Κατηγορίες

Guardian για υποκλοπές: Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας – «Watergate» που ασκεί πίεση στον Μητσοτάκη

O Guardian σχολιάζει και τον τρόπο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, που όπως σημειώνει είναι συγκεντρωτικός, γύρω από ένα κύκλο συμβούλων και βοηθών


Ο διεθνής διασυρμός της χώρας συνεχίζεται για ακόμη μια μέρα, αναφορικά με το σκάνδαλο υποκλοπών που έχει δημιουργήσει πολιτικούς τριγμούς και σωρεία αντιδράσεων εντός και εκτός συνόρων.


Κορυφαία Μέσα του πλανήτη γράφουν καθημερινά για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στη χώρα μας, ενώ αφήνουν διαρκώς αιχμές για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σειρά πήρε για ακόμη μία φορά ο Guardian, φιλοξενώντας άρθρο της Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτριας στην Αθήνα, με τίτλο «Το ελληνικό σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών “Watergate” ασκεί περαιτέρων πίεση στον πρωθυπουργό».

Το άρθρο αναφέρεται αρχικά στο «θερμό» καλοκαίρι που πέρασε η Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο, καθώς οι συζητήσεις για υποκλοπές το τελευταίο διάστημα κυριαρχούν. Εν συνεχεία μεταφέρει το κλίμα της Ολομέλειας την Παρασκευή, τονίζοντας ότι συζητήθηκε ένα σκάνδαλο υποκλοπών το οποίο θυμίζει πρακτικές σχετικές με τη Χούντα, και το οποίο έχει σοκάρει τόσο τους Έλληνες πολίτες όσο και την Ευρώπη.

«Όταν το έμαθα, δεν δίστασα να πω ότι ήταν λάθος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να εξηγήσει πώς ο πολιτικός του αντίπαλος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, «που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του», επισημαίνει ο Guardian.

Έπειτα παραθέτει την τοποθέτηση Μητσοτάκη ότι «οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ολισθήματος αυτού δεν πρέπει να υπονομεύει το σημαντικό έργο της ΕΥΠ». Στην συνέχεια μάλιστα αναφέρεται στο κλίμα πίεσης που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια, με την αντιπολίτευση να ζητάει την παραίτηση του πρωθυπουργού και το «κουτί της Πανδώρας» να έχει ανοίξει, με δραματικές συνέπειες για την κυβέρνηση.

Στο ίδιο δημοσίευμα σχολιάζεται ακόμη ότι το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας μοιάζει όλο και πιο σκοτεινό, «όπως ο καιρός». Η ίδια αναφέρει ότι παρά την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών για τις κινήσεις Μητσοτάκη, αλλά και τον χειρισμό του της πανδημίας, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.

«Η αντιπολίτευση σύντομα παρομοίασε το σκάνδαλο με αυτό του Watergate, καθώς ο Μητσοτάκης κατηγορείται ότι έχει υπό την εποπτεία του ένα μηχανισμό με τακτικές που θυμίζουν περισσότερο ψυχρό πόλεμο πάρα μια σύγχρονη δημοκρατία» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, που έγινε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 2019, ο Μητσοτάκης ανέλαβε τον έλεγχο της ΕΥΠ, η οποία προηγουμένως τελούσε υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών».

O Guardian σχολιάζει και τον τρόπο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος όπως σημειώνει είναι συγκεντρωτικός, γύρω από ένα κύκλο συμβούλων και βοηθών, και οδηγεί σε κατηγορίες για αλαζονεία του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια το δημοσίευμα μεταφέρει τα γεγονότα σχετικά με την παρακολούθηση Ανδουλάκη από την ΕΥΠ αλλά και την ιστορία με το Predator, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις ιδιαίτερα στο αν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λογισμικό.

«Ο Μητσοτάκης δεν άργησε να επιμερίσει ευθύνες» σχολιάζει με αφορμή τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων, αλλά ο πρωθυπουργός «δεν εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη, με αποτέλεσμα στην Ολομέλεια να προκαλέσει την οργή των βουλευτών και τον ίδιο να υποστηρίζει ότι όλα ήταν νόμιμα και ότι τον εμποδίζει ο νόμος από το να αποκαλύψει τους λόγους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *