργα αυτά; Η χρηματοδότηση να δοθεί, ώστε ο ΧΥΤΑ που υπάρχει στο Δήμο να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ και τα ανακυκλώσιμα που θα περισυλλέγονται από τους κάδους, να αποθηκεύονται προσωρινά (ΣΜΑ) έως ότου γίνει η διανομή τους.
κ. Δήμαρχε, δεν ήρθαμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τώρα, απλώς, συνεχίζουμε να είμαστε από τον Απρίλιο. Ή μήπως είμαστε από τον Σεπτέμβριο του 2019;
Γιώργος Λαμπρόπουλος
Εκ μέρους του συνδυασμού”
Για την Κοινότητα Μεσολογγίου