Κατηγορίες

Γ. Βαρουφάκης για ναυπηγεία Ελευσίνας: Κουρεύετε χρέη ολιγαρχών την ώρα που 4,5 εκ. συμπολίτες μας δεν θα μπορούν να βγάλουν τον χειμώνα

«Έχουμε ένα ιδιωτικό πτωχευμένο ναυπηγείο χρωστάει στους εργαζόμενους, στο Υπουργείο Άμυνας, στον ΕΦΚΑ και, βέβαια, στις τράπεζες. Και έρχεται ο κ. Γεωργιάδης και έχει έναν μόνο σκοπό και στόχο: Να τον εξουσιοδοτήσουμε να εκπροσωπήσει στα δικαστήρια το Δημόσιο. Σαν να μας ζητάει η αλεπού εξουσιοδότηση να φυλάει τις κότες», ανέφερε στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει, θα δώσει τη ζητούμενη κοινοβουλευτική κάλυψη στην κυβέρνηση ώστε «να μην πάνε φυλακή κρατικοί λειτουργοί και υπουργοί εγκρίνοντας τεράστια κουρέματα χρεών προς το δημόσιο», αλλά υπό έναν όρο: Να νομοθετήσουν αντίστοιχα ποσοστιαία κουρέματα των χρεών για τους μικρομεσαίους δανειολήπτες συγκεκριμένα για την κύρια κατοικία τους και τα μικρομάγαζά τους. Αλλά και των μικρομεσαίων φορολογούμενων απέναντι στην Εφορία.

«Χαρίζετε εταιρείες των πολιτών σε φίλους ολιγάρχες και χρεώνετε τον λαό για να κάνουν επενδύσεις κρατώντας για πάρτη τους τις υπεραξίες. Αυτό δεν λέγεται καν καπιταλισμός αγαπητές/οι μου. Ρεμούλα λέγεται εις βάρος τόσο του λαού, που τελικά φεσώνετε, όσο και έντιμων επιχειρηματιών που πασχίζουν να επιχειρούν χωρίς ρεμούλα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα μας ζητάτε να σας δοξάσουμε για το άκρον άωτον του εξευτελισμού του κράτους μας. Λέτε, ουσιαστικά, στο λαό, στους πολίτες, στους φορολογούμενους, στους δικαστές το εξής φοβερό: Θα δώσουμε τα ναυπηγεία στον συγκεκριμένο κύριο για ένα κομμάτι ψωμί σε μια μάλιστα εταιρεία με δείγματα αποκρουστικής γραφής: Μια εργασιακή γαλέρα που έχει μόνο εργολαβικούς εργαζόμενους και που δεν διστάζει να ασκεί νομικό τραμπουκισμό (SLAPP) σε όποιον πολίτη της ασκήσει κριτική για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.

Θα τον απαλλάξουμε από χρέη. Και το Δημόσιο θα πάρει πίσω αυτά που του χρωστάει αν και εφόσον του παραγγείλουμε δουλειές του Πολεμικού Ναυτικού ύψους € 7 δις 17εκ. ! Κι αν δεν λάβει αυτές τις παραγγελίες από το Πολεμικό Ναυτικό, τα χρέη διαγράφονται! Μπράβο. Παντρέψατε τα μεγαλύτερα αίσχη του καπιταλισμού με τα μεγαλύτερα αίσχη του κρατισμού. Αυτό δεν είναι καν ιδιωτική οικονομία», ανέφερε με νόημα.

Αναλυτικά η ομιλία του:

Παραδίδετε μαθήματα σήμερα του πώς η πτώχευση φέρνει ευκαιρίες ιδιωτικού πλουτισμού μέσα από κρατικοδίαιτες πρακτικές ενός πτωχευμένου κράτους την στιγμή που μια νέα φάση της χρόνιας ανθρωπιστικής κρίσης συνωμοτεί εναντίον 4,5 εκ. συμπολιτών μας που δεν θα μπορούν να βγάλουν το φθινόπωρο, πόσο μάλιστα τον χειμώνα.

Έχουμε ένα ιδιωτικό πτωχευμένο ναυπηγείο χρωστάει στους εργαζόμενους, στο Υπουργείο Άμυνας, στον ΕΦΚΑ και, βέβαια, στις τράπεζες.

Και έρχεται ο κ. Γεωργιάδης και έχει έναν μόνο σκοπό και στόχο: Να τον εξουσιοδοτήσουμε να εκπροσωπήσει στα δικαστήρια το Δημόσιο.

Σαν να μας ζητάει η αλεπού εξουσιοδότηση να φυλάει τις κότες!

Το ερώτημα είναι απλό: Αν το σχέδιο εξυγίανσης είναι χρηστό, γιατί δεν πάει απευθείας στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Επειδή οι αξιωματικοί του Υπουργείου Άμυνας, στο οποίο το εν λόγω ναυπηγείο χρωστά βουνά χρήματος, αρνούνται να υπογράψουν εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ τα τεράστια κουρέματα που υποσχεθήκατε στον επενδυτή, καθώς μπαίνει θέμα απιστίας προς το Δημόσιο.

Ζητάτε δηλαδή από εμάς κοινοβουλευτική κάλυψη για να μην πάνε φυλακή κρατικοί λειτουργοί -ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ- εγκρίνοντας τεράστια κουρέματα χρεών προς το Δημόσιο. Λοιπόν, σας έχω μια πρόταση: Εμείς θα σας την δώσουμε την κοινοβουλευτική κάλυψη υπό έναν όρο: Θα νομοθετήσετε αντίστοιχα ποσοστιαία κουρέματα των χρεών για τους μικρομεσαίους δανειολήπτες συγκεκριμένα για την κύρια κατοικία τους και τα μικρομάγαζά τους. Αλλά και των μικρομεσαίων φορολογούμενων απέναντι στην Εφορία.

Τι λέτε; Αν το κάνετε, τότε θα σας δώσουμε κ. Γεωργιάδη κοινοβουλευτική κάλυψη να κουρέψετε τα χρέη των ναυπηγείων Ελευσίνας υπέρ του νέου σας αγαπημένου κρατικοδίαιτου ψευτο-επενδυτή.

Δεν θα το κάνετε όμως. Και δεν θα το κάνετε επειδή τα χρέη των μικρομεσαίων τα έχετε ήδη τάξει στα αρπακτικά ταμεία.

Σήμερα, έρχεστε να αποδείξετε ότι δεν έχετε πρόβλημα με τα κουρέματα εφόσον βέβαια λειτουργούν υπέρ των πολύ λίγων και εις βάρος των πολλών.

Αντίθετα, κουρέματα υπέρ των πολλών είναι, για εσάς, ανάθεμα.

Αναφέρθηκα στον ψευτο-επενδυτή εκ μέρους του οποίου είστε εδώ σήμερα και για τον οποίο στήνετε σήμερα όλο αυτό το σκηνικό.

Γιατί τον λέω ψευτο-επενδυτή; Επειδή, άλλη μια φορά, ξεπουλάτε σε δήθεν επενδυτή που δεν θα βάλει ούτε ένα δολάριο δικό του στα ναυπηγεία του χαρίζετε περιουσία παρέχοντας του και εξασφαλίσεις από το δημόσιο χρήμα από το οποίο θα κάνει επενδύσεις.

Μηδέν επένδυση! Απλώς είχε «άγιο» ο κύριος κι ο άγιος είστε εσείς!

Όπως κάνατε μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με την Fraport, όπως θα κάνετε με την ΛΑΡΚΟ, όπως κάνετε γενικά:

Χαρίζετε εταιρείες των πολιτών σε φίλους ολιγάρχες και χρεώνετε τον λαό για να κάνουν επενδύσεις κρατώντας για πάρτη τους τις υπεραξίες.

Αυτό δεν λέγεται καν καπιταλισμός αγαπητές/οι μου.

Ρεμούλα λέγεται εις βάρος τόσο του λαού, που τελικά φεσώνετε, όσο και έντιμων επιχειρηματιών που πασχίζουν να επιχειρούν χωρίς ρεμούλα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα μας ζητάτε να σας δοξάσουμε για το άκρον άωτον του εξευτελισμού του κράτους μας. Λέτε, ουσιαστικά, στο λαό, στους πολίτες, στους φορολογούμενους, στους δικαστές το εξής φοβερό: Θα δώσουμε τα ναυπηγεία στον συγκεκριμένο κύριο για ένα κομμάτι ψωμί σε μια μάλιστα εταιρεία με δείγματα αποκρουστικής γραφής: Μια εργασιακή γαλέρα που έχει μόνο εργολαβικούς εργαζόμενους και που δεν διστάζει να ασκεί νομικό τραμπουκισμό (SLAPP) σε όποιον πολίτη της ασκήσει κριτική για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.

Θα τον απαλλάξουμε από χρέη.

Και το Δημόσιο θα πάρει πίσω αυτά που του χρωστάει αν και εφόσον του παραγγείλουμε δουλειές του Πολεμικού Ναυτικού ύψους € 7 δις 17εκ. !

Κι αν δεν λάβει αυτές τις παραγγελίες από το Πολεμικό Ναυτικό, τα χρέη διαγράφονται!

Μπράβο. Παντρέψατε τα μεγαλύτερα αίσχη του καπιταλισμού με τα μεγαλύτερα αίσχη του κρατισμού. Αυτό δεν είναι καν ιδιωτική οικονομία.

Όπως είπα στην εισαγωγή μου, σήμερα παραδίδετε κρατικοδίαιτων πρακτικών ενός πτωχευμένου κράτους υπέρ ενός ολιγάρχη που ούτε καν σοβαρός επιχειρηματίας δεν είναι την στιγμή που μια νέα φάση της χρόνιας ανθρωπιστικής κρίσης συνωμοτεί εναντίον 4,5 εκ συμπολιτών μας που δεν θα μπορούν να βγάλουν το φθινόπωρο, πόσο μάλιστα τον χειμώνα.

Τα σουπερμάρκετ έχουν ποσοστά κέρδους που κάποια στιγμή θα φέρουν εξεγέρσεις. Έπρεπε να απολυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή εσείς που δεν την απολύετε.

Στο ρεύμα, αρνείστε να καταλάβετε ότι το πρόβλημα είναι η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ των ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.

Στη Βρετανία ενώ το 35% της ενέργειας προέρχεται μόνο το φυσικό αέριο και δεν έχει καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με το 50% της ενέργειας να είναι ανανεώσιμη, έχουν δηλαδή πλήρη αυτάρκεια κι όμως έχουν την ίδια και μεγαλύτερη αύξηση στη χονδρική και τη λιανική.
Γιατί το πρόβλημα δεν είναι από πού έρχεται το καύσιμο, αλλά σε ποιόν ανήκει κι αν χρησιμοποιούνται οι “όροι της αγοράς”, όπως έκανε κι εδώ η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εισάγοντας το Χρηματιστήριο της Ενέργειας.

Για αυτό εμείς ζητάμε κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και της ίδιας της ιδέας για την ύπαρξη αποτελεσματικής αγοράς ενέργειας που να ωφελεί την κοινωνία.

Αλλά εσείς δώσατε 2 δις που είναι η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ στους ολιγάρχες που νέμονται αυτή την αγορά ενέργειας.

Τους δίνετε 200 και 300% περιθώρια κέρδους! Δώστε τους 5%, οι μικρομεσαίοι παρακαλάνε για 5% κέρδος σήμερα.

Διάβασα το νον πέιπερ σας στην Κομισιόν. Η δική σας η ανάλυση είναι αυτή που σας λέω εδώ. Εσείς γνωρίζετε, δεν είναι άγνοια αυτό που να συγχωρείται. Υπάρχει ενοχή αυτής της Κυβέρνησης όμως.

Έχετε προσθέσει επί Κυβερνήσεως σας 55 με 75 δις επί πλέον χρέος όταν τα επιτόκια έχουν φτάσει επίπεδο ΔΝΤ!

Μας λέτε εδώ ότι μας βγάλατε από τα μνημόνια, γιατί δεν πάτε τον ΦΠΑ στο 18%, εμείς ζητάμε 15%.

Τι θα πείτε στους μικρομεσαίους με τον 24%;

Τσακώνεστε κατά τα άλλα για το ποιος από τους δυο σας (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) μας έβγαλε απ΄ τα Μνημόνια.

ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!

Όταν, αυτή την ώρα, πάνω από 300.000 νοικοκυριά είναι σε λίστες διακοπής ηλεκτρικού (γιατί δεν πλήρωσαν παλιούς λογαριασμούς) και περισσότεροι από 1.000.000 ετοιμάζονται να τους κόψουν το ρεύμα τον χειμώνα (και ας ανήκουν στους πάνω από 4.500.000 ευάλωτους της χώρας που αγγίζουν όρια της φτώχειας) τι έχετε σκοπό να κάνετε;

Να τους θυσιάσετε στη φτώχεια;
Να δανειστείτε κι άλλα 50 δις από την τρόικα για επιδοτήσεις;

Εμείς λέμε ότι και το ένα και το άλλο είναι αδιέξοδο και γι’ αυτό ζητάμε:

Μονομερή κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Μονομερή μείωση του ΦΠΑ
Μονομερή μείωση του φόρου μικρών στο 10%, των μεσαίων στο 20% αλλά των μεγάλων στο 30%

Με άλλα λόγια ζητάμε: Τέλος στον σοσιαλισμό για τους ολιγάρχες ένας εκ των οποίων σήμερα έχει την τιμητική του με το νομοσχέδιό σας
την ώρα που οι πολλοί έχουν παραδοθεί στην νέα στυγνή λιτότητα πληθωρισμού τιμών και αποτελμάτωση μισθών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.