Άνοδο έως 45% στις ανώτατες τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών ανακοίνωσε η ΡΑΕ για τον Αύγουστο, με βάση τις οποίες θα υπολογιστούν οι τιμές του επόμενου μήνα.
«Δυνατά» ξεκινά ο Αύγουστος στη χονδρική τιμή ρεύματος, που για σήμερα 1/8 διαμορφώνεται στα 422 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι η τέταρτη υψηλότερη τιμή από την εκκίνηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, με τη μέγιστη τιμή ημέρας στα 537 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9 το βράδυ και την ελάχιστη στα 320 ευρώ στις 4 πριν το ξημέρωμα. Η μέση χονδρική τιμή του Ιουλίου έκλεισε στα 342 ευρώ η μεγαβατώρα.
Με βάση αυτή την τιμή η ΡΑΕ ανακοίνωσε τις «Ρυθμιζόμενες Τιμές Εσόδων Παραγωγών του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας», δηλαδή τις ανώτατες τιμές με βάση τις οποίες θα αποζημιώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής. Και αυτές προδιαθέτουν για νέες αυξήσεις έως και 45% στα τιμολόγια ρεύματος τον Σεπτέμβριο, που οι εταιρείες προμήθειας πρέπει να ανακοινώσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.
Ο «τιμοκατάλογος» της ΡΑΕ για τις αποζημιώσεις των ηλεκτροπαραγωγών τον Αύγουστο προβλέπει, λοιπόν, αμετάβλητες τιμές για τις λιγνιτικές μονάδες (208,29 ευρώ/MWh από 205,38 τον Ιούλιο), τις υδροηλεκτρικές (112 ευρώ/MWh και τους δύο μήνες) και τις ΑΠΕ (85 ευρώ), αλλά αύξηση 42% έως 45% για τις μονάδες φυσικού αερίου! Για μεν τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου η ανώτατη τιμή ορίζεται στα 422,39 ευρώ η μεγαβατώρα, από 292 ευρώ τον Ιούλιο, για δε τις μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου η τιμή απογειώνεται στα 594,76 ευρώ, από 408,47 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Με δεδομένο ότι οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος ανακοίνωσαν για τον Αύγουστο, πρώτο μήνα τιμολόγησης με βάση τον νέο προσωρινό μηχανισμό που υποτίθεται ότι αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τιμές αυξημένες κατά περίπου 20% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, μπορούμε βάσιμα να περιμένουμε τουλάχιστον ανάλογη νέα αύξηση για τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρείες ανακοίνωσαν μέση χρέωση Αυγούστου 50 λεπτά την κιλοβατώρα (που μετά την επιδότηση περιορίζεται περίπου στα 17 λεπτά), με βάση μέση χονδρική τιμή 240 ευρώ/MWh τον Ιούνιο.
Με τη χονδρική του Ιουλίου αυξημένη κατά 40% και τις προτεινόμενες από τη ΡΑΕ ανώτατες χρεώσεις έως και 45% πάνω για το ρεύμα από τις μονάδες αερίου, που καλύπτει πάνω από το 40% του ενεργειακού μείγματος της χώρας, είναι αναπόφευκτο οι προμηθευτές να ανακοινώσουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο χρεώσεις πάνω από 70 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Φυσικά, αυτό θα αυξήσει τον λογαριασμό των επιδοτήσεων (με λεφτά των φορολογουμένων τόσο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όσο και από τον προϋπολογισμό), αν η κυβέρνηση θέλει να μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις για διατήρηση των τελικών χρεώσεων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.