Κατηγορίες

Χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑΤΗ

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Είναι σύνθετη γιατί κινείται σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Στόχος είναι η αυτογνωσία, η οποία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Δεν είναι απαιτητός κάποιος συγκεκριμένος λόγος για να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία. Αρκεί η θέληση να μάθουμε τους συναισθηματικούς μηχανισμούς και πώς αυτοί οι μηχανισμοί μπορούν να είναι λειτουργικοί ή μη λειτουργικοί στην καθημερινότητα. Συνήθως, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε την διαδικασία της ψυχοθεραπείας όταν αρχίσουν οι καταστάσεις στην καθημερινότητά μας να δυσχαιρένουν, μετά από μια ερωτική απογοήτευση, έναν χωρισμό ή έναν θάνατο.

Ψυχοθεραπεία μπορούμε να ξεκινήσουμε οποτεδήποτε.

Σε όποια ηλικία και αν είμαστε, ακόμα και όταν δεν διαφαίνεται κανένας λόγος ανησυχίας. Ακόμα και αν θέλουμε απλά να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, με έναν άνθρωπο – σύμμαχο.

Ο θεραπευτής, είναι ο σύμμαχός μας. Ακόμα και όταν λήγει η συνεδρία, θα μας σκεφτεί, μέσα στη μέρα του, θα ακούσει κάτι και θα το συνδυάσει με τους προβληματισμούς μας, θα διαβάσει, θα εξετάσει ενδεχόμενα. Δεν είναι τα 45′ της θεραπείας.

Ο θεραπευόμενος από την άλλη, έχει την ευκαιρία να ανοίξει ολοκληρωτικά την καρδιά και την ψυχή του, να πει ό,τι σκέφτεταιόπως το σκέφτεται. Και είναι ακριβώς αυτό που καλείται να κάνει. Μόνο έτσι θα μπορέσει να βοηθηθεί.

Η ψυχοθεραπεία, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Είναι σύνθετη γιατί κινείται σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Στόχος είναι η αυτογνωσία, η οποία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ελάχιστοι άνθρωποι διαθέτουν υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας: «Αυτογνωσία, σημαίνει να γνωρίζω καλά τον εαυτό μου. Σημαίνει να μπορώ να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά μου, να είμαι σε επαφή με τα συναισθήματά μου, να αναγνωρίζω τα δυνατά μου σημεία, αλλά κι αυτά που δυσκολεύουν εμένα ή τους άλλους. Μέσα από τη θεραπεία μπορεί κάποιος να κατανοήσει τον εαυτό του, να εμπιστευτεί τις δυνατότητές του και να επεξεργαστεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε διάφορα επίπεδα. – Α. Δρακάκη».

Ανακαλύπτεις τα τραύματα που σε διαμόρφωσαν και κατανοείς πως τα περισσότερα από όσα έκανες, ήταν μέσα από το πρίσμα του τραύματος. Οι επιλογές μας, λοιπόν, δεν ήταν και τόσο δικές μας επιλογές πριν την ψυχοθεραπεία. Αν χτυπήσουμε το πόδι μας, θα τρέξουμε κατευθείαν στον γιατρό να μας θεραπεύσει το τραύμα. Το τραύμα όμως της ψυχής λόγω του ότι δεν είναι ορατό, είναι δύσκολα αντιληπτό και απλά μαθαίνουμε να ζούμε με τον πόνο. Κι όμως και τα δύο αυτά τραύματα (ορατό – μη ορατό) χρειάζονται και τα δύο φροντίδα για την επούλωσή τους.

Με την ψυχοθεραπεία μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα τραύματά μας και να δίνουμε χρόνο στην επούλωσή τους.

Μέσα από αυτή την διαδικασία μαθαίνουμε επίσης:

– Να ερχόμαστε σε επαφή με το αληθινό συναίσθημα και να το αποδεχόμαστε.

– Να έχουμε μια καθαρή εικόνα του εαυτού μας και να τον αποδεχτούμε.

– Την αξία των ορίων.

– Την ενσυναίσθηση

– Την καλύτερη σύνδεση με τους γύρω μας.

– Το ότι δεν ευθυνόμαστε πάντα για τις συμπεριφορές των γύρω μας .

– Να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σεβόμενοι πάντα τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.

– Να μην απολογούμαστε για ευθύνες που δεν μας αναλογούν, απλά και μόνο επειδή έχουμε μάθει να τις αναλαμβάνουμε όλες.

– Να λέμε “όχι” όταν κάτι δεν μας άρεσε/δεν μας καλύπτει/δεν μας αξίζει και να σεβόμαστε το “όχι” του άλλου.

– Να ξεκουραζόμαστε πραγματικά.

– Να αναπτύσσουμε την εσωτερική ασφάλεια.

– Να αποδεχτούμε πως οι περισσότερες επιλογές που κάναμε στην ζωή μας έγιναν μέσα από τραύματά μας και να προχωρήσουμε σε νέες συνειδητές επιλογές.

Και χιλιάδες άλλα, ανάλογα τις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι – οφέλη, η διαδρομή μπορεί να ενέχει πόνο και ξεβόλεμα. Να χρειαστεί να σηκώσουμε το χαλί και να βγάλουμε όσα κρύβαμε κάτω από αυτό. Να αναγνωρίσουμε πως το παρελθόν επηρεάζει το παρόν και να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε με τρόπο που να μην καθιστά την καθημερινότητά μας δυσλειτουργική. Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας και να μην είμαστε απλά θεατές της. Εμείς να επιβιώνουμε και η ζωή να συμβαίνει εν αγνοία μας.

Συνοψίζοντας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να “καθαρίσει” την θολή εικόνα της αντίληψης που έχουμε για τον εαυτό μας, τους γύρω μας, των προβλημάτων μας, της ζωής μας, με το να ζούμε στο παρόν με τα τραύματα του παρελθόντος.

* Η Μαρία Γαλάτη είναι NLP Practitioner – NLP Greece, ηθοποιός και σκηνοθέτρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *