Κατηγορίες

Παρατήρηση, περισυλλογή και περίθαλψη άγριων πτηνών από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου

Κατά την διάρκεια ημερήσιας παρακολούθησης προστατευόμενων ειδών, κυρίως ορνιθοπανίδας, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο από στελέχη εποπτείας και φύλαξης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, παρατηρήθηκαν μεταξύ πολλών ειδών ορνιθοπανίδας ένα νανογέρακο (Falco columbarius) και χαλκόκοτες (Plegadis falcinellus) στην Αγία τριάδα καθώς και ένας χειμωνόκιρκος (Circus cyaneus) στην περιοχή του βάλτου Φοινικιάς του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Το νανογέρακο διαχειμάζει στο Εθνικό Πάρκο όπου η παρατήρηση του είναι σπάνια στην περιφέρεια των υγροτόπων και θεωρείται το μικρότερο γεράκι. Τρέφεται με μικρά πουλιά που τα συλλαμβάνει στον αέρα με αστραπιαίες κινήσεις.

nanogerako

Η χαλκόκοτα εμφανίζεται κατά την μετανάστευση στο Εθνικό Πάρκο και τρέφεται στα ρηχά νερά με έντομα η βατράχια. Τα κοπάδια πετούν συχνά σε σειρές με κυματοειδή πορεία.

xalkokotes

Ο χειμωνόκιρκος εμφανίζεται στην περίοδο της μετανάστευσης στο Εθνικό Πάρκο και αναγνωρίζεται από το χαμηλό πέταγμα του και τις μακριές φτερούγες του. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά πουλιά που αναζητά κοντά σε υγροτόπους.

xeimonokirkos

Τον Νοέμβριο οι επόπτες – φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης συνέλεξαν επίσης 2 τραυματισμένα είδη ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Συγκεκριμένα μετά από ειδοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης από τον κ. Λυμπέρη Κωνσταντίνο, κάτοικο Μεσολογγίου, συλλέχθηκε ένας σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea) με ακαμψία στα πόδια από την Τουρλίδα Μεσολογγίου. Επίσης μετά από ειδοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης από τον κ. Λεωνίδα Τζίντζο, κάτοικο Αιτωλικού, ένας καστανοκέφαλος γλάρος (Larus ridibundus) με σπασμένο πόδι από τη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού.

Μετά την περισυλλογή των τραυματισμένων πτηνών οι φύλακες τους προσέφεραν τις ενδεδειγμένες πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια το κάθε πτηνό απεστάλη στην Αθήνα, στο ειδικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», προκειμένου να λάβει την σχετική θεραπεία. Ύστερα από επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ, η Μονάδα Διαχείρισης ενημερώθηκε ότι ο καστανοκέφαλος γλάρος φιλοξενείται για την ώρα στις εγκαταστάσεις με νάρθηκα στο πόδι αλλά δυστυχώς ο σταχτοτσικνιάς απεβίωσε.

Η Μονάδα Διαχείρισης ευχαριστεί τους κ.κ Λυμπέρη Κωνσταντίνο και Λεωνίδα Τζίντζο για την ευαισθητοποίησή τους και την άμεση ενημέρωση της κατάστασης, καθώς επίσης για μία ακόμη φορά το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας για τη βοήθεια του στην αποστολή των ειδών και την ΑΝΙΜΑ για την άμεση ανταπόκριση τους.

Για την προστασία της άγριας ζωής, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας παρακαλεί τους πολίτες σε περίπτωση ανεύρεσης τραυματισμένων ή νεκρών εγκαταλελειμμένων άγριων ζώων, να έρθουν σε επαφή με τα πιο κοντινά εξειδικευμένα κέντρα.

Είναι απαραίτητη η επέμβαση των ειδικών έτσι ώστε να αποφευχθεί ο τυχόν τραυματισμός του ζώου και του ίδιου του ανθρώπου από λάθος χειρισμό. Ο χειρισμός, η διατροφή και η περίθαλψη δεν είναι κάτι απλό και εάν δεν υπάρχει εμπειρία μπορεί να προκληθεί ζημιά αντί για βοήθεια. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να έρθουν οι ειδικοί συστήνεται ηρεμία και αποφυγή σύγχυσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *