Κατηγορίες

Όλα τα ΄χε η Μαριορή …έρχονται και ιπτάμενα ταξί στην Ελλάδα

Όσοι πιστοί προσέλθετε! Η Orama Ventures LLC ανακοινώνει ένα «πρωτοποριακό εθνικό δίκτυο στην Ευρώπη «για την παροχή υπηρεσιών προηγμένης αεροκινητικότητας με αφετηρία την Ελλάδα» …που «θα φέρει την επανάσταση στον τομέα της διασύνδεσης και των μεταφορών».

Φυσικά για «VIPs» και όχι για τη λαϊκή οικογένεια, που έχει στενάξει από «διασυνδέσεις». Τα eVTOL είναι αεροσκάφη με ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης, με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, χωρίς να απαιτείται καν η ύπαρξη διαδρόμου. Μπορούν να μεταφέρουν πανεύκολα μέχρι έξι (6) επιβάτες ‑με μηδενικές εκπομπές ρύπων, οπότε «πράσινη ανάπτυξη», ελάχιστα επίπεδα θορύβου, και με κόστος ανά χιλιόμετρο –άλλο θέμα η χρέωση, απολύτως συγκρίσιμο με αυτό ενός συμβατικού ταξί. Πρόκειται για αεροσκάφη που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιχειρούν στα αστικά κέντρα, επιτρέποντας «απρόσκοπτη, αποδοτική και ταχύτατη μεταφορά των επιβατών, με τρόπο βιώσιμο, περιβαλλοντικά και οικονομικά βέλτιστο».

Η εξυπηρέτηση των eVTOL θα γίνεται από σταθμούς κάθετης προσγείωσης \ απογείωσης, που ονομάζονται Vertiport — σταθμοί «σχεδιασμένοι για να βρίσκονται σε αστικά κέντρα, είτε σε διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους, είτε σε κατάλληλα διαμορφωμένα δώματα κτιρίων» καθώς επίσης και «σε περιφερειακούς προορισμούς, στην ηπειρωτική και τη νησιωτική επικράτεια».

Η πλατφόρμα της Orama Nexus θα ξεκινήσει με την κατασκευή σταθμών Vertiport σε κεντρικά σημεία και προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε περισσότερα από είκοσι (20) περιφερειακά αστικά κέντρα και νησιά. Ενώ θα συνεχίσει την ανάπτυξη του δικτύου της, με την εγκατάσταση περισσότερων από εκατό μικρών σταθμών επιβίβασης – αποβίβασης επιβατών (Vertistops), σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πλατφόρμα ΟΝ έχει σα στόχο να επεκτείνει το δίκτυό της, έτσι ώστε να δημιουργήσει εναέρια διασύνδεση μέσω προγραμματισμένων ή on demand δρομολογίων, με κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας.

Η ΟΝ θα συνδέσει όλες τις κύριες διεθνείς πύλες εισόδου επισκεπτών στη χώρα, όπως για παράδειγμα το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”, με το κέντρο της πόλης καθώς και με ένα πλήθος δημοφιλών προορισμών, επιτρέποντας πολλές φορές την απευθείας μετάβαση των τουριστών στον προορισμό διαμονής που έχουν επιλέξει.

Επί του παρόντος η εκτιμώμενη εμβέλεια λειτουργίας των eVTOL υπολογίζεται σε 150 μίλια (240+ χιλιόμετρα), ενώ ο σχεδιασμός των σταθμών Vertiport & Vertistop προβλέπεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η απόσταση των διασυνδεδεμένων προορισμών, συνδυαστικά να ξεπερνά κατά πολύ την ονομαστική εμβέλεια των αεροσκαφών.
Η επικείμενη εξέλιξη της τεχνολογίας των συσσωρευτών αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ακτίνα δράσης των eVTOL.

Η Orama Nexus αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια με επιδοτήσεις λόγω «πράσινης» επιλεξιμότητας άνω των 500.000.000€ για το πρώτο μέρος της επένδυσης, ενώ το συνολικό ύψος αυτής προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια , για τα πρώτα δέκα (10) έτη λειτουργίας της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του δικτύου και την προμήθεια των απαιτούμενων αεροσκαφών.

Οι διαβουλεύσεις με διάφορους κρατικούς φορείς και “εν δυνάμει συνεργάτες” από συναφείς τομείς δραστηριότητας στην Ελλάδα, καλά κρατεί και πρόκειται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, η Orama Nexus προτίθεται να προχωρήσει στην απόκτηση των απαιτούμενων ακινήτων και στις διαδικασίες αδειοδότησης για την κατασκευή των πρώτων σταθμών Vertiport, μέσα στο 2023.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργεί επί του παρόντος μια σημαντική νομοθετική διαδικασία μαζί με τον EASA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια) για τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου εναέριας κυκλοφορίας, για την ομαλή ενσωμάτωση του νέου αυτού κλάδου. Αναμένεται ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των κατασκευαστών eVTOL, θα επιτρέψουν στο Orama Nexus να ξεκινήσει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα, το 2026 (το αργότερο).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.