Κατηγορίες

Αφού τις άφησαν να καταρρεύσουν τώρα ιδιωτικοποιούν τις Δ.Ε.Υ.Α.

Ολοκληρώθηκε την 27.02.2023 η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Με το νομοσχέδιο αυτό, ο τομέας υπηρεσιών ύδατος κι επομένως και οι Δ.Ε.Υ.Α υπάγονται στην Ρ.Α.Ε., η οποία μετονομάζεται σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ.


Αφού άφησαν τις ΔΕΥΑ να καταρρεύσουν, χωρίς να μπορούν να επιχορηγηθούν, χωρίς να μπορούν να εξυγιανθούν, χωρίς τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και χωρίς να μπορούν να κάνουν προσλήψεις προσωπικού,


Τώρα μεθοδεύουν :


Την ίδρυση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. η οποία θα χρηματοδοτείται με ποσοστό επί του κύκλου εργασιών των Δ.Ε.Υ.Α. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν δεν μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στη λειτουργία της μια ΔΕΥΑ, λόγω των αυξημένων λειτουργικών αναγκών της, θα πρέπει να παραχωρεί μέρος των εσόδων της για τη λειτουργία της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., καθώς δεν προβλέπεται ποσοστό επί των κερδών, αλλά επί του τζίρου.

Την ένταξή τους σε ρυθμιστική αρχή, η οποία θα ρυθμίζει έναν ανταγωνισμό που δεν υπάρχει, μιας και οι ΔΕΥΑ είναι μονοπώλια !

Την «Εξυγίανση» δια της συγχώνευσης και της συνένωσης πολλών ΔΕΥΑ, προφανώς για να έχουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και να μπορούν να πουληθούν ευκολότερα.

Την μετατροπή των ΔΕΥΑ από κοινωνικοποιημένες μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, σε καθαρά κερδοσκοπικές εταιρίες.

Την επιβολή υπέρογκων προστίμων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα.

Η νέα ρυθμιστική αρχή θα καθορίζει, ερήμην των δήμων και των ΔΕΥΑ, την τιμολογιακή τους πολιτική, με τις τιμές ανά κυβικό να εκτοξεύονται.

Ένα νομοσχέδιο αντίθετο με την ισχύουσα νομοθεσία και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Τελικά το νομοσχέδιο είναι μια καλοστημένη παγίδα, μια εν κρυπτώ ιδιωτικοποίηση, για να ωφεληθεί η νέα τάξη των «Ολιγαρχών του νερού», που θα αποκτήσει μέσω ιδιωτικοποίησης, σε πολύ χαμηλές τιμές, τις συγχωνευμένες ΔΕΥΑ.

Η πρώτη τους δουλεία θα είναι οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών, που σε συνδυασμό με την έλλειψη επενδύσεων στις υποδομές, με περαιτέρω μειώσεις του προσωπικού και έλλειψη εξυγίανσης, αυτοί θα αποκτήσουν πακτωλούς κερδών και εμείς οι πληβείοι, θα πούμε το νερό νεράκι.

Παρά ταύτα δεν …. συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί δεν μπορεί, ένα «Water-pass» θα το πάρουμε !

Δημοτική παράταξη “Συμμαχία για το μέλλον “

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *