Κατηγορίες

Καμία επαφή με το κοινό αίσθημα και το πνεύμα του Μεσολογγίου

Τι συμβαίνει με το Μεσολόγγι; Η εξόφθαλμη φετινή υποβάθμιση της κυβερνητικής παρουσίας στην Ιερή Πόλη κατά την επέτειο της  Εξόδου  είναι αποκαλυπτική τόσο του αναστήματος του κυρίαρχου πολιτικού προσωπικού της χώρας όσο και της ιστορικής περιόδου που διανύουμε.

Ένας υφυπουργός, που διάβασε διεκπεραιωτικά   ένα γραμμένο από άλλον κείμενο, κι ένα τσούρμο άλλων δευτεροκλασάτων και τριτοκλασάτων εκπροσώπων των κομμάτων και της Βουλής, συν την απουσία των Ευζώνων και των αγημάτων του Ελληνικού Στρατού, που παραδοσιακά αποδίδουν τιμές, δείχνουν ξεκάθαρα δύο πράγματα. Αφενός πως αυτή η στόφα των πολιτικών δεν έχει καμία επαφή με το κοινό αίσθημα κι έτσι εμφανίζονται ως ξένα σώματα σε ένα τέτοιας πυκνότητας συμβολισμών, αξιών και μηνυμάτων γεγονός, όπως η επέτειος της Εξόδου, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Και αφετέρου, πως αυτό που αντιπροσωπεύει το Μεσολόγγι δεν τους εκφράζει, δεν τους εμπνέει, δεν το πιστεύουν και φυσικά το φοβούνται.

 Έτσι το σύμβολο του αγώνα και της θυσίας για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια αφήνεται να ξεθωριάσει. Αυτό θα ήθελαν να συμβεί. Αν μάλιστα θα μπορούσαν να ‘’σκιστούν’’ ακόμη και οι σελίδες της Ιστορίας μας που αναφέρονται στο Μεσολόγγι, ακόμη καλύτερα γι’ αυτούς.  Και προς επιβεβαίωση αυτού έχει από καιρό εγκαταλειφθεί σε κακή κατάσταση η ίδια η σημερινή Πόλη παρά την επίσημη ιερότητά της και τον επίσημο ρόλο της στην κρατική δομή. Όσο για τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, έσπευσαν πρωί πρωί χθες, αμέσως μετά την επέτειο στην οποία απλώς παραβρέθηκαν, για να μην κατηγορηθούν κι ως φιλομεσολογγίτες, να προαναγγέίλουν σχεδιαζόμενο έργο αναβάθμισης …του Αγρινίου!

Φαίνεται ότι στο πνεύμα του ιστορικού αναθεωρητισμού που αποδεικνύεται «κεντρικός στόχος» η «υγειονομική ταφή της μνήμης», που σκοπό έχει να δομήσει τον παθητικό άνθρωπο αποκρύβοντας «αντιπαραδείγματα» απέναντι στην παντοδυναμία των ισχυρών και στην κυνικότητα των καιρών, κάποιοι θέλουν να δουν το Μεσολόγγι να «εξαφανίζεται».

Όχι μόνο το έχουν ρημάξει από σχεδόν κάθε περιεχόμενό του και ρόλο ως σύγχρονη πόλη, αλλά θεωρούν στην πράξη περιττή κάθε παρέμβαση στήριξής του ώστε η καταστροφή να φτάσει σε «μη αναστρέψιμο» σημείο. Ποιοι θέλουν να σβήσουν το Μεσολόγγι από την ιστορία της χώρας και να το εξαφανίσουν από τον χάρτη; Ποιους ενοχλεί; Ποιοι αποφάσισαν φέτος στην επέτειο της  Εξόδου αυτή την απαξιωτική υποβάθμιση; Τι θέλουν, τι επιθυμούν, να ξεχαστεί η Έξοδος; Μήπως να μη γίνονται εδώ επί δεκαπέντε ημέρες υψηλού επιπέδου πολιτιστικές-πνευματικές εκδηλώσεις που  μεταλαμπαδεύουν τα μηνύματα της Εξόδου στις νέες γενιές μαζί με την αυτοσυνειδησία  και την υπερηφάνεια και  δείχνουν το ανυπότακτο και την αξιοσύνη και των σημερινών Μεσολογγιτών;

Τους ξαναλέμε  απλά πως στο Μεσολόγγι κάποιες χιλιάδες αυτού του είδους ανθρώπων  αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν συλλογικά για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Μήπως αυτό  φέρνει τους μικρόψυχους, φοβισμένους  και εθελόδουλους  πολιτικούς αντιμέτωπους με τις ενοχές τους και τους φόβους τους απέναντι στο ενδεχόμενο επανάληψης σημερινών Εξόδων; Αν δεν ήταν σε θέση ή δεν θέλησαν να καταλάβουν τίποτα και από τις φετινές Εορτές  Τιμής και Μνήμης, πάντως, τους λέμε πως εμείς ξέρουμε να διαβάζουμε σωστά τα «παλιά»  μηνύματα αλλά και τα ζητούμενα της εποχής μας  και πως «η θέλησή μας να θυμόμαστε είναι η θέλησή μας ν’ αλλάξουμε τον κόσμο», παρά την κυρίαρχη Ιστορία που αναθεωρεί υπέρ των ισχυρών το παρελθόν. Και μαζί με αυτό, το φαντασιακό και τις δυνατότητές μας, καρφιά  στα θολωμένα μάτια και μαχαίρια στις  άδειες καρδιές  των μικρόψυχων, φοβισμένων και ανελεύθερων κάθε είδους. 

Βασίλης Μπρούμας

ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ.

Επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος

Παναγιώτης Κατσούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *