Κατηγορίες

«Ο Λούρος» – Μια απέραντη παραλία στη νότια ακτή των Οινιαδών Μεσολογγίου

Η απέραντη παραλία του Λούρου βρίσκεται στη νότια ακτή των Οινιαδών, ανατολικά από το δέλτα του Ποταμού Αχελώου, βρέχεται από τον πατραϊκό και συνιστά την μεγαλύτερη παραλία της χώρας μας καθώς και μια εκ των μεγαλύτερων της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αμμώδη παραλία, μήκους 17 χιλιομέτρων, με σπάνια γεωμορφολογία, αμμόλοφους και πλούσια τοπική βλάστηση από αμμοθίνες, αλμυρίκια, κέδρα, ευκάλυπτους, δάφνες, βούρλα κ.α που συνθέτουν ένα τροπικό σκηνικό.

Για να φτάσει κανείς στη παραλία διασχίζει έναν δρόμο που περνά μέσα από τα νερά των Λιμνοθαλασσών Παλιοπόταμου (Δυτικά) και Θολής στα (Ανατολικά).

Στο Λούρο μπορεί να βρει κανείς αμμόλοφους, τοπίο όχι και τόσο οικείο στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο, ακριβώς στο σημείο που οι εσωτερικές λιμνοθάλασσες χωρίζονται από την ανοικτή θάλασσα από την αμμουδιά σχηματίζοντας μια στενή χερσαία λωρίδα.

Αποτελεί επίσης ασφαλές καταφύγιο για χιλιάδες είδη πτηνών, ερπετών και εντόμων διαθέτοντας έτσι πλούσια βιοποικιλότητα. Η περιοχή συνιστά τμήμα του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου των ποταµών Ευήνου και Αχελώου και νήσων Εχινάδων». Ενώ όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Οινιαδίτικης επικράτειας προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar και συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Το καλοκαίρι ο Λούρος αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους νέους και την πιο πολυσύχναστη παραλία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας καθώς διαθέτει αξιόλογα καλοκαιρινά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Αν ωστόσο προτιμάτε την ησυχία.. η απέραντη παραλία διαθέτει εκατοντάδες σημεία ώστε να αποφύγετε την πολυκοσμία, να απολαύσετε ένα ήσυχο διάλογο, τη φύση, τον ήχο της θάλασσας ή ένα καλό βιβλίο μακριά από όλους και όλα..!

Πηγή: Οινιαδών Ανάπτυξις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *