Η αδελφοποιημένη με το Μεσολόγγι, ιστορική πόλη της Τρίπολης είχε την τιμητική της στις χτεσινές εκδηλώσεις των Εορτών Εξόδου μέσα από την εμβληματική εκδήλωση «Έξοδος Μεσολογγίου & Άλωση Τριπολιτσάς, στο ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού» που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Αντιπροσωπεία του Δήμου Τρίπολης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κώστα Τζιούμη ήρθε στο Μεσολόγγι προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς τιμώντας την ηρωική πόλη, αλλά και να τιμηθεί απ’ αυτήν.
Πρόκειται για δυο πόλεις σύμβολα και ορόσημα της νεοελληνικής ιστορίας καθώς το Μεσολόγγι θυσιάστηκε αφενός για την ελευθερία και τον υπέρτατο εθνικό σκοπό συγκινώντας και ταρακουνώντας συθέμελα την Ευρώπη και τον κόσμο, ωθώντας τους να λάβουν δράση. Αφετέρου η Τρίπολη ως δώρο στα χέρια των ελλήνων αγωνιστών έθεσε τα θεμέλια για την εξασφάλιση εδαφών που συντέλεσαν στην ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους. Πόλεις με πεδία μαχών, τόποι θυσίας, αγώνων και δόξας.
O Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος ανοίγοντας την εκδήλωση εξέφρασε την χαρά του που το κάλεσμά του προς τον Δήμαρχο Τρίπολης Κώστα Τζιούμη βρήκε άμεση και ένθερμη ανταπόκριση καθώς και για την απόφαση το φετινό ταξίδι μνήμης και απόδοσης τιμών στην Ιερή Πόλη να γίνει από κοινού με κατάνυξη, σεβασμό και εθνική υπηρηφάνεια για τα σπουδαία επιτεύγματα των προγόνων μας και τον καλωσόρισε σημειώνοντας:
«Έχω την μεγάλη χαρά να σας υποδέχομαι στα ιερά χώματα του Μεσολογγίου. Να σας μεταφέρω την αγάπη όλων των Μεσολογγιτών και να σας καλωσορίσω εκ μέρους τους στην αποψινή εκδήλωση απονομής τιμής στην πόλης σας, στην αδερφή πόλη της Τρίπολης.
Εδώ και μέρες, στο Μεσολόγγι, έχουμε ξεκινήσει το ιστορικό μας ταξίδι για να συναντήσουμε τις μνήμες μας με τους προγόνους μας, τους αθάνατους νεκρούς μας. Ένα ταξίδι μυσταγωγίας, πίστης και ευλάβειας. Ένα ταξίδι στο οποίο αναζητούμε συνοδοιπόρους.
Το Μεσολόγγι και η Τρίπολη είναι δυο πόλεις διαφορετικές. Τούτο είναι όμως που μας ενώνει. Η διαφορετικότητα είναι που κάνει τη σχέση μας πιο ενδιαφέρουσα. Η διαφορετικότητα είναι αυτή που τροφοδοτεί τη ζωή. Κι έπειτα είναι και οι άνθρωποι.
200+1 χρόνια μετά, αυτές οι δυο πόλεις συντηρούν τον «μύθο» τους. Τώρα όμως είμαστε εμείς που πρέπει να προσπαθήσουμε «Μαζί» να συμβάλουμε στην κοινωνική, οικονομική και κυρίως πνευματική αναγέννησης της Ελλάδας.
Κύριε Δήμαρχε της Τρίπολης,
Οι δήμοι μας μοιράζονται μεγάλο μερτικό ιστορίας. Ταυτόχρονα φιλοξενούν σήμερα ανθρώπους που γνωρίζουν και τιμούν τους προγόνους τους, αλλά παράλληλα κοιτάζουν στο μέλλον ζητώντας ένα κόσμο ανάπτυξης, ειρήνης και προόδου. Σε αυτό τον νέο κόσμο οι δήμοι μας θα είναι «Μαζί».
Ο Δήμαρχος Τρίπολης αναφέρθηκε στο μεγάλο αγώνα για την ελευθερία κάνοντας ειδική αναφορά στην Τρίπολη και την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, πόλεις, όπως είπε, άξιες να διεκδικήσουν αιώνια δόξα, αθανασία και ευγνωμοσύνη και απευθυνόμενος προς τα «αδέλφια του», τους Μεσολογγίτες υπογράμμισε:
«Τιμή υψίστη και τύχη λαμπρή να εκπροσωπώ την πρωτεύουσα του Μοριά, την πόλη όπου θεμελιώθηκε, οριστικοποιήθηκε και μπήκε στη σωστή και αναπότρεπτη κοίτη του ο Αγώνας, την πόλη που γέννησε, ανέδειξε και πρόσφερε τον ηγέτη, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, να την εκπροσωπώ στα άγια χώματα της ετέρας θυσιαστικής και ταυτόχρονα αθάνατης πλέον πόλης, σε μια στιγμή που η πρώτη τιμάται από δεύτερη, από και στο Μεσολόγγι!
Ολοκαύτωμα και οι δύο στο βωμό της ελευθερίας. Με την αποχώρηση του Ιμπραήμ από την Τριπολιτσά είχαν μείνει όρθια στην πόλη μόλις τρία κτίσματα. Με την πολύμηνη πολιορκία του Μεσολογγίου και την ΕΞΟΔΟ προς την ελευθερία ή προς τον έντιμο θάνατο, ‘’τούτο το αλωνάκι’’ ισοπεδώθηκε μεν, κατέστη όμως αιώνιο σύμβολο ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΔΟΥΛΩΤΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ.
Η Τριπολιτσά θεμέλιωσε τον Αγώνα , το Μεσολόγγι τον αναζωπύρωσε και τον έσωσε, όταν φαινόταν να σβήνει σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Κοινή η τύχη, ισοδύναμη η προσφορά, ίδια η τιμή, απολύτως αναμενόμενη και φυσιολογική η αδελφοποίηση τους. Και σήμερα και τώρα και πάντα, μέσα και γύρω από τις δύο πόλεις μας, «Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε». Το εύχομαι, το ελπίζω, το προσπαθούμε από κοινού, αδέλφια Μεσολογγίτες» κατέληξε ο κ. Τζιούμης.
Κατά την εκδήλωση παρατέθηκε ομιλία από τον διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Βασίλειο Καρδάση, αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές στην πόλη όπου με την άλωση και την απόσπαση της από τους Οθωμανούς αναζωπύρωσε τον Αγώνα των Ελλήνων στη Πελοπόννησο και κατέστησε την αρχέγονη αυτή εστία του έθνους μας, την πρώτη ελεύθερη περιοχή και κοιτίδα του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός ο οποίος απεύθυνε και χαιρετισμό, ο Διοικητής ΔΙΚΕ Ιωάννης Δημητρέλλος, ως εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, ο Ανχης Μπερτσιάς Παντελεήμων, ως εκπρόσωπος του 2/39 ΣΕ, οι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος εκπροσώπων φορέων και συλλόγων.
Έπειτα ήρθε η σειρά της μουσικής με μια εξαιρετική απόδοση δημοτικών τραγουδιών της κλεφτουριάς από μουσικό σχήμα, τοπικούς δημοτικούς χορούς από ομάδα του παραρτήματος Λυκείου Ελληνίδων Τρίπολης που προσέλκυσαν τις επευφημίες και τα συγχαρητήρια του κοινού. Ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων.