Πρόγραμμα ESTIA τέλος και παρά τις “υποσχέσεις”, μητέρες με ανήλικα παιδιά, βρέθηκαν να κοιμούνται σε πλατείες.
Ολοκληρώνεται στο τέλος του 2022 το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα ESTIA, και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις του αρμοδίου υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για σταδιακή μετεγκατάσταση των ωφελούμενων σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή ολόκληρες οικογένειες με τα ανήλικα παιδιά τους, έχουν βρεθεί ξανά σε καθεστώς αστεγίας. Την ώρα βεβαίως, που οι συνθήκες στα camp επιδεινώνονται εκ νέου, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.
Γράφει ο Χρήστος Δεμέτης στο News247
Επισήμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις 31 Οκτωβρίου 2022 διέμεναν σε διαμερίσματα του ESTIA 4.305 άτομα, αιτούντες/αιτούσες διεθνούς προστασίας και οι οικογένειες τους. Η θέση του υπουργείου είναι πως το πρόγραμμα δεν θα συνεχιστεί ώστε να υπάρξει “περαιτέρω αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων”. Κάπου εδώ, φαίνεται πως εδώ υπάρχει ένας διπλός αμοραλισμός. Αφενός εξαναγκάζονται άνθρωποι που είχαν ενταχθεί σε μια κανονικότητα να επιστρέψουν σε συνθήκες εγκλεισμού και σε χώρους που είναι ήδη προβληματικοί, αφετέρου εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δυστυχώς, δεν υπήρξαν οι δέουσες προβλέψεις για την ομαλή ολοκλήρωση της μετάβασης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το γεγονός ότι ο αριθμός αιτούντων άσυλο “έχει μειωθεί”, δεν μπορεί να “δικαιολογήσει” τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προβλέπονται για το εν λόγω πρόγραμμα. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων άσυλο του υπουργείου, Μάνος Λογοθέτης, έλεγε αρκετά κυνικά πως υπάρχει σύστημα υποδοχής “δύο ταχυτήτων, όπου ο μισός πληθυσμός μένει σε διαμερίσματα και ο μισός σε δομές, και αυτό δεν είναι δίκαιο, πρέπει να λαμβάνουν όλοι το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών”. Κοινώς, να επιστρέψουν όλοι σε δομές, κόντρα στη λογική της ενσωμάτωσης.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο εκτιμά πως η πλειοψηφία όσων διαμένουν στα διαμερίσματα είναι πλέον αναγνωρισμένοι πρόσφυγες οι οποίοι δεν είναι επιλέξιμοι, και η στέγασή τους θα πρέπει να διευθετηθεί μέσα από το ενταξιακό πρόγραμμα Helios (σημειώνεται πως για τις δυσκολίες υλοποίησης του προγράμματος Helios είχε τοποθετηθεί προσφάτως και ο Guardian σε ένα άρθρο που προκάλεσε κυβερνητικές αντιδράσεις).
Το υπουργείο έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει πως “κοντά στις δομές υπάρχει πρόβλεψη για τμήματα υποδοχής μαθητών”, ώστε να μη μείνουν εκτός εκπαίδευσης. Κόντρα όμως στα παραπάνω, αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που βρέθηκαν εν μέσω χειμώνα, στους δρόμους, είτε γιατί πλέον δεν είναι αιτούντες άσυλο, είτε επειδή δεν επιθυμούσαν να επιστρέψουν σε συνθήκες camp ως ευάλωτες οικογένειες.
ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ
Όπως λέει στο The Magazine ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, Πέτρος Κωνσταντίνου, εδώ και δύο με τρεις εβδομάδες υπάρχουν προσφύγισσες μαζί με τα παιδιά τους, ηλικίας από τριών μηνών έως έξι ετών, που πετάχτηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε περίπτωση στο Γαλάτσι, οι αρχές προχώρησαν σε διακοπή νερού και ρεύματος σε οικογένεια ούτως ώστε να εκδιωχθεί. Ο κ. Κωνστανίνου σημειώνει πως υπάρχουν γυναίκες που για εύλογους λόγους δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα camp, μαζί με τα παιδιά τους, με πολλές να αναγκάζονται τελικά να μείνουν εκτός εστίας.
Ο ίδιος αναφέρει πως τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια “τεράστια στροφή” στην πολιτική της κυβέρνησης προς άκρα δεξιά πορεία, την ώρα που επιχειρείται “ταυτόχρονη επιχείρηση – σκούπα που συλλαμβάνει κόσμο χωρίς χαρτιά και έχει γεμίσει η Αμυγδαλέζα”. Τονίζει δε, πως ο στόχος είναι να υπάρξει μια “Αθήνα χωρίς πρόσφυγες και μετανάστες”, ειδικά μετά το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα.
Σε συνέχεια της καμπάνιας ενάντια στις εξώσεις των προσφύγων από το πρόγραμμα ESTIA,προσφύγισσες από την πολυκατοικία της Αχαρνών 123 από όπου και εκδιώχνονται, πραγματοποίησαν παρέμβαση στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ την Τετάρτη (7/12).
Σε κείμενο που συνυπογράφουν δηλώνουν: “Η κυβέρνηση θέλει να μας διώξει από τα σπίτια μας. Εδώ μένουμε, εδώ δουλεύουμε, εδώ πάνε σχολείο τα παιδιά μας. Εδώ έχουμε νοσοκομεία και πρόνοια. Στο καμπ δεν θα έχουμε τίποτα απ’ αυτά. Απαιτούμε ο δήμος να εξασφαλίσει τη διαμονή μας στην πολυκατοικία και την ένταξη της στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας”.