Κατηγορίες

Βασίλης Μπρούμας: Θέλετε κι άλλες ανθρωποθυσίες στο Μεσολόγγι κύριε Πρωθυπουργέ;

Του Βασίλη Μπρούμα

Αν. Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας

Προέδρου Επιστημονικού Συμβουλίου

Διευθυντή Τομέα Ψυχικής Υγείας

Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

Προέδρου Τομεακής Επιστημονικής Επιτροπής

Τομέα Ψυχικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας

Κύριε Πρωθυπουργέ, Μια εβδομάδα απομένει για να δούμε αν τελικά θα κλείσει η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» ή θα συνεχίσει τη λειτουργία της, εξασφαλίζοντάς της την αναγκαία υποστήριξη με ιατρικό προσωπικό (παθολόγους) μετά τις 20 Μαρτίου που παραμένει κενό εφημεριακής κάλυψης λόγω ανεπαρκούς στελέχωσής της. Ακόμη δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει.

Πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά και εντελώς πρόσφατα, επισημάνθηκαν δημόσια οι σχετικές ελλείψεις και έγιναν προειδοποιήσεις. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που καλύπτει το Νοσοκομείο αγωνιούν πλέον για τη ζωή τους.

Εδώ και μια 12ετία βλέπουμε όχι μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τη δημόσια υγεία, ανάμεσα σε πολλά άλλα ακόμη, να «δολοφονούνται»: να απαξιώνονται συστηματικά, να περνάνε στα χέρια δανειστών και ιδιωτών, χωρίς καμία έγνοια για τις ανάγκες του λαού. Όλοι πια αντιλαμβάνονται πως συγκεκριμένες πολιτικές μάς εξαθλιώνουν μέχρι θανάτου και οι ηθικοί αυτουργοί έχουν όνομα και επώνυμο.

Το προαναγγελθέν έγκλημα των Τεμπών διέρρηξε το όποιο αίσθημα ασφάλειας είχε απομείνει στους πολίτες που έχουν εγκαταλειφθεί ανυπεράσπιστοι στο έλεος. Δυστυχώς στα Τέμπη πληρώσαμε τη συσσωρευμένη μνημονιακή διάλυση κάθε υπηρεσίας, όπως και του ΕΣΥ, τη συνολική διαχρονικά ανεύθυνη νοοτροπία ενός ολόκληρου κρατικού μηχανισμού και πολιτικού συστήματος.

Οι πολίτες βλέπουν ένα μισογκρεμισμένο ΕΣΥ  να απαξιώνεται, να υπονομεύεται και να υποβαθμίζεται καθημερινά από την πολιτική σας, αλλά αυτό να αντιστέκεται χάρη στο έστω ελλιπές  προσωπικό του. Μια κυβερνητική αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα ένα κρεσέντο πολιτικού κυνισμού από υπουργούς και τηλεαστέρες που ζητούν ανθρωποθυσίες ώστε να… γίνουν μεγάλα έργα.

Ιδιαίτερα την τετραετία που κυβερνάτε ξηλώθηκαν πολλές δικλείδες ασφαλείας. Οι πολιτικές σας δεν εγγυώνται ούτε τη σταθερότητα ούτε την ασφάλεια ούτε την κοινωνική συνοχή. Ο κόσμος πιστεύει ότι αδιαφορείτε για τους πολλούς.

Σ’ αυτό το κλίμα, εάν κλείσει η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», αν η κυβέρνησή σας εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει τον κόσμο της περιοχής με τόση αδιαφορία και απαξίωση,   θα είναι σα να βάζετε φωτιά σε πυριτιδαποθήκη. Δεν δεχόμαστε πλέον εκπτώσεις ασφάλειας και ζωής στο Νοσοκομείο μας. Όχι άλλη ανθρωποθυσία στο Μεσολόγγι. Στην Ιερή Πόλη της θυσίας για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Σαν πολλά δεν τα κάνατε; Τα έχετε πάρει όλα. Όχι και το Νοσοκομείο! Όπως οι φοιτητές έγιναν η φωνή των νεκρών έτσι κι εμείς «όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» αν προβείτε στην εγκληματική επιλογή περαιτέρω υποβάθμισης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ». Δεν ξεχνάμε άλλωστε και τους 45.000 θανάτους, πολλοί από τους οποίους άδικοι, στη διάρκεια της πανδημίας. Ούτε το 100% των θανάτων σε ‘’εντατικές’’.

Αν θεωρείτε ότι το Μεσολόγγι πρέπει να συνεχίσει αιωνίως, μετά την ιστορική του θυσία της Εξόδου, να είναι σε κάθε περίπτωση μια ‘’θυσιασμένη πόλη’’, σας λέμε ότι αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Καμία άλλη θυσία  ούτε για την πολιτική σας, ούτε για τα μνημόνια, ούτε για το Αγρίνιο, ούτε για τίποτα και για κανέναν. Ο δρόμος μας είναι η εξέγερση.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σίγουρα γνωρίζετε το μεσαιωνικό βασανιστήριο στο οποίο υπέβαλε το εργολαβικό πλήρωμα ενός ασθενοφόρου μια ανήμπορη 70χρονη γυναίκα με ψυχικό νόσημα, την οποία σώριασαν σε μια κουβέρτα στην πιλοτή μιας πολυκατοικίας στον Ωρωπό και την έπλυναν με το λάστιχο μες στο καταχείμωνο, κάνοντας κουρέλια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια! «Δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα του υπουργείου»,  δήλωσε ο υπουργός κ. Θ. Πλεύρης, αφού το συγκεκριμένο ασθενοφόρο είναι ιδιωτικό. «Ιδιωτικό έγκλημα», που επιβεβαιώνει ότι ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι η υγεία, παραδίδεται λίγο-λίγο, φέτα-φέτα, στον ιδιωτικό τομέα, όπου όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Δεν πρόκειται απλώς για μια «εικόνα ντροπής» αλλά για μια «πρακτική ντροπής» των ξέφρενων ιδιωτικοποιήσεων. Για τη βαρβαρότητα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ελπίζουμε η θητεία της κυβέρνησής σας να μη στιγματιστεί ανεξίτηλα, πέραν των άλλων, και με τη μικροψυχία και την αλαζονεία απέναντι στο Μεσολόγγι και το ιστορικό Νοσοκομείο του που εκπέμπεται ως μήνυμα από τις κεντρικές επιλογές σας. Η κυβέρνησή σας, που εξελέγη με παντιέρα της την έννοια της «ασφάλειας» (κακοποιώντας φρικτά τη λέξη και διαστρέφοντας το νόημά της), υπονόμευσε κάθε αίσθηση ασφάλειας των πολιτών, αλλά και το συναίσθημα της εμπιστοσύνης. Σε μια ολόκληρη κοινωνία που έχει σοκαριστεί από το φονικό δυστύχημα και τους χιλιάδες άλλους προηγούμενους άδικους θανάτους, μην προσθέτετε κι άλλους επιπλέον, κι άλλα βάσανα. Εν αναμονή της απάντησής σας. Με τιμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *