Κατηγορίες

«Αλκμαίων, ο πρώτος Οικιστής των Οινιαδών»

👉 Πέραν της προβολής των αξιοσημείωτων κτισμάτων και τοποθεσιών των Οινιαδών θα ήταν σημαντικό να αναφερθούμε και στις μυθικές ή ιστορικές προσωπικότητες που έζησαν στον σπουδαίο αυτό τόπο. Κατανοώντας έτσι καλυτέρα την σημασία της περιοχής καθώς και την συμβολή της στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Ας κάνουμε την αρχή, με μια αναφορά στον Αλκμαίων, τον πρώτο οικιστή των Οινιαδών, τον ιδρυτή της ομώνυμης αρχαίας πόλης και βασιλιά της περιοχής.

🤴 Ο Αργείος ήρωας ήταν γιος του μάντη Αμφιάραου και της Εριφύλης, ήταν ένας από τους «Επιγόνους» δηλαδή απόγονος ενός εκ των επτά Άργειων στρατηγών που είχαν εκστρατεύσει κατά της Θήβας.

📖 Ο πατέρας του Αμφιάραος παρακινήθηκε από τον βασιλιά του Άργους Άδραστο να πάρει μέρος στην εκστρατεία κατά της Θήβας που είχε στόχο να εκδιώξει από τον θρόνο της πόλης τον Ετεοκλή και να τον παραδώσει στον Πολυνείκη. Ο Αμφιάραος δεν δέχτηκε γιατί ήξερε, χάρη στις μαντικές ικανότητες που κατείχε, πως όλοι οι αρχηγοί της εκστρατείας θα σκοτώνονταν.

💰 Αποφασίστηκε τότε την τελική απόφαση να την πάρει η Εριφύλη. Αυτή όμως δωροδοκήθηκε από τον Πολυνείκη, ο οποίος της πρόσφερε το περιδέραιο της Αρμονίας της γυναίκας του Κάδμου και η Εριφύλη αποφάσισε να συμμετάσχει ο άντρας της στον πόλεμο.

📖 Πριν φύγει για τον πόλεμο ο Αμφιάραος αντιλαμβανόμενος την προδοσία ζήτησε από τον γιο του Αλκμαίωνα να εκδικηθεί για λογαριασμό του την Εριφύλη που τον πρόδωσε, σκοτώνοντας την μόλις ενηλικιωθεί.

⚔️ Ο Αλκμαίων μόλις ενηλικιώθηκε αν και αρχικά απρόθυμος, μετά από πιέσεις των υπόλοιπων επιγόνων που είχαν λάβει χρησμό ότι εκείνος έπρεπε να ηγηθεί και την ισχυρή προτροπή της μητέρας του Εριφύλης, πήρε μέρος στην εκστρατεία των «Επιγόνων» κατά της Θήβας.

💰 Η Εριφύλη ωστόσο είχε δωροδοκηθεί ξανά από τον Θέρσανδρο αυτή τη φορά που διεκδικούσε τον θρόνο της Θήβας, λαμβάνοντας ως δώρο το πέπλο της Αρμονίας προδίδοντας και τον ίδιο της το γιο.

⚔️ Οι επίγονοι τελικά κατέλαβαν την Θήβα και ο Αλκμαίων σκότωσε τον βασιλιά της πόλης, Λαοδάμαντα. Στην συνέχεια όμως, παρακινούμενος και από ένα χρησμό αποφάσισε να εκδικηθεί για τον πατέρα του και σκότωσε την μητέρα του, βοηθούμενος και από τον αδερφό του Αμφίλοχο.

👻 Μετά από το ανοσιούργημα της μητροκτονίας που διέπραξε ο Αλκμαίων εκδιώκονταν από τις Ερινύες και δεν μπορούσε να βρει γαλήνη πουθενά. Περιηγήθηκε σε διάφορα μέρη έως ότου βρήκε καταφύγιο στην Ψωφίδα της Αρκαδίας και την αυλή του Βασιλιά Φηγέα ο οποίος τον εξάγνισε και τον πάντρεψε με την κόρη του Αρσινόη, στην οποία χάρισε το ματωμένο περιδέραιο και το πέπλο της Αρμονίας που είχε πάρει από την δολοφονημένη μητέρα του.

📖 Η παρουσία του ωστόσο στην Ψωφίδα συνοδεύτηκε από αγονία της γης και κακοτυχίες. Ο Αλκμαίων διαισθανόμενος την ανησυχία και τις τύψεις του, πείστηκε ότι αιτία για την αγονία ήταν η παρουσία του στην πόλη και έτσι κίνησε για τους Δελφούς ώστε να συμβουλευτεί το ιερό μαντείο.

🌅 Φτάνοντας στους Δελφούς το μαντείο τον συμβούλεψε πως θα απαλλαγεί από τις Ερινύες μόνο αν καταφύγει σε χώρα που δεν υπήρχε όταν έκανε το έγκλημα αλλά σχηματίστηκε μετά.
Αναζητώντας αυτή την χώρα ο Αλκμαίων περιηγήθηκε σε όλη την Ελλάδα, καταλήγοντας στο Δέλτα του Αχελώου όπου εξαγνίστηκε από τον ποτάμιο θεό Αχελώο και του έδωσε για γυναίκα του την κόρη του και νύμφη Καλλιρρόη.

👑 Με την Καλλιρόη ο Αλκμαίων απέκτησε δυο γιους τον Ακαρνάν από τον οποίο έλαβε το όνομα της ολόκληρη η περιοχή δυτικά και βόρεια του ποταμού Αχελώου και τον Αμφότερο. Ήταν έτσι ο Αλκμαίων μέσω του Ακαρνάνα γενάρχης και προπάτορας των Ακαρνάνων.

💎 Η Καλλιρρόη στη συνεχεία θέλησε να αποκτήσει τα ματωμένα δώρα, το πέπλο και το περιδέραιο της Αρμονίας που είχαν χρησιμοποιηθεί για την δωροδοκία της Εριφύλης. Αυτά όμως ο Αλκμαίωνας τα είχε χαρίσει στην πρώτη του γυναίκα την Αρσινόη.

👤Έτσι αποφάσισε να γυρίσει στην Ψωφίδα και να τα πάρει. Με την δικαιολογία πως τα ήθελε για να τα εξαγνίσει τα απέσπασε από τον Φηγέα χωρίς να σκοπεύει να επιστρέψει ποτέ στην Ψωφίδα. Οι δύο γιοι του Φηγέα όμως, ο Πρόνοος και ο Αγήνωρ υποπτευθήκαν τους σκοπούς του Αλκμαίωνα και τον σκότωσαν.

📖 Λέγεται επίσης σε διαφορετικό μεταγενέστερο μύθο ότι κατά την άφιξη του στον απέραντο βαλτότοπο και θαλασσότοπο τότε των Οινιαδών ο Αλκμαίων εγκαταστάθηκε με την βοήθεια του Βασιλιά της Αιτωλικής πόλης Καλυδώνας Οινέα, του ανθρώπου που ο θεός Διόνυσος δώρισε και εμπιστεύτηκε το ιερό «κλήμα», μετά από παράκληση του δευτέρου να υποτάξει το μέρος και να το αποσπάσει από τους τότε κατοίκους του για λογαριασμό του, δίνοντας παράλληλα το όνομα του και το θεόσταλτο δώρο του στην πόλη και τον τόπο που έμελλε να καλλιεργήσει από τους πρώτους την άμπελο που μέχρι και σήμερα είναι αυτοφυή στον απέραντο κάμπο της.

Πηγή: Οινιάδων Ανάπτυξις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *