Κατηγορίες

Διόραμα της Εξόδου: Η αναπαράσταση της Εξόδου με φιγούρες Playmobil

Το γεγονός της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου το 1826, έμεινε στην ιστορία ως δείγμα αυτοθυσίας και ελευθερίας. Αυτό το γεγονός αναπαριστά η γνωστή σε όλους εικόνα της Εξόδου, η οποία βρίσκεται στην Πινακοθήκη-Δημαρχείο της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, έργο του Άγγελου Κασόλα, πιστό αντίγραφο του πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Εθνολογικό Μουσείο-κτήριο Παλαιάς Βουλής.

Το μεγαλείο της Εξόδου ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Ανάμεσα στα έργα τους προβάλλει και μια πρωτότυπη, όλο μεράκι και ταλέντο, δημιουργία για μικρούς και μεγάλους. Το ‘Διόραμα της Εξόδου’ είναι έργο του δημιουργού και συλλέκτη Playmobil Φώτη Τσιάμα (γνωστός και ως Alopix Fotis στο Facebook).

Όπως ο ίδιος αναφέρει:

«Λέγομαι Φώτης Τσιάμας, είμαι συλλέκτης αλλά και δημιουργός Playmobil εδώ και 20 χρόνια. Έμπνευση μου είναι η πλούσια ιστορία της πατρίδας μας και το συγκεκριμένο Διόραμα της Εξόδου του Μεσολογγίου το έφτιαξα για να τιμήσω τους ήρωες προγόνους μας και γιατί θεωρώ οτι είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα γεγονότα (Άλωση της Τριπολιτσάς, καταστροφή-σφαγή της Χίου) της Ελληνικής Επανάστασης. Εμπνεύστηκα από τον πίνακα της Εξόδου και από την αγάπη για τον τόπο μας.»

Μέσα από τον παραμυθένιο κόσμο των Playmobil μικροί και μεγάλοι συναρπάζονται, διδάσκονται και μπαίνουν στο δημιουργικό κόσμο της φαντασίας. Οι φιγούρες αυτές ταξιδεύουν τα παιδιά στα ιστορικά γεγονότα καθώς παρουσιάζεται η ηρωική Έξοδος, αγγίζουν τους ήρωες και λένε τα συνθήματα “ Ελευθερία ή Θάνατος “, τοποθετούν τους ήρωες και ονομάζουν τους Εξοδίτες, χαιδεύουν τους ήρωες με το βλέμμα τους και κοιτούν το λάβαρο της Εξόδου και τη σημαία, το σύμβολο του Έθνους μας.

Στο συγκεκριμένο Διόραμα της Εξόδου οι ήρωες Playmobil μάχονται με αυταπάρνηση πάνω σε μια ξύλινη γέφυρα, η οποία είναι τοποθετημένη, επάνω στην τάφρο και ενώνει την πύλη της πόλης με την απέναντι όχθη. Μέσα από το μισογκρεμισμένο τείχος μια ομάδα πολεμιστών ορμά εναντίον των εχθρών, κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία. Στα δεξιά οι Τούρκοι ανεβαίνουν με κόπο τη σκάλα, η οποία είναι στηργμένη, στο ετοιμόρροπο από τους βομβαρδισμούς τείχος της πόλης, για να υψώσουν την Τούρκικη σημαία τους. Η μάχη σφοδρή. Έλληνες και Τούρκοι πολεμούν σώμα με σώμα. Άλλοι κρατούν σπαθιά και άλλοι τουφέκια. Η μάχη είναι άνιση. Οι δύο γυναίκες είναι πεσμένες στο έδαφος. Η μία έχει γυρίσει την πλάτη στον εχθρό και είναι πεσμένη μπρούμυτα, έχοντας αγκαλιά το νεκρό μωρό της. Η άλλη κάθεται στο έδαφος σαν να θέλει να ξεκουραστεί και να συνεχίσει τη μάχη. Οι ήρωες δεν εγκαταλείπουν τη μάχη.

Η αλυσίδα των βιωμάτων του καλλιτέχνη δείχνει την αγάπη για την πατρίδα, την ακατάβλητη αγωνιστικότητα των ηρώων, ιερέων, ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, όλοι ενωμένοι στον υπερ πάντων αγώνα του Έθνους.

Χαράσσει στις καρδιές των παιδιών μας το αιώνιο δίδαγμα της ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ: Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μαριάννα Ρόμπολα
Φιλόλογος.

iAitoloakarnania.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *