Κατηγορίες

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή του Θωμά στην Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η Κυριακή του Αντίπασχα ή Κυριακή του Θωμά, κατά την όποια εφέτος συνέπεσε και η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Κατά την ημέρα αυτή πανηγύρισαν πολλοί Ενοριακοί Ιεροί Ναοί και Παρεκκλήσια σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε το απόγευμα του Σαββάτου 22 Απριλίου 2023 στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά, στο χωριό Άγιος Θωμάς Μεσολογγίου.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στους δύο Αγίους που εορτάζουν, στον Απόστολο Θωμά και στο Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο.

Περιέγραψε την εμφάνιση του Αναστάντος Χριστού στους Μαθητές Του, απόντος του Θωμά, ο οποίος δεν αρκείται στην διαβεβαίωση των συμμαθητών του και βιώνει την «καλή απιστία», όπως την χαρακτηρίζει ο ιερός Υμνογράφος. Έπειτα αναφέρθηκε στην δεύτερη εμφάνιση του Αναστάντος Κυρίου, παρόντος του Θωμά, όποτε και ομολογεί: «ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου». Οι Πατέρες της Εκκλησίας ερμηνεύουν και χαρακτηρίζουν σωτηριώδη αυτή την ομολογία του Αποστόλου Θωμά.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε, ότι ο Απόστολος Θωμάς αντιτάσσει στη λογική, την επιθυμία των αισθήσεων. Επιθυμεί να αποκτήσει την εμπειρία της κοινωνίας με τον Αναστημένο Ιησού. Όχι απλώς να πληροφορηθεί ή να ακούσει από τους άλλους μαθητές, αλλά ο ίδιος να δει και να γευθεί αυτή την εμπειρία. «Η Ανάσταση δεν είναι μία πληροφορία, που κάποιος μας δίδει και πρέπει εμείς να την αποδεχτούμε. Δεν είναι ένα γεγονός, που άλλοι το έζησαν και μας το περιγράφουν. Είναι συνάντηση του Αναστάντος Χριστού με τον άνθρωπο, είναι μία κοινωνία του φωτός. Και η συνάντηση αυτή μεταμορφώνει τη ζωή του ανθρώπου, ο οποίος χαράσσει πλέον νέα πορεία πνευματικής δύναμης, ελπίδος και ανεκλαλήτου χαράς» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Μιλώντας για τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, που έζησε τον 3ο αιώνα, τόνισε, ότι είναι ο κατεξοχήν αναστάσιμος Άγιος. Είναι εκείνος που στηρίχθηκε στην Ανάσταση του Χριστού και βίωσε τον δικό του μαρτυρικό θάνατο ως το πέρασμα του από την γη στον ουρανό, από τα πρόσκαιρα και τα εφήμερα στα αιώνια, από την επίγεια πατρίδα στην επουράνια και στην αιωνιότητα της βασιλείας των ουρανών.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να ποθήσουμε όλοι μας να αποκτήσουμε μια ζωντανή, μια αληθινή σχέση με τον Χριστό. Όχι μία επιπόλαια, επιφανειακή, φευγαλέα ή συμφεροντολογική σχέση μαζί Του, αλλά μια σχέση που θα μας μεταφέρει από το χώρο των αισθήσεων στην εμπειρία της πίστεως.

Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στους δρόμους του χωριού, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης». Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αιτωλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου και πλήθος πιστών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *