Κατηγορίες

Ιταλία: Η φασίστρια πολιτικός της ομοφοβίας, της ξενοφοβίας και της συντήρησης στην εξουσία

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αποτελέσματος: Τα «Αδέρφια της Ιταλίας» της νεοφασίστριας Τζόρτζια Μελόνι συγκέντρωσαν το 26,36% στις εκλογές και θα αποτελέσουν τον κορμό της νέας κυβέρνησης. Οι απόψεις της τρομάζουν κάθε σκεπτόμενο πολίτη, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αποτελέσματος

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι φασίστες στην εξουσία στην Ιταλία 

Το… πακέτο του ακροδεξιού συνασπισμού στην Ιταλία ανταποκρίθηκε στην προ εκλογών δυναμική του και -με καταμετρημένες τις ψήφους από το 90% των εκλογικών κέντρων- συγκέντρωσε το διθυραμβικό ποσοστό του 44,1% για τη Γερουσία. Τα «Αδέρφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι έφτασαν το 26,36%, η «Λίγκα του Βορρά» του Ματτέο Σαλβίνι το 9,01%, το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 8,25% και το «Noi Moderati» το 0,9%, με τον κεντροαριστερό συνασπισμό να πιάνει ποσοστό 26,33%.

Από χθες η Ιταλία πέρασε στα χέρια της 45χρονης Ρωμαίας, νοσταλγού του Μουσολίνι, που οι απόψεις της τρομάζουν κάθε σκεπτόμενο πολίτη, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας. Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στην ανησυχία που εκφράζεται στην Ευρώπη από τη νίκη των «Αδελφών της Ιταλίας», καθώς «το κόμμα έχει υιοθετήσει εθνικιστικές, επικριτικές για την ΕΕ και εν μέρει ρατσιστικές θέσεις και τα σύμβολά του θυμίζουν τον Μουσολίνι». Θέσεις που δεν είναι κρυφές, ούτε ωραιοποιημένες.

Η επόμενη ημέρα

Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» FdI είδε το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια, σχεδόν στο ένα τέταρτο των ψήφων των Ιταλών σήμερα, στο 26,36%. «Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», υποσχέθηκε η Μελόνι. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν». Είναι όμως έτσι;

Η Μελόνι αναδείχθηκε χρησιμοποιώντας τον κλασικό λόγο της ακροδεξιάς, αν και τα τελευταία δύο χρόνια τον έχει στρογγυλέψει για χάρη των προσδοκιών της για κυριαρχία στην πολιτική ζωή της Ιταλίας. Η νεοφασίστρια επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει εκφραστεί κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Το πρόγραμμά της βασίζεται σε κυριαρχικά μοντέλα με εθνικούς – συντηρητικούς άξονες. Αντιτίθεται στη μαζική μετανάστευση και στην «ισλαμοποίηση» της Ιταλίας αλλά και της Ευρώπης. Εξυπακούεται ότι είναι κατά των αμβλώσεων, της ευθανασίας στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ακροδεξιά με όνομα «Κεντροδεξιάς»

Οι γείτονες αποκαλούν τον συνασπισμό δεξιότερα του κέντρου «Κεντροδεξιά», ο συνασπισμός που θα κυβερνήσει την Ιταλία όμως είναι Ακροδεξιά. Ο κυρίαρχος συνδυασμός του τα «Αδέλφια της Ιταλίας» κέρδισε τις εκλογές διατηρώντας το κατεξοχήν σήμα του νεοφασισμού στην Ιταλία, την τρίχρωμη φλόγα, παλιό σήμα του MSI. Όμως παρά ότι οι οπαδοί του είναι νοσταλγοί του Μουσολίνι, η Μελόνι έχει διατελέσει Υπουργός Νεότητας σε κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, έχει πολλά… ένσημα στην επαγγελματική πολιτική και είναι εντελώς συστημική. Οι φιλοαμερικανικές θέσεις, ενάντια στις πολιτικές της Κίνας, η σαφής θέση κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι υποσχέσεις για στρατηγική Made in Italy στην επιχειρηματικότητα. Η διεκδίκηση της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό σώμα και άλλα πολλά το αποδεικνύουν. Η καινούργια κυβέρνηση έχει μια οικονομική βόμβα στα χέρια της. Τη διαχείριση των μεγάλων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και το ιταλικού εξωτερικού χρέους.

Χειροκροτήματα και ανησυχίες

Η Μπεατρίξ φον Στορχ, βουλεύτρια του γερμανικού AfD, έγραψε χθες στο Twitter: «Πανηγυρίζουμε με την Ιταλία. Η Σουηδία στον Βορρά, η Ιταλία στον Νότο – οι αριστερές κυβερνήσεις ανήκουν στο χθες».

Στον αντίποδα, η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλεϊ, είπε χαρακτηριστικά: «Τα πολιτικά πρότυπα της κυρίας Μελόνι είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η κυρία Μελόνι αποτελεί απειλή για την εποικοδομητική συνύπαρξη στην Ευρώπη, καθώς στο πρόσωπό της οι αυταρχικοί αποκτούν μια λομπίστρια για να θάψει το έργο της ΕΕ».

Ποια είναι η φασίστρια νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας: ομοφοβία, ξενοφοβία και συντήρηση

 • Γεννιέται στη Ρώμη το 1977.
 • Στα 15 της μπαίνει στο Μέτωπο Νεολαίας του συντηρητικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος – Εθνική Δεξιά. Του νεοφασιστικού-εθνικιστικού κόμματος που έχει υποστηρίξει την πολιτική βία.
 • Το 1996 αναλαμβάνει την ηγεσία της Φοιτητικής Δράσης, της φοιτητικής οργάνωσης της νέας μορφής του κόμματος.
 • Το 1998 εκλέγεται στην αυτοδιοίκηση.
 • Το 2004 γίνεται η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Νεανικής Δράσης, της νεολαίας του κόμματος.
 • Στις εκλογές του 2006 μπαίνει στην Κάτω Βουλή της Ιταλίας και γίνεται η νεαρότερη αντιπρόεδρος του σώματος.
 • Το 2008 διορίζεται υπουργός Πολιτικών Νεολαίας στην τέταρτη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 • Στις εκλογές του 2013 οι «Ιταλοί Αδερφοί» συνεργαζονται με τον Μπερλουσκόνι παίρνουν 2% και 9 έδρες και η Μελόνι επανεκλέγεται στην Κάτω Βουλή.
 • Το Μάρτιο του 2014 αναλαμβάνει την προεδρία του κόμματος και αποτυγχάνει να εκλεγεί στις Ευρωεκλογές.
 • Στις δημοτικές εκλογές του 2016 με την υποστήριξη της Λίγκας του Βορρά και κόντρα στον υποψήφιο του Μπερλουσκόνι για τη Ρώμη, παίρνει 20,6%.
 • Το 2017 επανεκλέγεται πρόεδρος των «Ιταλών Αδερφών».
 • Στις εκλογές του 2018, οι «Ιταλοί Αδερφοί» συμμετέχουν σε κεντροδεξιό σχηματισμό με Forza Italia, Λίγκα του Βορρά και άλλους. Το κόμμα παίρνει 4,4% και 32 έδρες και η Μελόνι εκλέγεται σε μονοεδρική εκλογική περιφέρεια με 41% των ψήφων.
 • Το 2021 υπογράφει το ακραίο καταστατικό της Μαδρίτης που συντάσσει ο ηγέτης του ακροδεξιού ισπανικού Vox.

ΝΔ ή καταστροφή;

Με περισσή θρασύτητα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που στους πρωτοκλασάτους υπουργούς της φιγουράρουν ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης, παίζει το χαρτί της σταθερότητας με στόχο τη συσπείρωση των κεντρώων ψηφοφόρων. Το μήνυμα συνοψίζεται στη φράση «ψηφίστε μας, μη γίνουμε Ιταλία» και απευθύνεται στους κεντρώους ψηφοφόρους (ΠΑΣΟΚ) που το 2019 ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *