Κατηγορίες

Με το κρουαζιερόπλοιο Serenissima ήρθαν στο Μεσολόγγι, Άγγλοι Βυρωνιστές

Με το κρουαζιερόπλοιο Serenissima ήρθαν στο Μεσολόγγι, Άγγλοι Βυρωνιστές για να περπατήσουν στα βήματα του Λόρδου Βύρωνα στην ηρωική πόλη που άφησε την τελευταία του πνοή (19.4.1824).

Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, είχε την χαρά να υποδεχθεί Άγγλους Βυρωνιστές που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την πατρίδα τους με ένα κρουαζιερόπλοιο, ακολουθώντας τα βήματα του Byron στο πρώτο ταξίδι του για την Ελλάδα το 1809. Πέρασαν από την Αλβανία, την Ηγουμενίτσα, το Αργοστόλι και έφθασαν στο Μεσολόγγι στην ιερή και ηρωική Πόλη, που ο ποιητής και φιλέλληνας άφησε την τελευταία πνοή του. Αυτό το ταξίδι είχε προγραμματισθεί πάνω από ένα χρόνο, αλλά η πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν το καθυστέρησαν.

Επισκέφθηκαν την Βυρωνική Εταιρεία, με το Μουσείο και την Βιβλιοθήκη για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό και με ενδιαφέρον ξεναγήθηκαν από την Ροδάνθη-Ρόζα Φλώρου, Πρόεδρο της ΒΕΜ, συνομιλώντας μαζί της για την ζωή του Byron στο Μεσολόγγι και για την ποίηση του.

Άκουσαν την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και τους εντυπωσίασε η επετειακή έκθεση “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ’21: ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ” του ΕΙΜ. Είναι θαυμάσιο το γεγονός, ότι όλες οι πινακίδες και οι λεζάντες των κειμηλίων, χειρογράφων, Πινάκων ζωγραφικής κ.α., είναι και στα Αγγλικά, με την μέριμνα των επιμελητριών της, Νατάσας Καστρίτη και Ρεγγίνας Κατσιμάρδου.

Στην υποδοχή στο Μουσείο εκτός από την Πρόεδρο Ροδάνθη Φλώρου, ήταν και η φιλόλογος Διαμάντω Λιαπίκου, μέλος της ΒΕΜ. Οι φωτογραφίες με το πλοίο είναι του Πετρος Παρρας ο οποίος έμεινε και στην ξενάγηση.

Το πολυπληθές γκρουπ των ογδόντα πέντε Άγγλων επισκεπτών, συνόδευαν υπεύθυνοι της κρουαζιέρας και τρεις ξεναγοί, μεταξύ των οποίων ο αγαπητός Γιώργος Ευστρ. Αποστολάκος, που τους ξενάγησε εξαιρετικά στον Κήπο των Ηρώων και στην Δημοτική Πινακοθήκη. Ο Γιώργος Αποστολάκος, ευγενικά μας προσέφερε το φωτογραφικό υλικό και τον ευχαριστούμε.

Οι αγαπητοί φίλοι του Λόρδου Βύρωνα, αναχώρησαν αργά το απόγευμα με το πλοίο τους, με προορισμό την Ιτέα και τους Δελφούς. Έφαγαν σε πολλά μαγαζιά του Μεσολογγίου και ενίσχυσαν οικονομικά την Πόλη, λυπήθηκαν όμως που δεν ψώνησαν γιατί τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά, λόγω Δευτέρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *