Κατηγορίες

Ανανεωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες & νέες δράσεις από το ΚΠΕ Μεσολογγίου

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) /Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Μεσολογγίου υποδέχεται δυναμικά τη νέα σχολική χρονιά, με ανανεωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, νέες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κατά προτεραιότητα για την πρώτη εκπαιδευτική περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Καλωσορίζει τους 1619 μαθητές και 155 εκπαιδευτικούς των Δ/νσεων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτ/νίας που αιτήθηκαν να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα της πρώτης περιόδου, εκφράζοντας το αμείωτο ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη τους προς το παρεχόμενο έργο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου για δέκατο πέμπτο χρόνο φέτος, από το 2007 που ξεκίνησε η λειτουργία του. Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον μαθητών και εκπαιδευτικών, πέραν της ικανοποίησης και της πολύ θετικής ενέργειας, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για το Κέντρο ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται τόσο στο ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας για την περιβαλλοντική εκπαίδευση όσο και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης περιβαλλοντικής αγωγής και ευαισθητοποίησης σε μια περιοχή σαν αυτή της εμβέλειας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου, με αναγνωρισμένη περιβαλλοντική και πολιτισμική αξία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Σε συνεργασία πάντα με τις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., τις Αλυκές Τουρλίδας και τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, το Δασαρχείο Μεσολογγίου, τις Δ/νσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων, τις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης και τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με το Πανεπιστήμιο Πατρών/Γεωπονική Σχολή και έδρα το Μεσολόγγι και άλλα Α.Ε.Ι της χώρας, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, με την Περιφερειακή Ενότητα Αιτ/νίας και πολλούς ακόμα δημόσιους οργανισμούς, φορείς και συλλόγους, έχει σχεδιαστεί και προγραμματιστεί για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2022-2023 σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων για τα παιδιά του Προνηπίου και Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και Λυκείου, του νομού Αιτ/νιας για την πρώτη εκπαιδευτική περίοδο αλλά και όλης της Ελλάδας για τη δεύτερη εκπαιδευτική περίοδο Ιανουαρίου-Ιούνιου 2023.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, διάρκειας πέντε έως έξι διδακτικών ωρών, υλοποιούνται στις αίθουσες του ΚΠΕ, στο ανακαινισμένο κτήριο του παλιού σταθμού ΟΣΕ, ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος τους οι μαθητές εκπαιδεύονται στα περιβαλλοντικά πεδία της περιοχής, μεταβαίνοντας με λεωφορεία στην Ανατολική Κλείσοβα, την Κεντρική Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, στην Αλυκή Τουρλίδας και στην Αλυκή Φοινικιάς, στο δάσος Φράξου Λεσινίου κλπ, ώστε να επιτευχθεί αφενός η βιωματική σύνδεσή τους με τις περιβαλλοντικές αξίες και τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αφετέρου η εγγραφή νέων γνώσεων, που ακριβώς επειδή είναι βιωματικές και σε άμεση επαφή με τη φύση αποτυπώνονται για πάντα στην ψυχή τους.

Παράλληλα με τα δια ζώσης εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκίνησε εξ αποστάσεως και η υλοποίηση των δύο καινοτόμων εθνικών προγραμμάτων του Κέντρου με τις σχολικές μονάδες Δ/θμιας Εκπ/σης της επικράτειας, το πρώτο με τίτλο “Πανδημία: να το δούμε ως ευκαιρία” και σκοπό την εκπαίδευση των μαθητών στο κρίσιμο ζήτημα των αναδυόμενων μεταδοτικών ασθενειών, που μαζί με την αλλαγή του κλίματος αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, και το δεύτερο με τίτλο “Βιώσιμες πόλεις: τέχνη για τη ζωή” (διεθνές βραβείο STEM βέλτιστης εκπαιδευτικής πρακτικής) και σκοπό την επίτευξη των βιωσιμότητας των πόλεων. Στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου φιλοξενεί στις ψηφιακές του αίθουσες μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, εκτός των εκπαιδευτικών στοχεύσεων να γνωρίσουν τον περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής και το σπάνιο πολιτισμικό και περιβαλλοντικό απόθεμα του τόπου. Προς το σκοπό αυτό το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου διατηρεί και επικαιροποιεί συνεχώς δύο ιστοσελίδες, ελεύθερα προσβάσιμες από όλους, μία κεντρική για το σύνολο των δράσεών του (http://kpemesol.sch.gr/) και μία θεματική για το πρόγραμμα “Πανδημία: να το δούμε ως ευκαιρία”, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την εκπαίδευση όλων γύρω από το μείζον αυτό ζήτημα (https://webergalia2020.wixsite.com/natodoumewseukairia).

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου, συνεχίζοντας την εκδοτική του δραστηριότητα, προχώρησε επίσης στη δημιουργία και δημοσίευση μιας πολύ σημαντικής έκδοσης τριακοσίων ενενήντα οχτώ σελίδων σε ψηφιακή μορφή (e-book), με τίτλο “Οι πανδημίες στην τέχνη”, ελεύθερα προσβάσιμη από όλους από τον σύνδεσμο http://kpemesol.sch.gr/index.php/oi-draseis/ekpaideftiko-yliko/oi-pandimies-stin-texni, καθώς και στη δημιουργία ενός βίντεο με το ίδιο θέμα, χρονικής διάρκειας χρονικής διάρκειας 16:48΄, επίσης διαθέσιμο και ελεύθερα προσβάσιμο από όλους στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=v7rb4bqiPzA&t=87s, ανταποκρινόμενο στη δέσμευσή του προς τους χίλιους τριακόσιους πενήντα εκπαιδευτικούς από όλη τη χώρα που παρακολούθησαν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα “Εκπαίδευση μέσω της τέχνης. Θεματικό πεδίο εφαρμογής οι πανδημίες” που υλοποίησε στις 5 Απριλίου 2022.

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου με δέσμευση απέναντι στη στοχοθεσία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για την Αειφορία, την οποία υπηρετεί τα τελευταία 15 χρόνια, επιδιώκει να κρατήσει ζωντανό τον θεσμό των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια μιας ακόμα σχολικής χρονιάς, με παροχή εκπαιδευτικού έργου και στήριξη σε όλους τους εκπαιδευτικούς, σχεδιασμό νέων επιμορφωτικών δράσεων και διεύρυνση συνεργασιών σε όλη τη χώρα. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία πρέπει να ενισχυθεί, ώστε οι νέες γενιές να κατανοούν τα σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και να κάνουν συνειδητά σωστές επιλογές στην καθημερινή τους ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *