Κατηγορίες

Θανάτωσαν τη μοναδική αλεπού νησιού της Αυστραλίας που απειλούσε τον πληθυσμό πιγκουίνων

Επί δύο μήνες αναζητούσαν την αλεπού, η οποία αναρωτιούνται πώς κατάφερε να φτάσει στο νησί

«Συνελήφθη» μετά από αλεποκυνηγητό δύο μηνών αλεπού που κατόρθωσε κάπως να φτάσει στο νησί και «τρομοκρατούσε» τους κατοίκους της, τους πληθυσμούς πιγκουίνων, στο Φίλιπ Άιλαντ της Αυστραλίας.

Το συγκεκριμένο νησί, νοτιοανατολικά της Μελβούρνης, κηρύχθηκε επισήμως το 2017 «ελεύθερο από αλεπούδες» μετά από προσπάθεια 25 χρόνων των τοπικών αρχών να απομακρύνουν από την περιοχή τον δεινό αυτό θηρευτή.

Μετά από τους «μυστηριώδεις» θανάτους πολλών πουλερικών σε αγρόκτημα στις αρχές Μαΐου, εντοπίστηκαν ίχνη και περιττώμματα από ντόπιους, προτού υπέρυθρες κάμερες καταγράψουν την εικόνα μιας αλεπούς.

Η αλεπού εντοπίστηκε με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου σκύλου.

Το πώς έφτασε στο νησί, παραμένει μυστήριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μία θεωρία είναι πως κολύμπησε έως εκεί, καθώς οι αλεπούδες είναι γνωστές ως δεινές κολυμβήτριες στην αναζήτηση νέου εδάφους και φυσικά τροφής.

Η ομάδα προστασίας του νησιού έστησε παγίδες, επιστράτευσε τον σκύλο-ανιχνευτή και σάρωνε τις νυχτερινές ώρες την περιοχή ενώ τα περιττώματά της και άλλα δείγματα εστάλησαν σε εργαστήριο για να διαπιστωθεί το φύλο, αλλά και το γενετικό προφίλ του ζώου.

Οι αλεπούδες είναι η βασική απειλή για τους μικρούς πιγκουίνους του νησιού, τη μεγαλύτερη αποικία στον κόσμο, καθώς και για άλλα ενδημικά είδη και οικόσιτα.

«Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε και να διεξάγουμε εκτενείς έρευνες έως ότου βεβαιωθούμε πως το νησί είναι ξανά χωρίς αλεπούδες» ανέφερε η επικεφαλής των φυσικών πάρκων του νησιού, Πέτα Γουίτινγκ.

Δυστυχώς, η αλεπού δεν αιχμαλωτίστηκε μόνο, αλλά «θανατώθηκε με ανθρωπιά» όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε η τοπική περιβαλλοντική αρχή.

Με πληροφορίες από Guardian

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *