Τη μεγάλη καταστροφή που έχει συντελεστεί, αποτύπωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Σύμφωνα με εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2, η εκτίμηση για την έκταση που έχει επηρεαστεί (έως και στις 12:10 το μεσημέρι της Τρίτης) από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 34.105 στρέμματα. Σημειώνεται ότι η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.
Πολύ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε αγροτοδασική έκταση στη Μάνδρα Αττικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες μικροεστίες εντός της καμμένης έκτασης, οι οποίες όμως δεν εμπνέουν κάποια ανησυχία. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες στις 17:05 ανατολικά της επαρχιακής οδού Αθηνών – Θηβών και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν άμεσα 50 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα. Λίγο αργότερα, στις 18:02, στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των οικισμών Νέος Πόντος και Νέα Ζωή, που τους ζητούσε να εκκενώσουν προληπτικά την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τη Μάνδρα.
Στο Χαϊδάρι, η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 15:27 σε δασική έκταση στην τοποθεσία Μικρό Σχιστό, έχει οριοθετηθεί. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 70 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ.
Στη Λέσβο, πέντε μέρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς, στο δυτικό τμήμα του νησιού, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα. Σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα, οι μονάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παραμένουν σε επιφυλακή στην περιοχή και αυτό θα συνεχιστεί για πολλές μέρες έως ότου μηδενισθεί ο κίνδυνος για οποιαδήποτε αναζωπύρωση. Η καταστροφική φωτιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή Ρογκάδα και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στα Βατερά, όπου έκαψε σπίτια και μία τουριστική επιχείρηση. Συνέχισε να καίει με μεγάλη ορμή και την Κυριακή, απειλώντας τους οικισμούς Βρίσας και Σταυρού, οι οποίοι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν. Τις πληγείσες περιοχές στη Λέσβο επισκέφθηκε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος και σε σύσκεψη που ακολούθησε, ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο νησί …μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Στον Έβρο, για έβδομη μέρα (από τις 21 Ιουλίου) καίει η μεγάλη φωτιά το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς. Πλέον έχει εξαπλωθεί στο νοτιοδυτικό τμήμα. Εκεί επικεντρώνονται όλες οι δυνάμεις και προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της προς το επίπεδο Α1, για να καταφέρουν να σώσουν τα πολλά και σπάνια προστατευόμενα είδη πτηνών που υπάρχουν στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.
Στο σημείο, επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ από το πρωί της Τρίτης στην κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.