Κατηγορίες

Ξαφνική ζαλάδα: Τι φανερώνει για την υγεία σας – 8 παθήσεις με τις οποίες συνδέεται

Ξαφνική ζάλη: Πολλοί άνθρωποι έχουν ζαλάδες. Μάλιστα, αυτές εμφανίζονται εντελώς ξαφνικά.

Ο λόγος είναι πως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Αυτό μπορεί να είναι, είτε ένα μικρό πρόβλημα, είτε κάποιο μεγάλο πρόβλημα υγείας.

Παρακάτω βρίσκεται η σχετική λίστα, με τις παθήσεις που έχουν ως σημάδι την ξαφνική ζάλη.

Αναλυτικότερα:

Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν δέκα παθήσεις που έχουν ως σύμπτωμα την ξαφνική ζάλη

– Ορθοστατική υπόταση: Η υπόταση είναι η κάτω του φυσιολογικού αρτηριακή πίεση. Είναι μία από τις αιτίες ξαφνικής ζάλης όταν είστε ξαπλωμένοι ή κάθεστε και σηκωθείτε απότομα. Εκδηλώνεται λόγω του ότι συμβαίνει το εξής: Τη στιγμή εκείνη το αίμα κυλά προς τα πόδια και μακριά από τον εγκέφαλο. Η καρδιά για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, χτυπά πιο γρήγορα και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται. Η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει αμέσως και το αίμα στέλνεται προς τον εγκέφαλο. Αν όμως η αντίδραση αυτή καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο, ελαττώνεται για λίγο η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και προσωρινά προκαλείται ζάλη. Για να το αποφύγετε, πάρτε το χρόνο σας και αλλάζετε θέσεις πριν σηκωθείτε.

– Αφυδάτωση: Ακόμη και η ελαφριάς μορφής αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ζάλη, καθώς επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος. Η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει γρήγορη πτώση της αρτηριακής πίεσης η οποία με τη σειρά της προκαλεί ζάλη.

– Υπερβολική δόση καφεΐνης: Η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καφεΐνης και συγκεκριμένα πάνω από 400 mg που είναι το επιτρεπόμενο όριο, μπορεί να προκαλέσει ζάλη. Η καφεΐνη ανήκει στις διεγερτικές ουσίες, οι οποίες περιορίζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλες παθήσεις που έχουν ως σύμπτωμα την ξαφνική ζάλη

– Κρίση πανικού: Όλοι βιώνουμε έντονο άγχος κάποιες φορές, αν όμως συνοδεύεται από ζάλη, ίσως πρόκειται για κρίση πανικού ή αγχώδη διαταραχή. Ένας λόγος είναι ότι τόσο μια κρίση πανικού, όσο και άλλες αγχώδεις διαταραχές προκαλούν αύξηση των παλμών της καρδιάς και δυσκολία στην αναπνοή, συμπτώματα που οδηγούν σε ζάλη.

– Ταχύπνοια: Όταν αναπνέετε γρήγορα και βαθιά, όπως συμβαίνει σε καταστάσεις έντονου άγχους ή πανικού, μειώνονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και το αίμα δεν μεταφέρει σωστά οξυγόνο στα άκρα με αποτέλεσμα να προκαλείται ζάλη. Η ταχύπνοια μπορεί να είναι σύμπτωμα αιμορραγίας, καρδιοπάθειας ή πνευμονοπάθειας ή λοίμωξης.

– Διάσειση: Αν χτυπήσατε πρόσφατα το κεφάλι σας, η ζάλη είναι σημάδι ότι μπορεί να έχετε πάθει διάσειση. Ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, γι’ αυτό πρέπει να αξιολογείται από γιατρό. Μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ακόμα και εβδομάδες για να ανακάμψετε από μια διάσειση.

Συμβουλές για την υγεία: Οι υπόλοιπες παθήσεις που έχουν ως σύμπτωμα την ξαφνική ζάλη

– Μόλυνση μέσου ωτός: Όταν μολύνεται το αυτί, λόγω κρυολογήματος, αλλεργίας ή λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, συσσωρεύεται πύον και βλέννα πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα να προκαλείται ίλιγγος και αίσθημα απώλειας της ισορροπίας. Τότε το άτομο αισθάνεται ζάλη.

– Ανεπάρκεια θειαμίνης: Τα χαμηλά επίπεδα θειαμίνης ή βιταμίνης Β1, αποτελεί αιτία ζάλης. Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο στοιχείο βοηθά στη διατήρηση της υγείας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκειά της οδηγεί σε αδυναμία και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Με την πάροδο του χρόνου, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 μπορεί να οδηγήσει σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, μία νόσο στην οποία ο καρδιακός μυς (μυοκάρδιο) γίνεται ασυνήθιστα παχύς (υπερτροφικός). Ο παχύτερος καρδιακός μυς δυσκολεύει το έργο της καρδιάς να αντλήσει το αίμα από και προς όλα τα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, προκαλώντας ζάλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *