Κατηγορίες

Εκτίναξη της τιμής του ρεύματος: Στα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα

H τιμή του ρεύματος «αγγίζει» πλέον τα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έχοντας καταγράψει άλμα 54,84% σε σχέση με χθες, όταν και κόστιζε 450,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για σήμερα Δευτέρα 29 Αυγούστου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ποσό που αποτελεί και νέο ιστορικό υψηλό.

Ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα καταγράφονται και στο balance των τιμών, με τη χαμηλότερη να ανέρχεται στα 521 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την υψηλότερη να καταγράφει νέο υψηλό στα 871 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αναφορικά με το ενεργειακό μείγμα, το φυσικό αέριο συμμετέχει με 45,85%, οι ΑΠΕ με 19,81%, ο λιγνίτης με 16,33%, τα υδροηλεκτρικά με 8,42% και οι εισαγωγές με 3,42%.

Φωνές για λήψη ενιαίων μέτρων

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας εντείνουν τις πιέσεις για λήψη άμεσων, ενιαίων μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου και πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Οι επόμενοι πέντε έως 10 χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα»: τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Φαν ντερ Στράτεν σε μήνυμά της στο Twitter, προσθέτοντας πως «πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου».

Αντίστοιχα, υπέρ του πλαφόν τάσσεται πλέον και ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα που βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ενέργειας».

«Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης» είπε ο Νεχάμερ, που παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει συλλογικά.

«Κάτι πρέπει να συμβεί. Η αγορά δεν θα αυτορυθμιστεί στην παρούσα μορφή της. Καλώ τους 27 της ΕΕ να σταθούν ενωμένοι για να σταματήσουν άμεσα αυτή την έκρηξη τιμών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.