Κατηγορίες

Ανάπλαση λιμανιού: πέρα από τις εντυπώσεις, θολό τοπίο χωρίς πυξίδα και πρακτικό περιεχόμενο

Η παρουσίαση την 19-1-2023 της πρώτης φάσης ουσιαστικά δύο (2) εκ των οκτώ (8) μελετών που έχουν ανατεθεί για την ανάπλαση του λιμανιού, ομολογουμένως “τράβηξε” το ενδιαφέρον αρκετών συνδημοτών μας. Αποτελεί ένα πρώτο βήμα διαβούλευσης επί των προτάσεων των μελετητών, αν και αυτό πρέπει να συζητείται πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επί της ουσίας τώρα:

  1. Ως προς τη μελέτη του αλιευτικού καταφυγίου προέκυψε με σαφήνεια και κατά ωμή παραδοχή των μελετητών, ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποτελεί αντιγραφή (!) άλλων μελετών (Μενίδι), αμφιβόλου χρησιμότητας και υλοποίησης όσων προτάθηκαν με κόστος 1,9 εκατ. ευρώ. Εδώ δύο επισημάνσεις:

α) Δεν υπάρχει αδειοδότηση για το αλιευτικό καταφύγιο και

β) Αν δεν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, δεν πρέπει να προσδοκούμε ένταξη ή έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

  • Ως προς την αρχιτεκτονική έκθεση ιδεών της γενικότερης ανάπλασης του λιμανιού, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

α) Λιμάνι χωρίς οριστικό προσδιορισμό των χρήσεων γης, δεν έχει μέλλον,

β) Λιμάνι με μεικτή χρήση χωρίς να τολμάμε να πούμε τι θέλουμε (τουριστικό ή εμπορικό) θα παραμείνει ως έχει, χωρίς ουσιώδεις παρεμβάσεις στο χώρο,

γ) Λιμάνι χωρίς Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, θα “κουβαλάει” διαχρονικά τις ανασφάλειες, τις αντεγκλήσεις και τις μη νόμιμες χρήσεις,

δ) Πλωτές εξέδρες για υδατοδρόμια και πισίνα εντός του λιμανιού, είναι “αέρας κοπανιστός”, καθότι δεν επιτρέπονται αν το λιμάνι δεν είναι τουριστικό και παραμένει εμπορικό,

ε) Η απόκρυψη του επανακαθορισμού της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, ενδέχεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις και

στ) Η απουσία προϋπολογισμού εκτέλεσης έργων και παρεμβάσεων προδίδει το πρόχειρο του πράγματος και την απουσία στοχευμένης πυξίδας χρηματοδότησης για υλοποίηση των προτεινόμενων έργων.

Εν κατακλείδι, εάν δεν ξεκαθαρίσουν ΟΛΑ τα παραπάνω, θα μείνουμε, για μα ακόμα φορά, στις εντυπώσεις χωρίς ουσία και πρακτικά αποτελέσματα. Και βέβαια η όποια έναρξη εκτέλεσης αδειοδοτούμενων έργων θα απαιτήσει τουλάχιστον μία τριετία.   

   Πάνος Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *