Κατηγορίες

«Πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα νέα υπερκέρδη στο ρεύμα μόνο τον Σεπτέμβριο»

Την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, ενώ αναμένεται ένας σκληρός ενεργειακά –κι όχι μόνο– χειμώνας, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, εκτίμησε πως μόνο μέσα σε έναν μήνα θα παραχθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ υπερκέρδη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από όλους τους παρόχους.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο, Απόστολο Λυκεσά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας αλλά και αισχροκέρδειας. Όπως σημείωσε, η νέα εβδομάδα ξεκινάει με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη (376,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα) όταν οι τιμές στην Ευρώπη πέφτουν –εκτός από την Ιταλία και τη Μάλτα που έχουν παραδοσιακά μαζί με την Ελλάδα υψηλότερες τιμές.

Ο κ. Φάμελλος κατήγγειλε πως οι πολύ υψηλές επιδοτήσεις χρηματοδοτούν με λεφτά των πολιτών «μία νέα ακραία μορφή αισχροκέρδειας». Όπως είπε, «μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έχουμε ένα νέο πάρτι αισχροκέρδειας, μία “νέα γενιά” αισχροκέρδειας με ακραία χαρακτηριστικά». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως ενώ η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ο μέσος όρος του Σεπτεμβρίου) βρίσκεται στα 438 ευρώ ανά μεγαβατώρα,  οι πολίτες –είτε απευθείας από τη δική τους τσέπη ή εμμέσως μέσω του κράτους– πληρώνουν 788 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Αν υπολογίσουμε ότι 438 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι το κόστος και 50 ανά μεγαβατώρα το κόστος εμπορίας και το λογικό αναμενόμενο κέρδος, έχουμε πλέον 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άλλη μία αισχρή μορφή υπερκερδών από τη ΔΕΗ του κ. Στάσση με τις προκλητικές αμοιβές και τα μπόνους. Μόνο τον Σεπτέμβριο, σε έναν μόνο μήνα, θα παραχθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ, υπερκέρδη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από όλους τους παρόχους. Μέχρι τώρα είχαμε υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή και μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έχουμε και στην προμήθεια, στη λιανική του ρεύματος, με Υπουργική μάλιστα Απόφαση», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν δίστασε να κάνει λόγο για «κλεψιά», όταν τα 500 εκατ. ευρώ από τα 1,9 δισ. ευρώ επιδοτήσεων «χρησιμοποιούνται για να καλύψουν αυτά τα αισχρά υπερκέρδη, καθώς και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη της περιόδου Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022» που έχει υπολογίσει στα 2,2 δισ. ευρώ ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σχετική έκθεση που εκπόνησε.

Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή δεν έχει φορολογηθεί «ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη στην προμήθεια φυσικού αερίου όταν μάλιστα η κατά πλειοψηφία δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας καταγράφει 320 εκατ. ευρώ κέρδη για το έτος 2021, επί δέκα πολλαπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι καταναλωτές ήταν αντιμέτωποι με την ακραία κρίση ακρίβειας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.