«Να θεωρηθεί ότι εγώ μπορεί να έβαζα φωτιές, ενώ έδινα όλο μου το είναι για να σβήσουν;» αναρωτιέται ακόμη ο Θεοδόσης Κακούρης.
O Θεοδόσης Κακούρης που κατηγορήθηκε τον Αύγουστο του 2021 για εμπρησμό στη μεγάλη φωτιά της Αττικής κι έμεινε προφυλακισμένος μέχρι τις 11 Ιουλίου 2022, οπότε κρίθηκε ομόφωνα αθώος μίλησε στον Γιάννη Παπαδόπουλο και την Καθημερινή.
Αυτές τις ημέρες ο Θεοδόσης Κακούρης αποφεύγει να ανοίξει την τηλεόραση. Δεν θέλει να παρακολουθεί ειδήσεις για νέες πυρκαγιές που μπορεί να μαίνονται ανά τη χώρα. Τον Αύγουστο του 2021 είχε βοηθήσει εθελοντικά στη μεγάλη φωτιά της Αττικής και βρέθηκε κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση. Προφυλακίστηκε για 11 μήνες στον Κορυδαλλό, ώσπου στις 11 Ιουλίου 2022 κρίθηκε ομόφωνα αθώος στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. «Δεν πανηγυρίζω, είμαι πικραμένος, θέλω χρόνο να προσαρμοστώ», λέει καθώς προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό. «Να θεωρηθεί ότι εγώ μπορεί να έβαζα φωτιές, ενώ έδινα όλο μου το είναι για να σβήσουν;» αναρωτιέται ακόμη.
Ολα ξεκίνησαν πέρυσι, στις 3 Αυγούστου. Παρακολουθούσε στην τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν διακόπηκε το πρόγραμμα και ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων ενημέρωσε για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη. Αν και έμενε στη Νέα Ιωνία σκέφτηκε, όπως λέει, ότι έπρεπε να βοηθήσει με κάθε τρόπο. «Οσο πιο πολλά τα χέρια, τόσο πιο εύκολα θα σβήσει η φωτιά. Το θεώρησα αδιανόητο με τον αέρα που είχε να κινδυνεύσουν σπίτια», επισημαίνει. Φόρεσε ένα τζιν παντελόνι, ένα θαλασσί μακρυμάνικο πουκάμισο, μια γαλάζια χειρουργική μάσκα, ένα χακί καπέλο, πήρε και μια πετσέτα και αναχώρησε με το μηχανάκι του για το μέτωπο. Η περιοχή δεν του ήταν άγνωστη.
Γεννήθηκε το 1978 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και σε ηλικία οκτώ ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Από το 1991 μέχρι το 1997 φοίτησε στο γυμνάσιο και στο λύκειο Παλιννοστούντων Ελληνοπαίδων Βαρυμπόμπης. «Κάναμε κοπάνες και πηγαίναμε βόλτες στο δάσος, στο ρέμα, κάναμε εξερευνήσεις. Ηταν το έναυσμα για να γίνω φυσιολάτρης», λέει στην «Κ» και δείχνει φωτογραφίες του από εξορμήσεις, πεζοπορίες, συμμετοχή σε δενδροφυτεύσεις. «Είμαι άνθρωπος του βουνού. Με κάνει να αισθάνομαι όμορφα, γίνομαι ένα με τη φύση, απολαμβάνω το κάλλος της και την ηρεμία που προσφέρει».
Το χρονικό
Δεν γνώριζε την ευρύτερη περιοχή μόνο από τα μαθητικά του χρόνια. Ως οδηγός στα αστικά λεωφορεία πραγματοποιούσε δρομολόγια στο Κρυονέρι και στον Διόνυσο. Λέει ότι επισκεπτόταν τακτικά τη Βαρυμπόμπη για να μαζέψει άγρια σπαράγγια, ή για βόλτες με το ποδήλατο. Περιγράφει τις κινήσεις του όταν πήγε στη φωτιά στις 3/8/2021, το πώς προσπάθησε να οδηγήσει σε ασφαλές σημείο ένα λευκό άλογο από τον Ιππικό Ομιλο Βαρυμπόμπης τυλίγοντας την πετσέτα του γύρω από τον λαιμό του και πώς βοήθησε κατοίκους της περιοχής να σώσουν τα σπίτια τους μέχρι που έλιωσαν οι σόλες των παπουτσιών του από την υψηλή θερμοκρασία. Ενας από τους κατοίκους του έδωσε έπειτα ένα ζευγάρι μποτάκια να φορέσει. «Πονούσε όλο μου το σώμα από την προσπάθεια», αναφέρει και προσθέτει ότι ξεκουράστηκε στις 4 Αυγούστου και επέστρεψε στην πληττόμενη περιοχή την επόμενη ημέρα, μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση.
Τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου 2021, όμως, εθελοντές του Κρυονερίου του έκλεισαν τον δρόμο με το τζιπ τους, τον ακινητοποίησαν και τον παρέδωσαν σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ. «Δεν μπορούσα να διανοηθώ πού έχω μπλέξει», λέει ο ίδιος. Μία ημέρα νωρίτερα ένας κάτοικος της περιοχής είχε ενημερώσει τους εθελοντές για τις ύποπτες κινήσεις ενός αγνώστου με μια μπλε μηχανή μεγάλου κυβισμού Kawasaki Ζ-750. Οταν κλήθηκε στη ΓΑΔΑ για αναγνώριση του Θεοδόση Κακούρη κατέθεσε ότι δεν πρόκειται για τον ίδιο άνδρα που είχε δει, ούτε το όχημα ήταν το ίδιο. Ο συλληφθείς οδηγούσε μπλε μηχανή χαμηλού κυβισμού, μάρκας Honda.
Πάνω του δεν βρέθηκαν αναπτήρες, σπίρτα, ή κάποιος εμπρηστικός μηχανισμός κατά τη σύλληψη. Επειτα από έρευνα στην οικία του κατασχέθηκαν τσόφλια καρυδιών, τα οποία είπε ότι τα είχε για προσάναμμα για το τζάκι του και κροτίδες, τις οποίες είπε ότι είχε ξεχάσει από το Πάσχα. Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ένας εθελοντής που κατέθεσε στους αστυνομικούς, είπε ότι από τα σημεία απ’ όπου περνούσε ο κ. Κακούρης προέκυπταν νέες εστίες τις οποίες δεν μπορούσε να δικαιολογήσει βάσει των συνθηκών που επικρατούσαν ή να τις αποδώσει σε καύτρες. «Είχαμε πολλές αναζωπυρώσεις και αυτός εμφανιζόταν πολύ συχνά έπειτα από κάθε αναζωπύρωση», υποστήριξε. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν τον είχε δει να βάζει φωτιά. «Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι τους έδινα κατευθύνσεις και θεώρησαν ότι κακώς βρισκόμουν εκεί και τους έκανα υποδείξεις. Είμαι πληγωμένος που κάηκε το δάσος και δεν ένιωσα κανένα είδος ηρωισμού», είπε αργότερα απολογούμενος ο κ. Κακούρης, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις κατηγορίες εις βάρος του.
«Εβαλε ψυχή και σώμα για να βοηθήσει στην κατάσβεση. Αποκλείω ένας άνθρωπος που βοήθησε τόσο πολύ να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην πρόκληση πυρκαγιών», κατέθεσε κάτοικος της περιοχής προς υπεράσπισή του. «Με τη βοήθειά του σώσαμε τέσσερα από τα πέντε σπίτια του οικοδομικού τετραγώνου», συμπλήρωσε άλλος κάτοικος της Βαρυμπόμπης, δικηγόρος στο επάγγελμα, ο οποίος είχε τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες που έδειχναν τη συνδρομή του κ. Κακούρη, για να πιστοποιήσει όπως κατέθεσε ότι την επίμαχη ώρα ήταν μόνοι τους, χωρίς οργανωμένη βοήθεια, απέναντι στις φλόγες.
Δεν πανηγυρίζω, είμαι πικραμένος. Να θεωρηθεί ότι εγώ μπορεί να έβαζα φωτιές, ενώ έδινα όλο μου το είναι για να σβήσουν;
Τα στοιχεία
Ο οδηγός λεωφορείων κρίθηκε προφυλακιστέος για εμπρησμό από πρόθεση σε τρεις περιπτώσεις, μία στο νεκροταφείο Κρυονερίου στις 4/8/2021 και δύο στην περιοχή Μαντρί του Κρυονερίου στις 6/8/2021. Τα αιτήματα του δικηγόρου του, Νικόλαου Λουκόπουλου, για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους, ή για κλήση πληρωμάτων πυροσβεστικών οχημάτων που είχαν εικόνα των κινήσεων του εντολέα του στη φωτιά και θα μπορούσαν να καταθέσουν, δεν έγιναν δεκτά.
Ο κ. Κακούρης παρέμεινε προφυλακισμένος, παρότι τον Ιανουάριο του 2022 είχε σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το πόρισμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με το οποίο η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη «προκλήθηκε και εκδηλώθηκε έχοντας ένα και μοναδικό σημείο έναρξης (…) προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις κηλιδώσεις (νέες εστίες) από υπερπηδήσεις καιόμενων υλών σε μεγάλες αποστάσεις στην πορεία της, όπως και μεταγενέστερες αναφλέξεις». Η φωτιά, βάσει του πορίσματος, ξεκίνησε από πυλώνα υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ και αποδίδεται σε «πλημμελή έλεγχο και συντήρηση».
Στην τεχνική έκθεση που είχε συντάξει για την υπεράσπιση του συλληφθέντος, ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, απόστρατος αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής, επισήμανε ότι στα τρία σημεία των φερόμενων ως νέων εστιών στο Κρυονέρι δεν είχε διενεργηθεί αυτοψία, βασική ανακριτική πράξη για να διαπιστωθεί η αιτία μιας πυρκαγιάς. Σημείωσε ότι η φωτιά δεν είχε φτάσει ακόμη στο Κρυονέρι στους χρόνους που του αποδίδονταν δύο από τις τρεις πυρκαγιές. Επισήμανε το φαινόμενο της κηλίδωσης και την πιθανότητα αναζωπύρωσης λόγω πλημμελούς κατάσβεσης και ανέφερε ότι «οι μάρτυρες κατηγορίας από έλλειψη βασικών γνώσεων σχετικά με τη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών, από πλάνη εξέλαβαν τις όποιες “αναζωπυρώσεις” στην περιοχή του Κρυονερίου ως πράξη εμπρησμού».
Στη φυλακή
Ο κ. Κακούρης οδηγήθηκε στην Ε΄ πτέρυγα του Κορυδαλλού, όπου βρίσκονται κυρίως αλλοδαποί κρατούμενοι. Οπως εξηγεί, κρίθηκε ότι θα ήταν πιο ασφαλές για τον ίδιο εκεί, αντί να μοιραζόταν έναν θάλαμο ως «εμπρηστής» με Ελληνες κρατούμενους οι οποίοι ενδεχομένως να είχαν σχέση με την πυρόπληκτη περιοχή. Λέει ότι απέφευγε να βγαίνει από τον θάλαμό του και πήγε για πρώτη φορά στο προαύλιο έπειτα από τρεις εβδομάδες. Στους δύο μήνες ξεκίνησε μεροκάματα στην καντίνα της φυλακής.
«Προσπάθησα να γεμίσω την καθημερινότητά μου, να αποκτήσω μια ρουτίνα για να μη σκέφτομαι, να μη με πάρει από κάτω. Οποτε το σκεφτόμουν αισθανόμουν τεράστια πίκρα», λέει. Δεν πίστευε ότι θα παρέμενε προφυλακισμένος για τόσο καιρό. Εκτιμούσε ότι έστω με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα τον άφηναν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, κάτι που δεν συνέβη.
Ωσπου έφτασε η ώρα της δίκης. Οι συνήγοροί του Νικόλαος Λουκόπουλος και Θρασύβουλος Κονταξής προσκόμισαν το πόρισμα της Πυροσβεστικής, το οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Οι τρεις δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι έκριναν ομόφωνα ότι είναι αθώος. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη εισήγηση από τον εισαγγελέα της έδρας.
«Ο πρόεδρος μίλησε για δικαστική πλάνη και ευχήθηκε να εξακολουθήσω να βοηθάω, να μείνω ο εαυτός μου. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Δεν θέλω να μένω μόνος μου, δεν θέλω να βρεθώ και κάπου με πολύ κόσμο, μπορεί να το συζητήσω αλλά δεν ξέρω αν με βοηθάει ή με κάνει να μένω πίσω, εγκλωβισμένος σε αυτή την κατάσταση», λέει ο κ. Κακούρης. «Τόσο καιρό μέσα στη φυλακή αναζητούσα την ελευθερία μου κι ενώ την έχω αποκτήσει, έχω ακόμη μέσα μου πολύ δρόμο να διανύσω. Δεν θα πλησιάσω ξανά σε φωτιά. Μόνο αν ξεσπούσε κοντά μου, στα 50 ή 100 μέτρα, θα πήγαινα να βοηθήσω».