Κατηγορίες

Τέμπη: “Όλα στο φως” με… ακαταδίωκτο για την Επιτροπή που διερευνά τις εγκληματικές ευθύνες

Η κυβέρνηση με τροπολογία εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο για αυτούς που θα ερευνήσουν τα Τέμπη. Επιπλέον, προβλέπεται πως το Δημόσιο καλύπτει νομικά κάποιο μέλος της Επιτροπής, αν κριθεί πως ενεργεί με δόλο.

Τροπολογία – προσθήκη του υπουργείου υποδομών και μεταφορών, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων πέρασε η κυβέρνηση, με την οποία προβλέπεται πως ο Πρόεδρος και τα μέλη της έκτακτης επιτροπής εμπειρογνώμων που συστάθηκε για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών, καλύπτονται από ένα νέο ακαταδίωκτο που θυμίζει το αντίστοιχο της επιτροπής εμπειρογνώμων τον καιρό της πανδημίας.

Eπί της ουσίας προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της έκτακτης Επιτροπής “δεν έχουν καμία ευθύνη, ούτε διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο”. Ακόμη διευκρινίζεται πως δεν δέχονται υποδείξεις ή οδηγίες.

Ωστόσο, αξίζει εδώ να αποσαφηνιστεί πως η γνώμη που θα διατυπώσει η εν λόγω Επιτροπή είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς από αυτή θα εξαρτηθούν εν πολλοίς τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων, το αν δηλαδή θα μπορούν να στραφούν αποτελεσματικά κατά του Δημοσίου ή ιδιωτών, καθώς και κατά στελεχών δημοσίων οργανισμών ή στελεχών της κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν αποζημιωθούν ή καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις, ή δεν τις αποδεχθούν, καθώς και σε περίπτωση που δεν καλύπτονται από την επίσημη απόδοση ευθυνών.

Προβλέπεται ακόμη ότι ότι αν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής διώκονται για πιθανό δόλο, η υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του ΝΣΚ ή σε δικηγόρο της επιλογής τους η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το ίδιο το Δημόσιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Άρθρο 5 της τροπολογίας:

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *