Κατηγορίες

Γιορτές Εξόδου: Κήρυξη έναρξης ή προεκλογικός λόγος;

Την 25-3-2023 – ανήμερα της εθνικής μας επετείου του 1821 – και ώρα 19:30, έλαβε χώρα – όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια – η επίσημη τελετή έναρξης των γιορτών Εξόδου 2023 στο ιστορικό μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» της Ι.Π. Μεσολογγίου.


Κύριος κορμός και σώμα της εκδήλωσης αποτελεί η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ έκθεση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» που είναι μια συλλογική εικαστική “ανάγνωση” του ομότιτλου ανυπέρβλητου ποιήματος του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Η έκθεση έλαβε σάρκα και οστά με τη συνδρομή 116 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών και είναι εμπνευσμένη από το περιεχόμενο των 158 στροφών του «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» (κάθε έργο παραπέμπει σε αντίστοιχο στίχο) παράλληλα για την εξαιρετική αυτή εκδήλωση 150 Μεσολογγίτες – Μεσολογγίτισσες βιντεοσκοπήθηκαν απαγγέλλοντας ο καθένας τους από μία στροφή του Ύμνου. Αισθητικό αποτέλεσμα ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.


Ήρθε όμως η ώρα της κήρυξης της έναρξης – παρουσία Περιφερειάρχη, Δημάρχων, Μητροπολίτη και πολλών άλλων επισήμων και δημοτών και ο κ. Δήμαρχος “φρόντισε” με την ομιλία του να μας κάνει να αισθανθούμε ότι μάλλον βρισκόμαστε σε προεκλογική συγκέντρωση, παρά στην έναρξη των φετινών γιορτών Εξόδου, επί της ουσίας καταπατώντας το εθιμικό πρωτόκολλο που τηρείται εν προκειμένω και προκαλώντας το κοινό αίσθημα, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια απαξιωτική εικόνα του πρώτου δημότη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, που δεν γνωρίζει που πατά και που πηγαίνει…


Εάν λοιπόν στοιχειωδώς υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να τον συμβουλεύσουν, καλό είναι να του συστήσουν ότι η κήρυξη έναρξης των ετήσιων γιορτών Εξόδου είναι ιερή στιγμή, μας βλέπει το πανελλήνιο και εκτίθεται πολλαπλώς για μια ακόμη φορά. Η σύγχυση ανάμεσα στην πραγματικότητα και το θυμικό του κ. Δημάρχου είναι προφανής και ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Και η αμετροέπεια επίσης.


Τώρα θα μου πείτε εδώ δεν υπάρχει αίσθηση του μέτρου στα απλά και καθημερινά, θα υπάρξει σεβασμός απέναντι στα μεγάλα;

Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *