Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό. Ο σχετικός ιστότοπος είναι https://ehealth.gov.gr/p-rv/p για όσους θέλουν να εγγραφούν ηλεκτρονικά βάζοντας και τα στοιχεία του taxisnet ή να επισκεφθούν μια δομή Υγείας προσωπικά, δίνοντας και το ΑΜΚΑ τους.
Με την πλατφόρμα αυτή εκατομμύρια άνθρωποι κατανέμονται σε ελάχιστους προσωπικούς γιατρούς με σκοπό οι τελευταίοι να λειτουργήσουν ως πύλη εισόδου για την πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες Υγείας όπως αναφέρεται στο σχετικό νομοσχέδιο. Στην ουσία το σύστημα αυτό λειτουργεί ως κόφτης σύμφωνα με το νέο ΕΣΥ.
Με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από 2.100.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό. Ωστόσο οι διαθέσιμοι γιατροί που έχουν κάνει σχετική σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ είναι μόλις 3.209.
Στο Δήμο μας έχουν δηλώσει έως σήμερα μόλις 2 γιατροί και ο ένας από το Κέντρο Υγείας Μεσολογγίου δήλωσε παραίτηση.
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει φροντίσει να προβλέψει ποινές και χαράτσια προκειμένου να εκβιάσει την εγγραφή. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι από 1/10/2022 οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή κατά 10% στην φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, στα νοσήλια κ.λπ.
Η ρύθμιση αυτή, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να έχει αποφασιστική συμβολή στην πρόληψη, σήμερα μετατρέπεται στο ακριβώς αντίθετό της. Κινείται στα πλαίσια του νέου Ε.Σ.Υ. που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προωθεί περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Από τη μια η κυβέρνηση μας εκβιάζει με τα σχετικά πρόστιμα εάν δεν εγγραφούμε στη σχετική πλατφόρμα και από την άλλη ο θεσμός αυτός ξεκόβει κάθε συζήτηση και προοπτική για ουσιαστική αναβάθμιση στο σημερινό σύστημα Υγείας με χρηματοδότηση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος, όπως διεκδικούν εδώ και πολλά χρόνια τα εργατικά συνδικάτα των εργαζομένων και οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων.
Ακόμα και για αυτό το ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών που προσφέρεται από τον προσωπικό γιατρό, ο λαός να συνεχίσει να ταλαιπωρείται αφού δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας. Έτσι η θα περιμένει κανείς για μήνες, για ένα ραντεβού ή να πληρώνει από την τσέπη του στον ιδιωτικό τομέα καθώς σε αρκετές πόλεις ο αριθμός των διαθέσιμων γιατρών δεν ξεπερνά τα δάχτυλα του ενός χεριού.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχείο έντασης της επιχειρηματικής δράσης με την προώθηση των ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και μονάδων λόγω χιλιομετρικής απόστασης (30-50 χιλ.) όπως η υποβάθμιση και στη συνέχεια η κατάργηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου στα πλαίσια του νέου Ε.Σ.Υ.
Εμείς οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις πείνας, ρωτάμε: Ποιος κύριοι της κυβέρνηση πληρώνει και ποιος κερδίζει από τις αντιδραστικές αυτές μεταρρυθμίσεις;
Ο λαός βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τις πραγματικές του ανάγκες, το δε κράτος να χρηματοδοτεί από τις περικοπές στην Υγεία τους κλινικάρχες και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Εμείς καλούμε τα μέλη μας να εγγραφούν όλοι στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είτε ηλεκτρονικά είτε με προσωπική επίσκεψη στα Κέντρα Υγείας, γιατί ενδεχομένως η αποτυχία του θεσμού αυτού να πέσει στις πλάτες μας με τα ανάλογα πρόστιμα.
Παράλληλα, καλούμε όλους τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν μέσα από τα Σωματεία τους την ενίσχυση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου – Αγρινίου και όλων των υγειονομικών μονάδων, με την πάλη ενάντια στην πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία για αποκλειστικό δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας.