Κατηγορίες

Συνέντευξη της Όλγας Δασκαλή για το Αιτωλικό

1. Επιθυμείτε να αναλάβετε την τύχη της πόλης μας και γενικότερα του δήμου, αλλά η κοινωνία του Αιτωλικού δεν σας γνωρίζει. Μπορείτε, σας παρακαλώ, να μας πείτε ποια είναι η Όλγα Δασκαλή;

Ευχαριστώ πολύ τους συντελεστές του etoliko.gr για την συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δίνετε για να με γνωρίσουν οι αναγνώστες του. Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Μεσολόγγι. Αποφοίτησα από το 2ο Λύκειο Μεσολογγίου και σπούδασα στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Συνέχισα μεταπτυχιακές σπουδές στο Βέλγιο,  στο Πανεπιστήμιο του Λέβεν (K.U. Leuven), και αποφάσισα να επιστρέψω και να ζήσω στο Μεσολόγγι εκτιμώντας την ποιότητα ζωής που μπορεί να προσφέρει μια επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα. Έχω διοργανώσει συνέδρια, θερινά πανεπιστήμια, πανευρωπαϊκές συνελεύσεις, σεμινάρια, ανταλλαγές νέων τόσο κατά την διάρκεια των σπουδών μου όσο και αργότερα ως επαγγελματίας. 

Είμαι δικηγόρος, εγγεγραμμένη στον δικηγορικό σύλλογο Μεσολογγίου. Έχω κάνει μετεκπαιδεύσεις σε θέματα ποινικού και διοικητικού δικαίου, τις δημόσιες συμβάσεις, το δημόσιο μάνατζμεντ, τον χωρικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση ανηλίκων και ενηλίκων και την διαχείριση πολιτιστικών έργων. Συντάσσω αιτήσεις και διαχειρίζομαι διάφορα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα. Βιοπορίζομαι από την δικηγορία και την οργάνωση-διαχείριση έργων. Μάλιστα σε ένα από τα προγράμματα που διενεργήθηκε την περίοδο 2017-2019 με τίτλο: “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους – Roots are Routes”, το Αιτωλικό είχε εξέχουσα θέση με διοργάνωση εργαστηρίων χαρακτικής και υφαντικής στις ισόγειες αίθουσες του Μουσείου Β. Κατράκη, και την επίσκεψη μαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου Αιτωλικού στο Αμβούργο της Γερμανίας στο πολιτιστικό κέντρο με το οποίο συνεργάζομαι. 

Υπήρξα επί εννιά χρόνια μέλος της Διοίκησης του ιστορικού σωματείου του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τρία χρόνια (2016-2019) ήμουν η ταμίας του συλλόγου. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είμαι Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου ως επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου” που πήρε μέρος στις κοινοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 και αναδείχθηκε πρώτος. 

2. Αφού μας είπατε για την Όλγα Δασκαλή μπορείτε τώρα να μας πείτε κάτι που θα πρέπει να ξέρουμε για την Όλγα ως άνθρωπο;

Μου αρέσει πολύ το διάβασμα και η επαφή με την φύση. Θαυμάζω την καλλιτεχνική και μουσική δημιουργία και λειτουργώ μέσα σε ομάδες. Πιστεύω στην ενεργή συμμετοχή στα κοινά, στη σημασία της εκπαίδευσης, στην αξία του κάθε ανθρώπου και στην επίδραση που έχει το φυσικό περιβάλλον στην ψυχοσύνθεση μας. 

3. Ποτέ κανένας Δήμαρχος στο δήμο μας δεν ήταν γένους θηλυκού. Ούτε συνηθίζεται οι επικεφαλής των εκλογικών συνδυασμών να είναι γυναίκες. Πείτε μας, θα είναι η Όλγα Δασκαλή η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου; Και τι θα σημαίνει αυτό για το γυναικείο φύλο που στη σημερινή εποχή καθημερινά έρχονται στο φως ειδήσεις κακοποιημένων γυναικών;

Εν έτη 2022 δεν θα έπρεπε να μας φαίνεται περίεργο που μια γυναίκα αναλαμβάνει επικεφαλής συνδυασμού, διεκδικώντας τον δημαρχιακό θώκο. Κοιτάζοντας γύρω μας είναι πολλά τα παραδείγματα γυναικών που ηγούνται με αρτιότητα σε οργανισμούς, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες κ.α. Η θέση του Δημάρχου δεν προϋποθέτει άνθρωπο συγκεκριμένου φύλου. Η γνώμη μου είναι ότι ο/η Δήμαρχος πρέπει να διαθέτει εντιμότητα, εργατικότητα, οργανωτικό και ενωτικό πνεύμα, διοικητικές ικανότητες, να μπορεί να διαχειρίζεται το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως αξιοσύνη. Το φύλο δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα παραπάνω. Ο/Η Δήμαρχος οφείλει να προασπίζεται τα τοπικά συμφέροντα, να κατευθύνει τις δράσεις για την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης, να διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και να ασκεί όλα αυτά τα καθήκοντα με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι ποια ή ποιος είναι κατάλληλη/ος να κάνει τα παραπάνω. 

Τα φαινόμενα βίας εναντίων των γυναικών είναι ένα διαχρονικό ανησυχητικό φαινόμενο που οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία με θάρρος, αλληλεγγύη και έμπρακτη συμπαράσταση στα θύματα καθώς και με παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα για την εξάλειψη των αιτιών του. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ως κοινωνία και οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στην οικογένεια, την γειτονιά, το σχολείο, την εργασία και κάθε κοινωνική μας έκφανση ώστε να μην κρύβεται το θέμα κάτω από το χαλί και όσοι το έχουν ανάγκη να βρίσκουν την υποστήριξη όλων μας. 

4. Η θητεία της δημοτικής παράταξης του κ. Λύρου διανύει ήδη το τέταρτο έτος της. Σε ποια σημεία θεωρείτε ότι πρέπει να επικεντρωθεί η κριτική σας στη δημοτική αρχή του κ.Λύρου;

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή του κ. Λύρου αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών, τόσο των δημοτών, όσο και των δικών της εξαγγελιών. Δεν κατάφερε να δώσει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τον Δήμο μας. Αντίθετα μάλιστα, θα μπορούσα να πω ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα διογκώθηκαν. Να αναφερθώ στο θέμα της μαρίνας του λιμανιού Μεσολογγίου, στον ΧΥΤΑ, στη διαχείριση των σκουπιδιών, στην ύδρευση του Αιτωλικού, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στις χαμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, στην αποδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών, στην ανούσια σπατάλη του δημοτικού χρήματος, στον παραγκωνισμό των Κοινοτήτων; Δεν υπήρξε  προσανατολισμός και καμία ουσιαστική διεκδίκηση ώστε να έρθει ο Δήμος μας στο προσκήνιο. Έχουμε μείνει πίσω και μάλιστα ο δήμος μας είναι αποδυναμωμένος. Ωστόσο, δεν θέλω να παρελθοντολογώ, διότι ήδη στη συνείδηση του κόσμου η δημοτική αρχή κ. Λύρου είναι παρελθόν. Εμείς, με το Συνδυασμό “Ισχυρός Δήμος – Δυνατές Κοινότητες – Ευημερία Πολιτών” έχουμε αρχίσει να σχεδιάζουμε με τις απαραίτητες προτάσεις, τους τρόπους και τα μέσα, την επόμενη μέρα του Δήμου, ώστε να δώσουμε νέα πνοή στον τόπο.

5. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα προβλήματα του Αιτωλικού; Υπάρχουν λύσεις και αν “ναι” τότε ποιες είναι αυτές που εσείς προτείνετε; 

Βρισκόμαστε εδώ και καιρό, σε διαρκή επαφή με ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Αιτωλικό αλλά και γενικότερα στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητάς του, καταγράφοντας τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους και συζητώντας για τα σημαντικά θέματα του τόπου. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αιτωλικό είναι: η μόλυνση της λιμνοθάλασσας, η παραβατικότητα ενός μέρους της κοινότητας Ρομά, το νερό του δικτύου ύδρευσης, οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΜ, η κατάσταση των γεφυριών και τα εγκαταλελειμμένα ζώα συντροφιάς. Παράλληλα, το Αιτωλικό αντιμετωπίζει και τα γενικότερα προβλήματα που έχει ο Δήμος όπως τα θέματα καθαριότητας, ανακύκλωσης, κορεσμός του νεκροταφείου, οδοποιία, κυκλοφοριακή σήμανση, θέσεις πάρκινγκ καθώς και τα κοινωνικά θέματα ανεργίας, φτωχοποίησης, μείωσης του πληθυσμού.

Όπως γνωρίζετε,  την Κυριακή που έρχεται, στις 23 Σεπτεμβρίου στις 18.00, στην Δυτική Παραλία Αιτωλικού εκτός των άλλων, θα συζητήσουμε για αυτά τα προβλήματα. Θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε λεπτομερέστερα  το σκεπτικό και τις λύσεις τις οποίες προτείνουμε.

Για να μην νομίζετε όμως ότι υπεκφεύγω της ερώτησης, θα αναφερθώ επιγραμματικά σε αυτά. 

Στη Λιμνοθάλασσα έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα έργων 19,8 εκ ευρώ με σκοπό την αναζωογόνηση της. Θεωρούμε ότι καλώς έχει εξασφαλιστεί το συγκεκριμένο κονδύλι, όμως έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για ορισμένες από τις παρεμβάσεις. Οι μελέτες έγιναν το 2010-2011 επομένως είναι φυσιολογικό να έχουν προκύψει νέα δεδομένα. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν έργα στη Λιμνοθάλασσα με στόχο την απορρύπανσή της. Ωστόσο απαιτείται μια συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων και των πολιτών ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία γραμμή στο σοβαρό θέμα των τεχνικών τρόπων και μεθόδων για την απορρύπανση της Λιμνοθάλασσας.

Για την υδροδότηση του Αιτωλικού πρέπει να υπάρξει μια οριστική και μακρόπνοη λύση. Σύμφωνα λοιπόν, με τις προτάσεις ειδικών επιστημόνων, η λύση που παρουσιάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με όλες τις άλλες είναι να μελετηθεί μια νέα γεώτρηση στην περιοχή της πεδιάδας της Σταμνάς.

Το θέμα των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜ πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων και κριτηρίων που θα καθορίζει τον τρόπο και το ύψος της ρύθμισης των ανείσπρακτων οφειλών. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντικειμενικά κριτήρια (οικία, επιχείρηση, κοινωνικά κριτήρια, παλιό/καινούργιο δίκτυο, βλάβη υδρομετρητή κλπ). Θεωρούμε ότι το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης και η διαχείριση του θα πρέπει να παραμείνει στη διαχείριση του Δήμου και των δημοτών. Η ΔΕΥΑΜ είναι μια δημοτική κοινωφελής επιχείρηση την οποία επιθυμούμε να εξυγιάνουμε και να διασώσουμε, δεδομένου ότι αυτή την στιγμή βαδίζει στην χρεοκοπία. 

Η παραβατικότητα μιας μερίδας ατόμων από την κοινότητα των Ρομά είναι γεγονός. Καταρχήν, είμαστε θετικοί στην μετεγκατάσταση ενός τουλάχιστον καταυλισμού στην περιοχή Αγκινάρα, εφόσον δημιουργηθούν εκεί οι κατάλληλες ανθρώπινες συνθήκες. Χρειάζεται τα παιδιά και οι έφηβοι ρομά να πηγαίνουν σχολείο, είτε σε ειδικά είτε σε γενικά τμήματα, κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό γίνεται και αποδίδει. Στη συνέχεια, χρειάζεται να ενταθεί η αστυνόμευση ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά. Παράλληλα, πρέπει να είναι μόνιμη διεκδίκηση της Δημοτικής αρχής η γρήγορη και πλήρης στελέχωση του αστυνομικού τμήματος Αιτωλικού με αστυνομικούς (χρειάζεται περίπου 15 επιπλέον άτομα) καθώς και η μετεγκατάσταση του αστυνομικού τμήματος κοντά στους δυτικούς καταυλισμούς. Και βέβαια να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη εξαγορά των Ρομά, από τους υποψήφιους δημάρχους και τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Όταν υπάρχει τέτοιου είδους αλισβερίσι πριν τις εκλογές, γίνεται να υπάρξει έλεγχος μετά;

Τα γεφύρια είναι ιδιάζουσα περίπτωση, αφού έχουν αναγνωριστεί ως “ιστορικά και διατηρητέα μνημεία που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία”. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να συντηρηθούν και κάτω από τις καμάρες τους να καθαριστούν και να εκβαθυνθούν. Παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Υπουργείου Πολιτισμού και των συναρμόδιων υπηρεσιών για τις μελέτες που εκπονούνται αυτή την περίοδο για τη φέρουσα ικανότητα των γεφυριών, μέσω των οποίων θα αναλύονται οι προτεινόμενες τεχνικές λύσεις αποκατάστασης.

Για τα εγκαταλελειμμένα ζώα συντροφιάς, η λύση περνάει μέσα από ένα πλήρες και σύγχρονο καταφύγιο με δημοτικό κτηνιατρείο, στο οποίο θα πραγματοποιούνται και οι απαραίτητες στειρώσεις. Από εκεί και πέρα, η δημοτική αστυνομία έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει εάν τα δεσποζόμενα ζώα είναι τσιπαρισμένα, ώστε να μην είναι εύκολο να εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα, μπορούμε να αναπτύξουμε μεταξύ των κατοίκων μια κουλτούρα υιοθεσιών και μεσοπρόθεσμα να μπορούμε να διαχειριστούμε με άνεση έναν ελεγχόμενο πληθυσμό αδέσποτων ζώων. Έχουμε δει καλά δείγματα στην κοινότητα Αιτωλικού στο κομμάτι των υιοθεσιών και είναι ανεπτυγμένο το φιλοζωικό αίσθημα. 

6. Τα παιδιά και οι νέοι του Αιτωλικού στερούνται ενός ασφαλούς αθλητικού χώρου για να παίξουν, να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν γενικότερα. Ποια είναι η δική σας πρόταση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την έκταση του Δήμου παρουσιάζουν κατά το πλείστον εικόνα εγκατάλειψης. Για εμάς θα αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα. Πιστεύουμε ότι οι δημότες -πόσο μάλλον τα παιδιά – πρέπει να απολαμβάνουν την πόλη τους και να έχουν κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και δραστηριοτήτων. Επί παραδείγματι, στη δυτική παραλία Αιτωλικού από το περίπτερο μέχρι το Κατράκειο, όπως και τα απέναντι αλσύλλια είναι ιδανικοί χώροι για να δημιουργηθούν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Όπως και εντός της λιμνοθάλασσας μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα υποστηρίξουν τον ναυταθλητισμό της περιοχής μας. Θεωρούμε ότι πρέπει ο κόσμος να αποφασίσει, διαμέσου διαβούλευσης, τι θα ήθελε να δημιουργηθεί ώστε να τα χαίρεται και να τα αξιοποιεί. Σημαντικό κομμάτι όμως, θα είναι και η συντήρηση των δημόσιων χώρων και του αστικού εξοπλισμού. Δεν φτάνει μόνο να τα φτιάξουμε αλλά να προνοούμε και να ελέγχουμε ώστε να διατηρούνται για πολλά χρόνια.

7. Πολλοί νέοι συμπολίτες μας εγκαταλείπουν τις πόλεις και τα χωριά μας για τα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να μειωνόμαστε. Τι θα μπορούσατε να κάνετε αν εκλεγείτε για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση;

Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω, ότι δεν εγκαταλείπουν το Δήμο μόνο νέοι συμπολίτες μας αλλά πλέον τον εγκαταλείπουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Πολλοί είναι μάλιστα και εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν αλλά δεν μπορούν. Και τα δύο είναι λυπηρά φαινόμενα που αποδεικνύουν την πραγματική κατάσταση του Δήμου. Πρωταρχικός μας στόχος η  δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού περιβάλλοντος με δημοτικές υπηρεσίες που μπορούν να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες κατοίκων, επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών. Πιστεύουμε ότι η αυτοδιοίκηση δημιουργεί την βάση πάνω στην οποία οι πολίτες χτίζουν.

Παράλληλα, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της επιχειρηματικότητας από μια δημοτική αρχή που θα στέκεται έμπρακτα δίπλα σε αυτούς που επενδύουν στον τόπο τους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Έτσι, και οι άνεργοι θα μπορούν ταυτόχρονα να βρουν ευκολότερα απασχόληση. Σε αυτό θα βοηθούσε π.χ. η συντήρηση και δημιουργία αγροτικής/αστικής οδοποιίας ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν οι επαγγελματίες. Η ύπαρξη αξιόπιστων υποδομών όπως δίκτυο ύδρευσης και Χ.Υ.Τ.Υ. Η αρωγή στις νέες γενιές, με σύγχρονα σχολικά κτίρια, χώρους άθλησης και σεβασμό στις ανάγκες τους είναι ένα άλλο μέτρο σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ο συντεταγμένος προσανατολισμός στον τουρισμό. Η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας. Η επαφή και η συνεργασία της πόλης με το Πανεπιστήμιο και η μέριμνα για τους νέους φοιτητές και ερευνητές που μπορεί να κάνουν την πρακτική τους ή την έρευνά τους στο πεδίο βοηθώντας την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. Μέλημά μας είναι και θα συνεχίσει να είναι η ενίσχυση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και των δομών υγείας στο Δήμο μας, όπως τα Κέντρα Υγείας. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν η παιδιατρική και η μητρική κάλυψη των πρώτων μηνών μετά την γέννηση να παραπέμπεται στα νοσοκομεία της Πάτρας;   

Πιστεύουμε στο μοντέλο της αποκέντρωσης και ο Δήμος μας μπορεί να αποτελέσει τόπο για να ζεις και να επιχειρείς. Σημαντικοί παράγοντες για το που θα διαλέξει να μείνει κάποιος είναι: η εργασία, τα μέσα μεταφοράς για την πρόσβαση στην εργασία, οι τιμές στα ακίνητα, οι δομές υγείας που υπάρχουν κοντά, οι σχολικές και αθλητικές δομές, η ψυχαγωγία, το φυσικό περιβάλλον.  

Μια στιβαρή και αξιόπιστη διοίκηση θα δημιουργήσει το πλαίσιο στο οποίο ο δημότης θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τη δική του δεξιότητα μέσα στο Δήμο και όχι να ψάξει την τύχη του αλλού. Και ο επισκέπτης θα έρχεται για να δει τι κάνουμε καλά ώστε φεύγοντας με καλές εντυπώσεις να γίνεται πρεσβευτής μας.  

8. Ή Όλγα Δασκαλή έχει το μαγικό ραβδάκι; Επειδή κάποια προβλήματα έχουν φανεί από τους μέχρι τώρα δημάρχους ανεπίλυτα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι εσείς θα τα καταφέρετε;

Τα προβλήματα που έχουν φανεί δυσεπίλυτα, είναι εκείνα με τα οποία δεν ήθελε να ασχοληθεί και δεν ασχολήθηκε κανείς δημοτικός άρχοντας σοβαρά. Αυτό που με κάνει να πιστεύω ότι εμείς θα τα καταφέρουμε, είναι το γεγονός ότι γνωρίζουμε ήδη τα προβλήματα του Δήμου, τα έχουμε ιεραρχίσει, τα εξετάζουμε αρκετοί άνθρωποι με αντίστοιχες ειδικότητες από πολλές οπτικές γωνίες και έχουμε την ικανότητα να στοχεύσουμε στη λύση και να την υλοποιήσουμε. Μαγικό ραβδάκι δεν έχουμε, αλλά έχουμε όρεξη, εργαζόμαστε με μεθοδικότητα, γνωρίζουμε τη γραφειοκρατία και τα εργαλεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ρωτάμε όταν δεν ξέρουμε, διαβουλευόμαστε με τους πολίτες και τους ειδικούς και αποφασίζουμε με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου.

9. Πως θα απαντούσατε στους συνδημότες μας αν σας ρωτούσαν γιατί να σας εκλέξουν ως Δήμαρχο; Που διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων;

Σε αυτή την ερώτηση προτιμώ να απαντώ στους συνδημότες μου κάθε μέρα με τις ενέργειες μου. Δεν είμαι κλεισμένη σε ένα γραφείο, δεν αγνοώ τις επισημάνσεις, ακούω τα παράπονα και προσπαθώ να βρίσκω λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Ό,τι έχω αναλάβει, το έχω φέρει εις πέρας αποτελεσματικά. Δεν παραιτήθηκα από την θέση της Προέδρου της Κοινότητας παρά το γεγονός ότι με το που αναλάβαμε μας αφαίρεσαν τις αρμοδιότητες. Ούτε η ασεβής στάση του Δημάρχου προς τον θεσμό του Συμβουλίου Κοινότητας με πτόησε. Επέλεξα να τιμήσω την επιλογή των δημοτών στο πρόσωπό μου και στον συνδυασμό μας, μέσα στα πλαίσια του νόμου, με συνελεύσεις σε όλες τις γειτονιές, με μόλις 6.000 ευρώ τον χρόνο για να υλοποιήσουμε πολλές μικρές παρεμβάσεις και με ετήσιο κάθε χρόνο απολογισμό των  πεπραγμένων. Εφαρμόζουμε συμμετοχικό προϋπολογισμό, είμαστε παρόντες σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, προσφεύγουμε κατά λανθασμένων αποφάσεων, καταθέτουμε προτάσεις. Βρεθήκαμε σε διαβουλεύσεις για το νέο ΕΣΠΑ (ενώ όλοι ήταν απόντες, ακόμα και η δημοτική αρχή!). Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα των Κοινοτήτων στην Ελληνική Βουλή εκπροσωπώντας το Πανελλήνιο Δίκτυο Κοινοτήτων.  Βρισκόμαστε κάθε μέρα σε κάθε γειτονιά και είμαστε σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο.  

Τώρα, εάν εννοείτε πολιτική διαφοροποίηση, θα σας πω ότι υπάρχει, ναι, τόσο στη μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε, όσο και στην επιλογή πρώτα να γνωρίσουμε καλά τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και μετά να διεκδικήσουμε τη ψήφο των πολιτών με συγκεκριμένη στοχοθεσία. Επίσης, ειδοποιός διαφορά πιστεύω ότι είναι και η σύνθεση των ατόμων του συνδυασμού μας. 

Ελπίζω στο επόμενο διάστημα να αναπτύξουμε όλοι οι υποψήφιοι τις πολιτικές θέσεις μας αλλά και να γίνουν κοινές δημόσιες συζητήσεις ώστε να ενημερωθούν διεξοδικά οι δημότες πριν αποφασίσουν ποιον θέλουν να τους εκπροσωπεί και σε ποιον/α αναθέτουν την τύχη του τόπου.       

10. Θεωρείτε ότι θα συγκεντρώσετε τον απαιτούμενο αριθμό συμβούλων για να φτάσετε μέχρι το τέλος της εκλογικής διαδικασίας; Αν δεν συμβεί αυτό θα σας δούμε να συνεργάζεστε με κάποιον άλλον υποψήφιο Δήμαρχο;

Οι συνδημότες βλέπουν πολύ θετικά την υποψηφιότητα του συνδυασμού μας, κάθε μέρα αποκτούμε νέα μέλη και νέους συνεργάτες. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, αναλογιζόμενοι ότι χρειαζόμαστε άλλους 12 μήνες για τις εκλογές. Εάν πιστεύαμε ότι δεν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ψηφοδέλτιο, δεν θα μπαίναμε στη διαδικασία διεκδίκησης του Δήμου. 

11.Τέλος αν εκλεγείτε πως θα είναι το Αιτωλικό; Ποια είναι τα σχέδια σας γι αυτό; Πως το ονειρεύεστε; Τι θα αλλάξετε;

Ονειρεύομαι ένα Αιτωλικό ασφαλές, καθαρό με τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη. Με ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του, το οποίο να περιτριγυρίζεται από μια ζωντανή λιμνοθάλασσα. Με επισκέπτες που έρχονται για να θαυμάσουν το τι όμορφα ζουν οι κάτοικοι της πόλης και των κοινοτήτων του. Με χαμόγελα και αλληλεγγύη. Με καλούς αγροτικούς δρόμους και μεγαλύτερες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Με καλό βιοτικό επίπεδο και ευκαιρίες για όσους επιθυμούν να ζήσουν σε αυτόν τον όμορφο και προικισμένο από την φύση τόπο. 

Όλγα Δασκαλή

Υποψήφια Δήμαρχος

Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

[email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *