Κατηγορίες

Συγκλονιστικές τοιχογραφίες: Η αστυνομική βία «ζωντανεύει» ζωγραφισμένη στα σκαλιά του ΑΠΘ (Video)

Με έναν διαφορετικό, συμβολικό τρόπο, αποτυπώνονται σκηνές από την ανηλεή αστυνομική βία μέσα στο ΑΠΘ τους τελευταίους μήνες, με 11 τοιχογραφίες, να κοσμούν τα σκαλιά της πλατείας Χημείου, αποτυπώνοντας μερικές μόνο από τις στιγμές που η ΕΛΑΣ επιδόθηκε σε κρεσέντο καταστολής.

Το βίντεο του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, «ντύνουν» οι θυμάτων αστυνομικής βίας, ενώ ακούγεται χαρακτηριστικά ο φοιτητής που έλεγε στους ΜΑΤατζήδες «πονάω», όσο τον ξυλοκοπούσαν.

Τα χρώματα, ενάντια στη βία, με εικόνες που παρουσιάζουν τη θλιβερή πραγματικότητα, όσο τα πογκρόμ τυφλής αστυνομικής βίας συνεχίζονται.

Οι τοιχογραφίες έγιναν από φοιτητές και φοιτήτριες του ιδρύματος, φίλες και φίλους της τέχνης αφιλοκερδώς, ενώ το mural αυτό πήρε την τελική του μορφή μετά από 3 ημέρες.

«Έντεκα τοιχογραφίες έγιναν ένα καρέ φιλμ στα σκαλιά της πλατείας Χημείου για να αποτυπώσουν τη βία της αστυνομίας μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι στιγμές αυτές ξεκινούν από τον Φεβρουάριο του 2021 και φτάνουν μέχρι και τους τελευταίους μήνες. Μας θυμίζουν ήχους, σημάδια, χρώματα και ένα άγχος για το πώς ζούμε μέσα στο πανεπιστήμιο που μεγαλώσαμε.

Όλα αυτά συνοδεύει ένα πάθος αντίστασης και μια βεβαιότητα: τίποτε δεν ήταν τυχαίο, τίποτε δε θα μείνει αναπάντητο, τίποτε δεν έχει κριθεί», σημειώνεται στη λεζάντα του βίντεο.

φωτογραφίες: Χρήστος Καρράς, Craig Wherlock, Δημήτρης Τοσίδης, Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης
εργάστηκαν: απλήρωτες φίλες και φίλοι της τέχνης
κάμερα, σκηνοθεσία, μοντάζ: Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *