Κατηγορίες

5.140 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σε διάστημα 8 μηνών στην Ελλάδα

Η ενδοοικογενειακή βία στη χώρα φαίνεται πως έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις, με το μέγεθος του φαινομένου να προκαλεί τρόμο και οργή. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πρωινή εκπομπή του MEGA, αναφέρθηκε στις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπισή τους και απηύθυνε έκκληση στα θύματα να καταγγέλλουν, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές θα τα στηρίξουν, βέβαια αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί σε όλες τις περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη γυναικοκτονία της Ζακύνθου.

«Από τον Οκτώβριο του 2021, έχουν συσταθεί και λειτουργούν 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, πέντε στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, ενώ 1.200 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων» τόνισε.

Όπως επεσήμανε ο Θεοδωρικάκος, για όλες τις υποθέσεις που καταγγέλλονται σχηματίζονται δικογραφίες:

«Τα έξι γραφεία στα οποία αναφερθήκατε, έχουν στελεχωθεί με γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι. Ξέρετε πόσα περιστατικά έχουν αντιμετωπίσει στην ελληνική αστυνομία και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το πρώτο οκτάμηνο αυτής της χρονιάς; 5.140 περιστατικά! Δε μιλάμε για περιστατικά που κάποιος πήρε ένα τηλέφωνο είπε κάτι, μιλάμε για δικογραφίες, για υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη φυσικά».

Παρότρυνε τις γυναίκες να εμπιστεύονται την Αστυνομία και να καταγγέλλουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας:

«Εάν κάποιος φτάσει στην Αστυνομία είναι υποχρεωτικό ότι σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση πηγαίνει στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτεπάγγελτα, δηλαδή μηνύσεις γίνονται κατευθείαν. Θέλω να παροτρύνω κάθε γυναίκα που μας ακούει, κάθε πολίτη θύμα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσει, να μιλήσει ανοιχτά, να μιλήσει ελεύθερα! Να ξέρει ότι θα βρει ευαίσθητο το ους της πολιτείας, να ακούσει με κατάλληλους ανθρώπους, εκπαιδευμένους ανθρώπους, να τους σταθούν, να στηρίξουν»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *