Κατηγορίες

Σκάνδαλο Siemens; Ποιο «σκάνδαλο Siemens»; Είναι όλοι τους πεντακάθαροι!

Τίποτα από όσα μάθαμε, ακούσαμε, διαβάσαμε επί χρόνια ολόκληρα δεν υπήρξε. Κανένα από τα ποσά που αφορούσαν τη ζημιά στο ελληνικό δημόσιο δεν επαληθεύτηκε. Με δύο λόγια: Δεν υπάρχει σκάνδαλο Siemens.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε αθώους τους 20 από τους 22 κατηγορουμένους για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, ενώ για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 έκρινε ότι έπρεπε να «παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής».

Όλα καλά λοιπόν για την ελληνική δικαιοσύνη. Δεν τρέχει τίποτα, είναι όλοι τους πεντακάθαροι για μία υπόθεση (όχι πλέον «σκάνδαλο», όπως καταλαβαίνετε…) που η ίδια η εμπλεκόμενη εταιρία, η Siemens, είχε ομολογήσει κάποιες από τις δωροδοκίες προσώπων, πολιτικών και μη, στη χώρα μας. Είχε επίσης συνάψει συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο για «αποζημίωση» για τη ζημιά που είχε επιφέρει στο δημόσιο συμφέρον, αλλά ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα ή επιχείρησε να το «θάψει».

Μαζί με την εταιρία, υπήρχαν και πρόσωπα που είχαν ομολογήσει τη δωροληψία, όπως ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (ο Θόδωρος Τσουκάτος) που είχε μιλήσει για «χορηγία 1.000.000 μάρκων» επί ημερών Σημίτη, αλλά τελικά φαίνεται ότι ούτε αυτό το ποσό υπήρξε ποτέ, δεν δόθηκε ποτέ, κανείς δεν το έλαβε ποτέ. Κανείς δεν τιμωρήθηκε, κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη, όλα καλά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα λοιπόν. Τίποτα από όσα μάθαμε, ακούσαμε, διαβάσαμε επί χρόνια ολόκληρα δεν υπήρξε. Κανένα από τα ποσά που αφορούσαν τη ζημιά στο ελληνικό δημόσιο δεν επαληθεύτηκε, όπως ακριβώς συνέβη και με το σκάνδαλο Novartis («υπόθεση» κι αυτή πλέον, όχι «σκάνδαλο»), παρότι σε όλες, μα όλες τις χώρες, η συγκεκριμένη εταιρία παραδέχθηκε ότι ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον και πλήρωσε αποζημίωση. Σε εμάς, τίποτα, δεν άνοιξε ρουθούνι. Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία χρόνια, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε έθαψαν, είτε αδιαφόρησαν για το θέμα της Siemens, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να αποδεικνύεται και δικαστικά ότι δεν τρέχει κάστανο.

Καλοχώνευτο σε όλους μας!

Bonus: Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορούσε τη ΝΔ για το σκάνδαλο Siemens

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *