Κατηγορίες

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός από τον Δήμο Μεσολογγίου ενοποίησης & ανάπλασης ιστορικού κέντρου του Μεσολογγίου

Στόχος το brand name του Μεσολογγίου να αποκτήσει το χώρο που του αξίζει

Με την προκήρυξη Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα από το Δήμο Μεσολογγίου, ώστε η ενοποίηση και ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Μεσολογγίου να πάρει σάρκα και οστά με ορίζοντα τα 200 χρόνια από την ιστορική Έξοδο του Μεσολογγίου το 2026.

Ο Δήμος Μεσολογγίου έχει ολοκληρώσει την αρχική φάση με τη διαβούλευση που ξεκίνησε πέρυσι και τώρα έρχεται η ώρα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, ο οποίος θα διαρκέσει ένα τρίμηνο θα μπορούν να συμμετάσχουν επιστήμονες του χώρου για να παρουσιάσουν τις ιδέες τους περί της ιδανικότερης ανάδειξης μιας περιοχής, που περιλαμβάνει τον Κήπο των Ηρώων, το παλαιό Νοσοκομείο και τον απέναντι αυτού χώρο πρασίνου, το πρώην Στρατόπεδο Καψάλη και το Τρικούπειο, δηλαδή όλο το χώρο εκατέρωθεν της Πύλης του Μεσολογγίου.

Μέσα από το αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τις προτάσεις και τις ιδέες που θα κατατεθούν θα συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό για να δημιουργηθεί το master plan, δηλαδή η συνολική μελέτη για την ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Μεσολογγίου.

Στόχος του Δήμου Μεσολογγίου είναι να δημιουργηθεί ένας τόπος Ιστορικής Μνήμης, Πολιτισμού, Δημιουργίας, Ανάπτυξης και Αναψυχής με ποικίλες χρήσεις. Να δημιουργηθεί δηλαδή μια ενοποιημένη περιοχή που θα αποτελεί το brand name του Μεσολογγίου, βασισμένο στην πλούσια ιστορία του, αλλά και με την απαραίτητη σύνδεση με το σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μεσολογγίου έχει ήδη δρομολογήσει την ανακαίνιση του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο θα μετατραπεί σε υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο 335 θέσεων, με χρηματοδότηση 2,7 εκατ. από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Παράλληλα προβλέπεται να δημιουργηθεί ψηφιακό διαδραστικό μουσείο για τη ζωή και το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη.

Η ενοποίηση του ιστορικού κέντρου του Μεσολογγίου θα είναι ένα έργο τρισυπόστατο:
• επικοινωνιακά πολύτιμο (πολιτιστικό, κοινωνικής συνοχής και συμμετοχικής κτήσης)
• επιχειρησιακά απαιτητικό και αναπτυξιακό (συνέργειες,, βιωσιμότητα, ανάπτυξη τοπικής οικονομίας, κλπ)
• κατά βάση τεχνικό (αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, ποικίλες παρεμβατικές εργασίες)

«Ο πόθος και το όνειρο κάθε Μεσολογγίτικης σκέψης, να αποκτήσει ο χώρος αυτός τα χαρακτηριστικά και την οντότητα που αντανακλά το βάρος της ιστορίας και του πολιτισμού που κουβαλά, παύει να είναι όνειρο. Ξεκινάει η πραγματοποίηση του. Παύει να είναι ιδέα αφηρημένη. Παίρνει εικόνα, μορφή, διαστάσεις, όψεις, μέτρα», λέει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, που σημειώνει επίσης ότι «έργα τέτοιου διαμετρήματος, επιβάλλεται, να περνούν μόνο από συλλογικές και αναγνωρισμένες διαδικασίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *