Κατηγορίες

Το δάσος που… χαμογελάει κάθε φθινόπωρο

Κάνει και θα κάνει την εμφάνισή του κάθε φθινόπωρο για τα επόμενα 50 χρόνια και χαιρετάει τους διερχόμενους οδηγούς. Ένα χαμογελαστό πρόσωπο σε μια πλαγιά του Oregon.

Κάθε φθινόπωρο, ένα χαμογελαστό πρόσωπο καλύπτει μια πλαγιά στο Oregon των ΗΠΑ, χαιρετώντας τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Το βλέπεις από μακριά, επάνω στα δέντρα. Μεγαλώνει όσο πλησιάζεις και φτάνοντας κοντά συνειδητοποιείς ότι δεν είναι επάνω στα δέντρα, είναι τα δέντρα. Τ

α πεύκα, έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν το φθινόπωρο οι βελόνες τους κιτρινίσουν, να σχηματιστεί ένα ξεκάθαρο πρόσωπο, την ώρα που το στόμα και τα μάτια παίρνουν το χρώμα τους από έλατο τύπου Douglas.

Όχι, δεν είναι απλά το παιχνίδι της φύσης.

Είναι ένα παιχνίδι του ανθρώπου που ζει από τη φύση, μαζί της. Οι υλοτόμοι της Hampton Lumber, κάθε χρόνο, τελειώνοντας το κόψιμο των δέντρων μιας περιοχής, προχωράν στην αποκατάστασή της, φυτεύοντας τη ‘’σοδιά’’ δεκαετιών μετά.

Εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο πρώτα το αντικείμενο της επιχείρησής τους, γνωρίζοντας πως η επόμενη γενιά που θα αναλάβει, θα έχει δέντρα έτοιμα για να συνεχίσει τη λειτουργία της, αλλά και την ισορροπία στο περιβάλλον, αφού τα δάση της περιοχής θα συνεχίσουν να υπάρχουν καλύπτοντας την ίδια ακριβώς έκταση και με ποικιλίες που ταιριάζουν στο κλίμα και το έδαφος της περιοχής.

Το 2011, έχοντας τελειώσει το κόψιμο σε μια πλαγιά με θέα τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο 18, αποφάσισαν να κάνουν τη δεντροφύτευση σε εκείνο το κομμάτι λίγο πιο διασκεδαστική.

Με ένα τεράστιο κομμάτι σκοινί, σχεδίασαν έναν κύκλο και μέσα του, σε τριγωνική διάταξη τρεις μικρότερους. Ο μεγάλος κύκλος γέμισε με πεύκα την ώρα που οι τρεις μικρότεροι με τα έλατα που αφθονούν στην περιοχή.

Δέκα χρόνια μετά, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Με το που μπαίνει το φθινόπωρο, ένα χαμογελαστό πρόσωπο ξεκινάει να κάνει την εμφάνισή του.

Σχηματίζεται όλο και πιο έντονα, όταν με τον καιρό οι πευκοβελόνες χάνουν εντελώς το πράσινό τους χρώμα και αποκτούν εκείνο το χαρακτηριστικό κίτρινο – καφέ, που αναγκάζει τους διερχόμενους οδηγούς και τους συνεπιβάτες τους να γυρίσουν να κοιτάξουν.

Μπορεί η δεντροφύτευση με καλλιτεχνικές τάσεις να μην είναι και ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος να γίνει η δουλειά, μια στο τόσο όμως, αξίζει να αφιερωθεί μια εβδομάδα για κάτι που όλη θα κοιτάζουν με ενδιαφέρον και ευχάριστα, για τα υπόλοιπα 30 με 50 χρόνια που θα έρθει η σειρά των δέντρων να κοπούν ξανά.

e-daily

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.