Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας/Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα, με θέμα τις «δράσεις βελτίωσης της αναπαραγωγικής δραστηριότητας του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 10.30 π.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση των δράσεων βελτίωσης της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των Αργυροπελεκάνων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού που εντάχθηκαν από τη Μονάδα Διαχείρισης στα πλαίσια του Ε.Π-Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α και των καλών πρακτικών που εφίστανται στην υπόλοιπη Ελλάδα για την προστασία και την αύξηση του πληθυσμού του είδους.
Την ημερίδα θα συντονίσει ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης, κύριος Ιωάννης Κασβίκης.
Την έναρξη της ημερίδας θα χαιρετίσει ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης, κύριος Ιωάννης Σελιμάς.
Οι κύριοι ομιλητές θα είναι:
Ο κύριος Κατσαδωράκης Γιώργος, Δρ. Βιολόγος-Ορνιθολόγος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η κατάσταση του Αργυροπελεκάνου στη Γη, στην Ελλάδα και στο Μεσολόγγι: Οικολογία, πληθυσμός, τάσεις».
Η κυρία Κυριακή Κουτσογιάννη, Επόπτης – Φύλακας της Μονάδας Διαχείρισης, η οποία θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τις «Δράσεις Προστασίας των Αργυροπελεκάνων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού στα πλαίσια του Ε.Π-Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α »
H κυρία Βικτόρια Σαράβια, υπεύθυνη προγραμμάτων διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα: «Δράσεις Διατήρησης της Ορνιθολογικής στις Αποικίες Αργυροπελεκάνων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού».
Ενώ η τελευταία ομιλία θα πραγματοποιηθεί από την κυρία Όλγα Αλεξάνδρου Δρ Δασολόγο-Ορνιθολόγο της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών της οποίας η ομιλία, θα έχει θέμα: «Επιπτώσεις της Γρίπης των Πτηνών στους Αργυροπελεκάνους της αποικίας Μικρής Πρέσπας – Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη καταστροφή για την άγρια Πανίδα της χώρας».
Ολοκληρώνοντας, θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της ημερίδας και θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων.
Στην ημερίδα θα παρευρεθούν φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και & Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Δασικός Τεχνικής Προστασίας» του ΔΙΕΚ Αγρινίου με τους συνοδούς τους.