Κατηγορίες

Συμμαχία για το μέλλον: Περί ΔΕΥΑΜ, ΕΚΟΙΝ και διαλόγου κωφών

Όταν την Κυριακή 24/7 με κάλεσε ο δήμαρχος να συζητήσουμε το θέμα της ΔΕΥΑΜ, εξήγησα με τεκμηριωμένα επιχειρήματα ότι η λύση για την διάσωση της ΔΕΥΑΜ αυτή τη στιγμή είναι μία.

Η συμμετοχή της στην ενεργειακή κοινότητα της περιφέρειας.

Μια λύση ανέξοδη και γρήγορη, με λυμένα τα προβλήματα μελετών, διασύνδεσης, χρηματοδότησης και δυνατότητας ρύθμισης των παλαιών χρεών.

Ο δήμαρχος διατύπωνε συνεχώς την άποψη χωρίς να την τεκμηριώνει,  ότι η ΔΕΥΑΜ πρέπει να κάνει Φ/Β πάρκο 3MW στις Οινιάδες.

Παρ΄ όλα αυτά στο τέλος συμφωνήσαμε όλοι οι παριστάμενοι ότι η λύση είναι στην ΕΚΟΙΝ της Περιφέρειας και είπα στον δήμαρχο ότι «αν θέλεις Φ/Β πάρκο της ΔΕΥΑΜ στις Οινιάδες προσπάθησέ το και αν τα καταφέρεις τότε το ξανασυζητάμε».

Στην συνέχεια ο δήμαρχος επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας κο Δητρογιάννη και τον ενημέρωσε ότι η ΔΕΥΑΜ μπαίνει στην περιφέρεια. Ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον ενεργειακό σύμβουλο της περιφέρειας να του αποστείλει με e-mail, για το ποια ακριβώς έγγραφα χρειάζονται ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το e-mail βρίσκεται στα χέρια μου.

Το e-mail αυτό ποτέ δεν απεστάλη στον δήμο Μεσολογγίου και δεν δόθηκε καμία συνέχεια στο θέμα, διότι εν τω μεταξύ ο δήμαρχος ανακοίνωσε Φ/Β πάρκο στις Οινιάδες παρά τα συμφωνηθέντα  και προφανώς θεωρήθηκε εμπαιγμός από μέρους της περιφέρειας.

Στο δια ταύτα, φ/Β πάρκο της ΔΕΥΑΜ δεν πρόκειται να γίνει για τους εξής λόγους :

  1. Η αναβάθμιση των υποσταθμών κατά 10 MW που ανακοινώθηκε θα χρειασθεί κατά τους ειδικούς από 12 έως 18 μήνες για να ολοκληρωθεί. Μέχρι τότε η περιφέρεια θα παράγει ρεύμα και η ΔΕΥΑΜ θα είναι επ΄ έξω.
  2. Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα ανοικτό για χρηματοδότηση και η πρόθεση που διατυπώθηκε από τον σύμβουλο του δήμου, ότι θα πάρει δάνειο από το Τ.Π.Δ κινείται στην σφαίρα του παραλόγου, διότι το Τ.Π.Δ είναι τράπεζα, δανείζει με τραπεζικά κριτήρια και ποτέ δεν πρόκειται να δανείσει μια χρεοκοπημένη επιχείρηση, όπως η ΔΕΥΑΜ.
  3. Στην υποθετική περίπτωση που η ΔΕΥΑΜ ξεπερνούσε όλα τα εμπόδια, θα πρέπει να συμψηφίζει τα τιμολόγιά της μέσω της Βολτέρα και βεβαίως η Βολτέρα δεν πρόκειται να επιτρέψει την δημιουργία του έργου, αν πρώτα δεν εξοφληθεί το χρέος της ΔΕΥΑΜ που ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ και τότε, θα μπει στο κάδρο και η ΔΕΗ που θα ζητάει την αποπληρωμή των δικών της χρεών, που είναι πολλά εκατομμύρια.

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η ΔΕΥΑΜ πληρώνει για λογαριασμούς, περί τις 130.000 ευρώ το μήνα στην Βολτέρα. Μετά την αύξηση του ρεύματος από την εν λόγω εταιρία κατά 700% καταλαβαίνετε τι θα πρέπει να πληρώνει  από τον Αύγουστο και μετά.

Για το λόγο αυτό κάθε μέρα που περνάει χωρίς να δίνεται λύση, η ΔΕΥΑΜ βουλιάζει όλο και ποιο πολύ και στο τέλος δεν θα υπάρχει νερό για κανένα.

Εάν ο δήμος είχε ενεργοποιήσει την Ενεργειακή του Κοινότητα αμέσως μετά της ίδρυσή της, εντάσσοντας μέσα Δήμο και ΔΕΥΑΜ, σήμερα θα είχαμε ένα ολοκληρωμένο έργο αυτοπαραγωγής  που με την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους θα είχε σχεδόν αποσβεσθεί.

Αντί αυτού  από το 2020 μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει αρκετά εκατομμύρια στους λογαριασμούς ρεύματος, που θα μπορούσαν να επενδυθούν σε αναπτυξιακά έργα του δήμου και στην ανακατασκευή και νόμιμη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Αν ο δήμαρχος επιμένει στην δημιουργία Φ/Β της ΔΕΥΑΜ στις Οινιάδες,  θα βγάλει μεν τις φωτογραφίες του, αλλά θα φωτογραφηθεί  βάζοντας το χέρι βαθειά στις τσέπες των δημοτών.   

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει διάλογος κωφών, αλλά διάλογος μεταξύ δύο πλευρών, της μιας που  ενδιαφέρεται και ενεργεί για το καλό του τόπου της και της άλλης που άλλα λέει, άλλα συμφωνεί άλλα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της και άλλα ανακοινώνει.

Από εδώ και στο εξής κύριε δήμαρχε, να μην κάνετε τον κόπο να με καλέσετε ξανά σε κατ΄ ιδίαν  συζητήσεις, διότι σας θεωρώ αναξιόπιστο. Ότι θέλετε εντός του δημοτικού συμβουλίου παρουσία όλων.

Για την δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»

Παντελής Σκαρμούτσος

Μεσολόγγι 27/7/2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *