Κατηγορίες

ALCO: Το 80% των μισθωτών δεν είδε ούτε ευρώ αύξηση από την αρχή του έτους

Το 80% των μισθωτών δεν είδε ούτε ευρώ αύξηση από την αρχή του έτους, σύμφωνα με έρευνα της ALCO για το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ ● Μονόδρομος η οριζόντια αύξηση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα μέσω συμβάσεων ● Πανεργατική απεργία αρχές Νοεμβρίου προαναγγέλλει η ΓΣΕΕ από τη Θεσσαλονίκη.

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης και απώλεια διαθέσιμου εισοδήματος εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε το εξής χαρακτηριστικό στοιχείο της μελέτης που πραγματοποίησε η συνομοσπονδία των ευρωπαϊκών συνδικάτων: ο μισθωτός στην Ελλάδα πρέπει να εργάζεται 30 μέρες περισσότερο τον χρόνο για να καλύψει το επιπλέον ενεργειακό κόστος. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επεσήμανε ότι η λύση βρίσκεται στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου ενέργειας. Επίσης, κατήγγειλε την εργαλειοποίηση του κατώτατου μισθού.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας της ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη προκύπτει ότι το 80% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα δεν πήρε ούτε ένα ευρώ αύξηση από τις αρχές του έτους. Λόγος πρόσθετος που δικαιολογεί απόλυτα το αίτημα για αυξήσεις σε όλη την γκάμα των μισθών με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

«Οι εθνικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί δεν είναι πάνω από τρεις-τέσσερις», πρόσθεσε ο Θάνος Βασιλόπουλος, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Η αναγκαιότητα βελτίωσης των μέσων μισθών επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 71% των μισθωτών δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να περικόψει είδη διατροφής και μόλις ένα 4% δεν έχει κάνει περικοπές. Η έρευνα που σχεδίασε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ και διεξήγαγε για ALCO δείχνει επίσης ότι «στους μισθωτούς ενισχύεται έντονα η αντίληψη για βελτίωση των μισθών με συλλογικές διαπραγματεύσεις», όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Χρήστος Γούλας, επισημαίνοντας ακόμη ότι το 38% των μισθωτών απασχολείται πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα υπερωριακά.

«Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού μειώθηκε κατά 19,2%, ενώ στον μέσο μισθό μερικής απασχόλησης η μείωση της αγοραστικής δύναμης ανέρχεται στο 29,2%», πρόσθεσε ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ, τεκμηριώνοντας και από μακροοικονομική σκοπιά την αναγκαιότητα να περάσει οριζόντια η αύξηση όχι μόνο στον κατώτατο μισθό αλλά και μέσω των κλαδικών σε όλη την γκάμα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *