Τελέστηκαν τα επίσημα εγκαίνια στο «Ξενοκράτειο».
Το Μεσολόγγι επισκέφθηκε χθες, 29 Απριλίου 2023 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί στην τελετή εγκαινίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης.
Ο Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου μαζί με βουλευτές /υποψηφίους, στελέχη και πολίτες υποδέχτηκαν τον Πρωθυπουργό στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.
Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με πολίτες στο κέντρο της πόλης και εν συνεχεία μετέβη στο «Ξενοκράτειο» για τα επίσημα εγκαίνια.
«Η πόλη του Μεσολογγίου αποκτά, επιτέλους, το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο της αξίζει. Ο πολιτισμός είναι ο κοιμώμενος αναπτυξιακός γίγαντας της χώρας. Επιμένω πολύ σε αυτό, διότι μπορεί να δρομολογήσει η σύνδεση μεταξύ πολιτισμού και τουρισμού μία καινούργια αναπτυξιακή δυναμική. Να καταστήσει το Μεσολόγγι επισκέψιμο τόπο 12 μήνες τον χρόνο, όπως το έχουν πετύχει πολλές άλλες χώρες. Και σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα, τα οποία γίνονται για τους κατοίκους του Μεσολογγίου -και είναι πολλά τα έργα αυτά τα οποία, ήδη, έχουν δρομολογηθεί, με πόρους πολύ σημαντικούς, από τα προγράμματα «Τρίτσης» και «Φιλόδημος»-, να βελτιώσουμε και την ποιότητα διαμονής των κατοίκων. Αλλά να κάνουμε και το Μεσολόγγι έναν τόπο φιλόξενο σε όλους τους επισκέπτες που θα έρχονται να το επισκέπτονται, όχι μόνο τις ημέρες που γιορτάζουμε την Έξοδο, αλλά 12 μήνες τον χρόνο» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος αφού καλωσόρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ξενοκράτειο, σε ένα ακόμη εμβληματικό σημείο της Ιερής Πόλης, που κάθε σπιθαμή γης έχει ένα μοναδικό ειδικό βάρος ιστορικής μνήμης αλλά και φυσικής ομορφιάς ανέφερε μεταξύ άλλων. «Τούτος λοιπόν ο χώρος όπου από μόνος του κουβαλά μια μεγάλη ιστορία έμελλε να γίνει ο θεματοφύλακας του σπουδαίου αρχαιολογικού θησαυρού μας.
Το αρχαιολογικό μας Μουσείο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ένα εκπληκτικό έργο που αποδεικνύει περίτρανα ότι όταν η Τοπική, η Περιφερειακή και η Κεντρική Διοίκηση συνεργάζονται μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα.
Δημόσιες λοιπόν και εγκάρδιες οι ευχαριστίες μου σε σας προσωπικά αλλά και σε όσους συνέδραμαν διαχρονικά για να συντελεστεί ένα ακόμη «στολίδι» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και την Αιτωλοακαρνανία.
Διότι πρέπει να αναγνωρίσουμε πως το Υπουργείο Πολιτισμού, η κα. Μενδώνη, με το αμέριστο ενδιαφέρον της, αλλά και η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η δραστήρια, Ολυμπία Βικάτου, μέσω της επίμονης και συνεχούς εργασίας συνέβαλαν τα μέγιστα».
Ο Κώστας Λύρος χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του Πρωθυπουργού στο Μεσολόγγι και με αφορμή την επίσκεψη ανέφερε ότι η περιοχή διαχρονικά αδικήθηκε και ζήτησε περισσότερη στήριξη από την Κυβέρνηση, ώστε ο Δήμος να καταστεί τόπος προορισμού και πρότυπο ανάπτυξης.
«Γνωρίζοντας τη διαχρονική στήριξη σας, το ενδιαφέρον και το φιλοπρόοδο στοιχείο του χαρακτήρα σας, έχω την ευκαιρία να σας μεταφέρω τα φιλόξενα αισθήματα, την εκτίμηση, την αγάπη αλλά και τις ανάγκες του τόπου μας.
Θέλουμε κ. Πρωθυπουργέ ο Δήμος μας να γίνει και πρότυπο ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό ζητούμε την καθοδήγηση και την αρωγή σας, ώστε να πραγματωθούν τα έργα και να πιάσουν τόπο οι επίμονες προσπάθειες μας. Τα έργα που μας εγκρίνατε μέσα από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» , όπως το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο και άλλα για τα οποία σας ευχαριστούμε πολύ.
Όπως κι εσείς έχουμε θέσει και εμείς ψηλά τον πήχη των στόχων και προσδοκιών μας για τον τόπο μας. Έχουμε χρέος γι’ αυτό.
Χρέος έναντι εκείνων που έμειναν Αθάνατοι στην παγκόσμια Ιστορία, των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Κύριε Πρωθυπουργέ, προσβλέπουμε σε εσάς» κατέληξε ο Δήμαρχος.
Για την ανακαίνιση του κτιρίου και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο, που ήδη έχει καταστεί πόλος πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκαν, στις σύντομες ομιλίες τους, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας-Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου.
Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων και ξενάγηση στους εμβληματικούς νέους χώρους του Μουσείου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτρέπει τους επισκέπτες, τα νέα παιδιά, τα σχολεία της περιοχής, να μάθουν για τον τόπο τους, γι’ αυτή τη διαδρομή η οποία ξεκινά από το χάραγμα ουσιαστικά της ιστορίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.