Κατηγορίες

Σπ. Λιβανός: «Δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με το νοσοκομείο»«Χάσαμε τον πόλεμο με το Πανεπιστήμιο»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Βουλευτής για τα πεπραγμένα του

Ενημέρωση στους πολίτες για τα πεπραγμένα της βουλευτικής του τετραετίας, έκανε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός,  παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στο Αγρίνιο.

Ο κ. Λιβανός αρχικά παρουσίασε το έργο της Ν.Δ. γενικότερα, και στην συνέχεια μίλησε για τα δικά του πεπραγμένα από τις θέσεις που υπηρέτησε μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κυρίως αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στα μέτρα στήριξης των αγροτών που ήταν πολλά, όπως υποστήριξε ο ίδιος. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την εξασφάλιση πόρων ύψους 22 δις ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα μέσω της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, την διάθεση 1 δις ευρώ για την στήριξη των παραγωγών από τις συνέπειες της πανδημίας, την αύξηση των ποσών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στο ΠΑΑ, την ενίσχυση των ελέγχων για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, την στήριξη των προϊόντων ΠΟΠ και άλλα. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην δραστηριότητά του ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Κατόπιν μίλησε για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: την αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την έγκριση των 782 νέων αγροτών, την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος Leader, την συνεργασία με την ΠΔΕ για την δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μεσολόγγι, την στήριξη των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς, την εξασφάλιση των 2,2 εκατ. ευρώ για την μελέτη της σήραγγας κάτω από το κάστρο, την εξασφάλιση του 1,2 εκατ. ευρώ για το νέο κτίριο της Αστυνομίας στο Μεσολόγγι και άλλα.

«Δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με το νοσοκομείο…»

Μετά το τέλος της τοποθέτησής του, τέθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους μια εκ των οποίων τέθηκε από την ΑΙΧΜΗ και aixmi-news.gr, που αφορά στο νοσοκομείο το οποίο ως γνωστόν παραπαίει.

Απαντώντας ο κ. Λιβανός μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και καλό είναι να μην κρύβεται κανείς πίσω από το δάκτυλό του, ότι υπάρχουν χρόνιες παθογένειες στο ενιαίο νοσοκομείο και  όχι τόσο στα Κέντρα Υγείας,  και αυτές πρέπει, από κάπου να αρχίσουμε,  να διορθώνουμε. Εγώ κάνοντας την αυτοκριτική μου, θεωρώ ότι θα μπορούσα να έχω ασχοληθεί περισσότερο, με τα ζητήματα της υγείας, αλλά ο όγκος της δουλειάς μου στους άλλους τομείς που είχα την ευθύνη, δεν μου το επέτρεψε και δεύτερον επειδή πολλοί ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με αυτούς τους τομείς και επειδή βλέπω αυτές τις παθογένειες και τα προβλήματα που προέρχονται από το παρελθόν, από όλες τις κυβερνήσεις, και δεν είναι και το αντικείμενό μου, δεν ασχολήθηκα τόσο πολύ. Όμως οι θέσεις μου είναι απόλυτες και καθαρές. 

Πιστεύω και το έχω εκφράσει και στην Βουλή ως Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ότι είναι απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας για δημόσια υγεία και πιστεύω στην αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. Σε αυτό το πλαίσιο ο νομός μας έχει τις ιδιομορφίες του και τα δυο νοσοκομεία στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, που σε επίπεδο κτιριακό είναι εξαιρετικές, πρέπει να ενισχυθούν στον απόλυτο βαθμό με έμψυχο υλικό και με κάποια μηχανήματα. Ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι, όπου βλέπουμε αυτά τα προβλήματα και ορθώς νομίζω έγινε η κινητοποίηση των πολιτών, θα πρέπει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει άμεσα. Ο ρόλος ενός βουλευτή σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι αποφασιστικός. Δεν έχω, ας πούμε εγώ ή κάποιος άλλος συνάδελφος, την δικαιοδοσία να πάρουμε αποφάσεις. Η δουλειά που κάνω το τελευταίο διάστημα που ασχολούμαι περισσότερο με τα ζητήματα αυτά, είναι να πείσω την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να ενισχύσουν τα νοσοκομεία και έχω καταθέσει προτάσεις για το  πως μπορούν να καλυφτούν οι θέσεις των γιατρών σύντομα».

«Χάσαμε τον πόλεμο του αυτόνομου Πανεπιστημίου»

Ένα άλλο ερώτημα προς τον κ. Λιβανό είχε σχέση με το Πανεπιστήμιο, το οποίο αντί να γίνει αυτόνομο στην Δυτική Ελλάδα, όπως έλεγαν οι προεκλογικές υποσχέσεις, υποβαθμίστηκε περισσότερο.

«Έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και μας οδήγησαν σε μια κατάσταση που αντιμετωπίσαμε στην αρχή της τετραετίας, όπου εγώ είχα μια πολύ συγκροτημένη και καθαρή θέση, την οποία είχα συνδιαμορφώσει με φίλους πανεπιστημιακούς που έλκουν την καταγωγή τους από την Αιτ/νία. Είχα πει και στις επαφές που είχα με την Υπουργό Παιδείας, ότι δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε για ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο στην Αιτ/νία, με Σχολές στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, διότι ο εφικτός στόχος για την ώρα ήταν να διεκδικήσουμε την δημιουργία μιας Σχολής βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή μια Γεωπονική Σχολή με συγκεκριμένα τμήματα στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στο Αγρίνιο. Αυτή η πρόταση στην συνέχεια συνοδεύτηκε, μετά από πολλές συναντήσεις που είχα και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και με την διεκδίκηση μιας Κτηνιατρικής Σχολής, που θα έδινε συνολικά μια βάση για την κτηνοτροφία και την γεωργία στο νομό μας, που την δικαιούται και θα έπρεπε να γίνει», τόνισε ο κ. Λιβανός, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι: «δυστυχώς αυτό τον πόλεμο τον χάσαμε, διότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν ενέκρινε την πρότασή μου,  δεν ενέκρινε και άλλες πιο φιλόδοξες προτάσεις, για την δημιουργία Ανεξάρτητου Πανεπιστημίου. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, θα πρέπει, μετά τις εκλογές, να ξαναπιάσουμε το νήμα και να ξαναπροσπαθήσουμε συνολικά όλοι μαζί και συγκροτημένα να καταθέσουμε πάλι μια πρόταση. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Χάσαμε αυτή τη  μάχη πριν ενάμισι χρόνο και είμαι πολύ στενοχωρημένος γι’  αυτό. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να το προχωράμε. Εγώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημιούργησα πέντε σχολές ΔΙΕΚ και μάλιστα όταν έφευγα από το υπουργείο, είχε υπογραφεί και το μνημόνιο συνεργασίας για να γίνουν, κατ’ αρχήν, στο Μεσολόγγι και μετά να προχωρούσαμε και στο Αγρίνιο. Αυτό έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου και αφού δεν είχαμε την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση τουλάχιστον να έχουμε την επαγγελματική. Πρέπει να πολεμήσουμε γι’  αυτό, γιατί είμαστε πίσω και φταίμε όλοι…».

Στην συνέχεια ο κ. Λιβανός απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις που αφορούσαν γενικότερα θέματα καθώς και ζητήματα που αφορούν στο Αγρίνιο, ενώ έκανε αναφορά και στην φημολογούμενη επαναλειτουργία του 2/39 Σ.Ε. Μεσολογγίου, λέγοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια προοπτική και κακώς έγινε πολιτική εκμετάλλευση τοπικά και βγήκε αυτή η φήμη.

aixminews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *