Η εντατική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων πλήττει ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα Το υδρόθειο πνίγει το Αιτωλικό Δηλητήριο από τη λιμνοθάλασσα εισπνέουν οι κάτοικοι Τα οικιστικά απόβλητα, τα κατάλοιπα από την εντατική γεωργία φυτοφάρμακα και λιπάσματα έχουν οδηγήσει σε εκρηκτικά φαινόμενα ευτροφισμού λίμνες και λιμνοθάλασσες της χώρας μας με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για το οικοσύστημα
Τα οικιστικά απόβλητα, τα κατάλοιπα από την εντατική γεωργία φυτοφάρμακα και λιπάσματα έχουν οδηγήσει σε εκρηκτικά φαινόμενα ευτροφισμού λίμνες και λιμνοθάλασσες της χώρας μας με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για το οικοσύστημα αλλά και για την ανθρώπινη υγεία, όπως συμβαίνει στο Αιτωλικό.
Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα και τους πλέον δυναμικούς παραγωγικούς πόρους της Ελλάδας, αποτελεί ενδεικτική περίπτωση για το πού μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των επιφανειακών νερών της λιμνοθάλασσας και του πυθμένα της. Ετσι οι κάτοικοι της γύρω περιοχής αναπνέουν το δηλητήριο που εκλύεται στην ατμόσφαιρα!
Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι του Αιτωλικού και των άλλων χωριών γύρω από τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού ζουν κάτω από τον εφιάλτη του υδρόθειου.
Η έντονη οσμή αυτού του αερίου καλύπτει τα πάντα και πολύ συχνά γίνεται ανυπόφορη.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» η οποία είναι έτοιμη να εκραγεί στην επόμενη κακοκαιρία με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον της περιοχής.
Οι κάτοικοι παραπονούνται για διαταραχές στην υγεία τους, όπως δυσκολίες στην αναπνοή και στομαχικά προβλήματα, ενώ οι επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής βλέπουν τις δουλειές τους να καταστρέφονται.
«Η μυρωδιά είναι ανυπόφορη, κάτι ανάμεσα σε θειάφι και χαλασμένο αβγό. Μας είναι αδύνατον να ανοίξουμε τα παράθυρα των σπιτιών μας. Τα ψάρια και τα χέλια είναι ζαλισμένα και βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού, είναι μια κατάσταση αφόρητη» λέει η κυρία Φιλιώ Χριστοπούλου, κάτοικος της περιοχής.
«Βρισκόμαστε σε αναβρασμό, πανικό και απόγνωση. Το φαινόμενο αυτό με το υδρόθειο που εκλύεται από το βάθος της λιμνοθάλασσας ήταν εφέτος ιδιαίτερα έντονο και παρατεταμένο» επισημαίνει ο δήμαρχος Αιτωλικού κ. Ε. Κολτσίδας.
Οπως επισημαίνεται από τους ειδικούς, τα υπολείμματα των λιπασμάτων από τις γύρω καλλιέργειες έχουν δημιουργήσει εκρηκτικά φαινόμενα ευτροφισμού στη λιμνοθάλασσα, που συντελεί τα μέγιστα στη δημιουργία υδρόθειου από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης που επικάθεται στον βυθό της λιμνοθάλασσας.
«Το υδρόθειο είναι ένα αέριο που παράγεται σε τέτοιες περιπτώσεις στα βαθιά νερά, εκεί που δεν υπάρχει οξυγόνο. Η λιμνοθάλασσα είναι ρηχή στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά βόρεια του Αιτωλικού φτάνει σε βάθος μέχρι και 30 μέτρων. Η μάζα αυτή του νερού δεν ανανεώνεται και στον πυθμένα συσσωρεύεται νεκρή οργανική ύλη η οποία δεσμεύει το οξυγόνο, ζυμώνεται με θειοβακτήρια και παράγει το υδρόθειο. Οταν με τους νοτιάδες εισβάλλουν στη λιμνοθάλασσα μάζες αλμυρού νερού, τότε αυτές, επειδή το αλμυρό νερό είναι βαρύτερο, πάνε προς τα κάτω και φέρνουν στην επιφάνεια το υδρόθειο, το οποίο αρχίζει και διαχέεται στον αέρα» επισημαίνει ο κ. Φ. Περγαντής, βιολόγος ειδικευμένος στη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος.
«Παλαιότερα η λιμνοθάλασσα ήταν λιγότερο ευτροφική απ’ ό,τι είναι σήμερα. Δηλαδή δεν είχε τόσο πολλή οργανική ύλη. Με τα υπόλοιπα των λιπασμάτων που πέφτουν μέσα δημιουργείται πολύ περισσότερο πλαγκτόν. Επίσης τη δεκαετία του ’70 έριξαν μέσα στη λιμνοθάλασσα τα νερά από τη Λυσιμαχία λίμνη με αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες αλλοιώσεις στο οικοσύστημα και ευτροφισμός με επιφανειακά φύκια που πέθαιναν και κατακάθονταν στον βυθό. Τα σημερινά φαινόμενα είναι αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων» τονίζει ο κ. Περγαντής.
Οι τοπικές αρχές του Αιτωλικού ζητούν τη δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού», ελπίζοντας σε λύση του προβλήματος.
Εν τω μεταξύ οι ντόπιοι ζουν με την εφιαλτική προοπτική οι ποσότητες υδρόθειου που απελευθερώνονται να ξεπεράσουν τα συνήθη όρια. Στην περίπτωση αυτή ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι συνέπειες για την υγεία των κατοίκων.