Κατηγορίες

Διεθνή πρακτορεία αναφέρονται στις παραιτήσεις στον απόηχο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

«Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ελλάδας παραιτήθηκε, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του πρωθυπουργού, μετά την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης» αναφέρει το Reuters, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών παραιτείται εν μέσω σκανδάλου υποκλοπών». «Ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του “μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια νόμιμων διαδικασιών υποκλοπών”, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του» αναφέρει το πρακτορείο.

Με παρόμοι τίτλο, το Al Jazeera, αναφέρει πως «ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ελλάδας παραιτήθηκε, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εν μέσω σκανδάλου σχετικά με τη φερόμενη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης. Ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του “μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια νόμιμων διαδικασιών υποκλοπών”, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε δεκτή την παραίτηση, προστίθεται».

«Η ανακοίνωση ήρθε μια εβδομάδα μετά την καταγγελία του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, στο ανώτατο δικαστήριο για “απόπειρα” κατασκοπείας του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό Predator» υπενθυμίζει το Al Jazeera, θυμίζοντας πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε μια ειδική υπηρεσία για τους ευρωβουλευτές προκειμένου να ελέγχουν τα τηλέφωνά τους για παράνομο λογισμικό παρακολούθησης μετά από παραβιάσεις με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού παρόμοιου με το Predator που ονομάζεται Pegasus. Το λογισμικό μπορεί να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα για να αποσπάσει δεδομένα ή να ενεργοποιήσει μια κάμερα ή ένα μικρόφωνο για να κατασκοπεύσει τους κατόχους τους. Ο κ. Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε την υπηρεσία για “προληπτικό έλεγχο του τηλεφώνου του στις 28 Ιουνίου 2022” και “από τον πρώτο έλεγχο εντοπίστηκε ένας ύποπτος σύνδεσμος που σχετίζεται με το εργαλείο παρακολούθησης Predator”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ».

«Εν τω μεταξύ, δύο βουλευτές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι το Κοντολέων είχε παραδεχθεί κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 29 Ιουλίου ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει τον Θανάση Κουκάκη, έναν οικονομικό δημοσιογράφο που εργάζεται για το δίκτυο μέσων ενημέρωσης CNN Greece», προσθέτει το Al Jazeera, αναφέροντας πως «η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό λογισμικό που φέρεται να αναπτύχθηκε στο χάκινγκ κατά του Κουκάκη και δεν συνεργάζονται με εταιρείες που το πωλούν. Τον Απρίλιο, ένας Έλληνας εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τον ισχυρισμό του Κουκάκη ότι το smartphone του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης».

To Associated Press αναφέρει πως «ο Κοντολέων παραιτήθηκε “μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τη διαδικασία της νόμιμης παρακολούθησης”, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, χωρίς να διευκρινίσει ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν λανθασμένα ή ποιοι μπορεί να ήταν οι στόχοι της νόμιμης παρακολούθησης. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαιτείται η υπογραφή εισαγγελέα για οποιαδήποτε παρακολούθηση». «Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν έδωσε λόγο για την παραίτηση του Δημητριάδη. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι “σχετίζεται με το τοξικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί γύρω του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το Predator (κατασκοπευτικό λογισμικό), με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο, όπως έχει δηλώσει κατηγορηματικά”. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι λόγοι της παραίτησης δεν είχαν ανακοινωθεί«, προσθέτει.

Στο ίδιο κλίμα, το Euroactiv υπυνθυμίζει πως «ο Κοντολέων, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών το 2019 μετά την κατάκτηση της εξουσίας από το συντηρητικό κόμμα του Μητσοτάκη εκείνη τη χρονιά, παραιτήθηκε λίγες ώρες αφότου παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης» μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ενώ «δύο Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν κινηθεί επίσης νομικά φέτος, αφού ισχυρίστηκαν ότι ήταν θύματα παρακολούθησης». «Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ισπανίας, ομόλογου μέλους της Ελλάδας στην ΕΕ, απολύθηκε νωρίτερα φέτος, αφού προέκυψε ότι κορυφαίοι πολιτικοί -μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και Καταλανοί αυτονομιστές- έγιναν στόχος τηλεφωνικών υποκλοπών» αναφέρει επίσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *