Η πρωτοφανούς αγριότητας εισβολή κλητήρα και αστυνομίας στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού, δεν ήταν τυχαία, αλλά ήταν μια «τροχιοδεικτική βολή», ήταν το μέτρημα των αντιδράσεων, που προοιωνίζεται αυτό το οποίο θα επακολουθήσει, ήτοι η επίθεση για τον έλεγχο 700.000 ακινήτων και κατ’ επέκταση το ξεσπίτωμα 700.000 οικογενειών. Αυτό δεν γίνεται χωρίς το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση.
Όπως σημειώνει σήμερα η συντηρητική εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», τα funds και οι servicers ασκούν μια απίστευτη πίεση στους δανειολήπτες, προχωρώντας μονομερώς σε αυξήσεις ακόμα και κατά 25% των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης των δανείων. Παράλληλα, αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, έτσι ώστε να υποχρεώσουν τους δανειολήπτες σε αδυναμία να ανταποκριθούν κι έτσι να εκπλειστηριάσουν τα ακίνητά τους.
Αλλά ποιοι είναι οι Servicers; Είναι οι εταιρείες διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ), ήτοι μη εξυπηρετούμενων κόκκινων δανείων. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αδειοδοτήσει 21 τέτοιες εταιρείες. Οι πιο σημαντικές είναι: Οι τρεις συστημικές εταιρείες: η FPS των Eurobank-Pimco, η CEPAL Hellas των Centerbridge-Αlpha Βank και η Intrum των Intrum-Πειραιώς, με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία (AUM) να εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν συνολικά τα 62 δισ. ευρώ.
Η Quant που ανήκει στην Qualco ακολουθεί με περίπου 5,8 δισ. ευρώ και είναι η μοναδική της οποίας η πλατφόρμα έχει πουληθεί σε άλλους servicers.
Έπονται η SFS της Bain Capital, η B2Capital της B2Holding, η APS, η Pillarstone της KKR και η Dovalue, με κάπου 11 δισ. ευρώ συνολικά.
Πολλές εταιρείες δουλεύουν ως υπεργολάβοι των «μεγάλων».
Το άθροισμα από τα παραπάνω νούμερα είναι 78 δισ. ευρώ περίπου με τους τρεις πρώτους Servivers να κατέχουν το 79%.
Τα «κοράκια» αυτά για να επιβιώσουν θα πρέπει να πιούν το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων…
Θα τους αφήσουμε;
Πηγή: artinews.gr