Κατηγορίες

Δυο γιατροί με «εντέλλεσθε» πήγαν για εφημερία στο ΓΝ Μεσολογγίου – Τι αναφέρει το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας, κατήγγειλε πως την περασμένη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου περιπολικό επισκέφθηκε σπίτι γιατρού προκειμένου να την «εξαναγκάσει», όπως αναφέρει, να αναλάβει εφημερία στο Νοσοκομείου του Μεσολλογίου.

Στην τοποθέτησή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας κάνει λόγο για «υποστελέχωση, ελλείψεις προσωπικού και κύμα παραιτήσεων ιατρών», όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα agriniopress.gr

Επίσης, αναφέρει πως «σε αυτά τα προβλήματα η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6η Υ.Π.Ε προτάσσουν τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών από τα γειτονικά Κέντρα Υγείας με αποκορύφωμα την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου να εξαναγκάσουν συνάδελφο σε εφημερία με την διαδικασία του «εντέλλεσθε» στέλνοντας περιπολικό του Α.Τ. Γαβαλούς στην οικία της».

Η ανακοίνωση:

«Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού τις οποίες αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία δημιουργούν πολλά προβλήματα που είναι πιο έντονα κυρίως στην επαρχία. Οι γενικές εφημερίες μοιάζουν με πεδίο μάχης ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων κάνει καθημερινά υπερπροσπάθειες να ανταπεξέλθει στις ελλείψεις και τις ανάγκες των ασθενών καθώς και στις πολύωρες υπερωρίες.

Οι εντάσεις της εργασίας, οι απλήρωτες εφημερίες, οι άσχημες συνθήκες εργασίας, οι ελάχιστοι ειδικευόμενοι που “τρέχουν” πανικόβλητοι είναι οι κυριότερες πληγές του συστήματος υγείας.

Τα ελληνικά νοσοκομεία πρέπει να επιτέλους να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργήσουν όπως όλες οι σύγχρονες νοσοκομειακές μονάδες της Ευρώπης. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί προσβάλει το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα πολίτη.

Οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ είναι 5.500, με δεδομένο όμως ότι οι οργανισμοί των νοσοκομείων είναι παρωχημένοι, υπολογίζεται ότι για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες απαιτούνται 8.500 γιατροί.

Σε ό,τι αφορά στο νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 25.000 και οι στοιχειώδεις ανάγκες υπολογίζονται σε 35.000.

Στο μεταξύ κύμα παραιτήσεων παρατηρείται και στο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ως αποτέλεσμα της υπερεργασίας της υποστελέχωσης και των χαμηλών αποδοχών.

Πανομοιότυπη κατάσταση επικρατεί και στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Υποστελέχωση, ελλείψεις προσωπικού και κύμα παραιτήσεων ιατρών. Σαν λύση σε αυτά τα προβλήματα η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6η Υ.Π.Ε προτάσσουν τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών από τα γειτονικά Κέντρα Υγείας με αποκορύφωμα την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου να εξαναγκάσουν συνάδελφο σε εφημερία με την διαδικασία του “εντέλλεσθε ” στέλνοντας περιπολικό του Α.Τ. Γαβαλούς στην οικία της.

Η παραπάνω ενέργεια είναι απαράδεκτη και μας θίγει ΟΛΟΥΣ ως ιατρούς και ως ευνομούμενους πολίτες.

Με αντιδημοκρατικές διαδικασίες και εμβαλωματικές μετακινήσεις δεν λύνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να “τρέξουν” οι διαδικασίες. Το να προκηρυχθούν οι θέσεις δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα. Μια πρόσληψη μετράει από τη στιγμή που ο γιατρός θα πιάσει δουλειά στο νοσοκομείο.

Στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου ,θα μας βρείτε όλους απέναντί σας.

ΙΑΤΡΙΚΟ και ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ προσωπικό καθώς και σύσσωμη την ΚΟΙΝΩΝΙΑ του Μεσολογγίου».

Σχόλιο της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για τα «εντέλλεσθε» με συνοδεία αστυνομίας σε γιατρούς της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα για την κάλυψη εφημεριών στο νοσοκομείο Μεσολογγίου:

«Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες στην υγεία, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της μετακίνησης γιατρών από δομή σε δομή.

Οργή προκαλούν οι καταγγελίες εργαζομένων και των σωματείων τους ότι τις προηγούμενες μέρες δύο γιατροί εξαναγκάστηκαν με «εντέλλεσθε» και με παρουσία αστυνομίας να μεταφερθούν για να εφημερεύσουν στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» του Μεσολογγίου. Μάλιστα η μια εκ των δύο γιατρών είναι μητέρα με μικρά παιδιά.

Για μια ακόμη φορά τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας, που αποτελούν ευθύνη αυτής και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, «μπαλώνονται» όπως όπως και με εξαναγκασμό γιατρών σε μετακινήσεις.

Στην τραγική κατάσταση στο χώρο της υγείας και την μετατροπή της σε «εμπόρευμα» η απάντηση είναι μια, εδώ και τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με επαρκή χρηματοδότηση, προσλήψεις του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού και σύγχρονες δομές και εξοπλισμό. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, με ισχυρό ΚΚE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *